in

6 θεραπευτικά βότανα για τον κήπο σας!

6 θεραπευτικά βότανα για τον κήπο σας!

Τα βότανα εκτός από τη χρήση τους στη μαγειρική, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής υγείας και από την αρχαιότητα έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως για το σκοπό αυτό.

Διάφορα μέρη των φαρμακευτικών φυτών, όπως οι βλαστοί, τα φύλλα, τα άνθη και οι ρίζες τους, χρησιμοποιούνται είτε σε φρέσκια είτε σε αποξηραμένη μορφή, παραδοσιακά, για τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Μερικά μάλιστα αποτελούν και συστατικά φαρμακευτικών σκευασμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής, που διατίθενται στο εμπόριο.

Οι ευνοϊκές εδαφοκλιματικές συνθήκες στην Ελλάδα και η ευκολία φροντίδας ορισμένων αρωματικών και φαρμακευτικών βοτάνων, τα καθιστούν ιδανικά για καλλιέργεια ακόμη και στον κήπο ή το μπαλκόνι. Μερικά από τα βότανα αυτά είναι τα εξής:

 1. Μελισσόχορτο
  Το μελισσόχορτο είναι ένα πολύτιμο αρωματικό φυτό με χαρακτηριστική μυρωδιά λεμονιού, που από την αρχαιότητα ήταν γνωστό ως «φυτό της μακροζωίας».

Είναι γνωστό για τη χρήση του ως χωνευτικό και θεωρείται πως ανακουφίζει από διάφορα γαστρεντερικά προβλήματα, όπως ο μετεωρισμός και ο κολικός του εντέρου. Σημαντική είναι επίσης η δράση του μελισσόχορτου ως ηρεμιστικό, σπασμολυτικό, αντιβακτηριδιακό και παυσίπονο. Το αιθέριο έλαιο του μελισσόχορτου φαίνεται πως είναι ευεργετικό στην αρωματοθεραπεία για την ανακούφιση από το άγχος, την νευρικότητα, την αϋπνία, κλπ.

Τέλος, το μελισσόχορτο παρουσιάζει προστατευτική δράση στην καρδία και τον εγκέφαλο, προλαμβάνοντας την ανάπτυξη ασθενειών που τα αφορούν.

 1. Κόλιανδρος
  Ο κόλιανδρος είναι ένα ποώδες φυτό που χρησιμοποιείται ευρέως στη γαστρονομία, κυρίως σε μορφή σκόνης που προκύπτει ύστερα από άλεση των αποξηραμένων σπόρων του. Ωστόσο, χρησιμοποιείται και σε φρέσκια μορφή, η οποία παρουσιάζει εξίσου σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Σύμφωνα με μελέτες αλλά και αναφορές από την παραδοσιακή χρήση του, ο κόλιανδρος είναι αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση διάφορων γαστρεντερικών παθήσεων, στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα καθώς και στη θεραπεία βακτηριακών και μυκητιακών λοιμώξεων. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί εντυπωσιακή ηρεμιστική και αγχολυτική δράση του.

 1. Δεντρολίβανο
  Το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται ευρύτατα ως καρύκευμα για τη μοναδική γεύση και μυρωδιά που δίνει στα φαγητά, αλλά και ως φυσικό συντηρητικό.

Παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία συμβάλει στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις και διαταραχές του νευρικού συστήματος, όπως η νόσος του Alzheimer. Προστατεύει επίσης το δέρμα από τις φθορές που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία και προλαμβάνει την εμφάνιση πρόωρων σημαδιών γήρανσης.

 1. Θυμάρι
  Το θυμάρι παρουσιάζει αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που συμβάλουν στην αντιμετώπιση διάφορων λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, όπως το κρυολόγημα και η βρογχίτιδα. Επιπλέον, είναι πολύτιμο βότανο για τη διασφάλιση της πνευματικής διαύγειας και πολλά υποσχόμενο για την αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης.
 2. Λεβάντα
  Η λεβάντα είναι ένα αρωματικό φυτό με πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον άνθρωπο. Η σημαντικότερη ίσως από αυτές είναι η αναλγητική και σπασμολυτική δράση που παρουσιάζει. Ανακουφίζει από πονοκεφάλους, κράμπες περιόδου, συμπτώματα άγχους, κλπ. Η αγχολυτική δράση της θεωρείται πως συμβάλει και στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και αντιμετώπιση της αϋπνίας.
 3. Βασιλικός
  Υπάρχουν διάφορα είδη βασιλικού, καθένα από τα οποία έχει ιδιαίτερη γεύση και μυρωδιά. Ολόκληρο το φυτό του βασιλικού χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς, αλλά κυρίως προτιμούνται τα φύλλα και οι ανθισμένες κορυφές του.

Συχνή είναι η χρήση του βασιλικού ως καταπραϋντικό για το στομάχι και βοηθητικό της πέψης, ενώ δρα επίσης ως αντισηπτικό, εντομοαπωθητικό και κατά των πονοκεφάλων και του άγχους.

Πηγή: simeiakairwn

Report