Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η κατάσταση στην Ταϊβάν, με την Κίνα να διεξάγει μια στρατιωτική άσκηση πρωτοφανούς κλίμακας, ως απάντηση στην επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι.
Κορυφώνεται η ένταση στα Στενά της Ταϊβάν μετά τις μεγαλύτερες κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις που έχουν διεξαχθεί ποτέ, ως απάντηση στην επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι. Οι ασκήσεις άρχισαν την Πέμπτη και αναμένεται να συνεχιστούν έως την Κυριακή.
Στόχος των ασκήσεων, που περιλαμβάνουν εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και πραγματικά πυρά, είναι να προσομοιωθεί «αποκλεισμός» της νήσου, με τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις να συγκεντρώνουν «πολύτιμη εμπειρία» εάν μία ημέρα όντως λάβουν την εντολή να περικυκλώσουν την Ταϊβάν και να επιτεθούν.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, όπως και οι προκάτοχοί του, δεν αποκλείει τη χρήση βίας για την «επανένωση». Η κινεζική στρατιωτική ισχύς έχει φθάσει σε σημείο που ορισμένοι αναλυτές και διοικητές θεωρούν ότι μία κινεζική εισβολή είναι όλο και πιο πιθανή, αν και παραμένει ένα εξαιρετικά επικίνδυνο σενάριο.
Την ίδια ώρα, σε κατάσταση υψηλού συναγερμού βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ταϊβάν Σε βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζονται άρματα μάχης M60A3 TTS του Στρατού της Ταϊβάν σε δρόμους της πρωτεύουσας Ταϊπέι.
«Δεν θα προκαλέσουμε αλλά θα αμυνθούμε» είναι η απάντηση που έρχεται από πλευράς Ταϊβάν διά στόματος της προέδρου Τσάι Ινγκ-γουέν, η οποία αναφέρει πως η προκαλέσει συγκρούσεις, αλλά θα υπερασπιστεί σθεναρά την κυριαρχία και την εθνική της ασφάλεια.
Όμως, ακόμη και αν απέχει το ενδεχόμενο μίας άμεσης σύρραξης, οι στρατιωτικές ασκήσεις ανεβάζουν στο «κόκκινο» το γεωπολιτικό θερμόμετρο τόσο σε περιφερειακό επίπεδο, όσο και διεθνώς, και η κατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε περίπτωση «ατυχήματος», σημειώνουν οι New York Times.
Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι πέντε κινεζικοί βαλλιστικοί πύραυλοι προσγειώθηκαν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας.
Πρόκειται για το πρώτο ανάλογο επεισόδιο, και το Τόκιο προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας. Η ζώνη βρίσκεται εκτός των χωρικών υδάτων της Ιαπωνίας, όπου μπορούν να διέρχονται ελεύθερα πλοία.
Πελόζι: Δεν θα επιτρέψουμε στην Κίνα να απομονώσει την Ταϊβάν
Από την πλευρά της, η Νάνσι Πελόζι δήλωσε την Παρασκευή από το Τόκιο πως «Οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν στην Κίνα να απομονώσει την Ταϊβάν».
«Οι Κινέζοι προχώρησαν σε αυτές τις εκτοξεύσεις πιθανόν χρησιμοποιώντας την επίσκεψή μας ως πρόσχημα», είπε η κυρία Πελόζι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο.
Προσπαθούν «να απομονώσουν την Ταϊβάν», πρόσθεσε, θυμίζοντας ότι το Πεκίνο απέρριψε την άνοιξη την έκκληση των ΗΠΑ να επιτραπεί η συμμετοχή των αρχών της νήσου στην ετήσια συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Όμως «δεν θα απομονώσουν την Ταϊβάν διότι θα τους εμποδίσουμε να το κάνουν. Κάναμε επισκέψεις υψηλού επιπέδου, γερουσιαστές πήγαν εκεί την άνοιξη», επρόκειτο για «διακομματική» πρωτοβουλία, είπε και επέμεινε «δεν θα τους επιτρέψουμε να απομονώσουν την Ταϊβάν».
«Δεν αποφασίζουν εκείνοι πού ταξιδεύουμε», είπε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Παρά ταύτα η κυρία Πελόζι είπε πως η περιοδεία της στην περιοχή «δεν είχε σκοπό να αλλάξει το status quo στην Ταϊβάν».
Επισήμως, από το 1979, η Ουάσινγκτον δεν αναγνωρίζει παρά μόνο μία κινεζική κυβέρνηση, αυτή στο Πεκίνο, παρότι διαδραματίζει ρόλο προστάτιδας δύναμης της Ταϊπέι και είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων για τις ένοπλες δυνάμεις της.
Η επίσκεψη, είπε η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, «αφορούσε τον ‘Taiwan Relations Act’» (σ.σ. «Νόμο περί Σχέσεων με την Ταϊβάν») που ψηφίστηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο το 1979 και ορίζει τις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ταϊβάν, καθώς και τη σχέση «ΗΠΑ/Κίνας, όλα τα κείμενα των νόμων και των συμφωνιών που ορίζουν τις σχέσεις μας».
Και ακόμη το να «εορταστεί» η Ταϊβάν «για αυτό που είναι, μια μεγάλη δημοκρατία με οικονομία που ευημερεί, με σεβασμό για όλο τον πληθυσμό της».
Αναφερόμενη στις σινοαμερικανικές σχέσεις, η κυρία Πελόσι έκρινε ότι εάν οι ΗΠΑ σιωπούσαν «για το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα λόγω των εμπορικών συμφερόντων (τους)», τότε «θα χάναμε κάθε ηθικό κύρος» και «δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα οπουδήποτε αλλού στον κόσμο».
Ιαπωνία: Οι εκτοξεύσεις πυραύλων από την Κίνα πλήττει την εθνική μας ασφάλεια
Οι εκτοξεύσεις κινεζικών βαλλιστικών πυραύλων γύρω από την Ταϊβάν, ορισμένοι εκ των οποίων κατέπεσαν μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας, είναι «σοβαρό πρόβλημα που πλήττει την εθνική μας ασφάλεια και αυτή των πολιτών μας», δήλωσε επίσης την Παρασκευή ο ιάπωνας πρωθυπουργός, Φουμίο Κισίντα.
«Καλούμε να σταματήσουν αμέσως τα στρατιωτικά γυμνάσια» της Κίνας, που άρχισαν την Πέμπτη και αναμένεται να συνεχιστούν ως την Κυριακή, πρόσθεσε ο κ. Κισίντα έπειτα από συνάντησή του με την πρόεδρο της Βουλής της Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόσι, η οποία αφίχθη χθες Πέμπτη στο Τόκιο.
Ο κ. Κισίντα επαναβεβαίωσε εξάλλου ότι η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να συντονίζονται στενά για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο στενό της Ταϊβάν».
Πηγή: cnn