in

Ψωμάκια αφράτα

Ψωμάκια αφράτα

Υλικά
½ κούπα γάλα

½ κούπα ζάχαρη

1½ κ.γ. αλάτι

¼ κούπας φρέσκο βούτυρο λιωμένο

½ κούπα χλιαρό νερό

2 φακελάκια ξηρή μαγιά

2 μεγάλα αυγά χτυπημένα

4½ κούπες αλεύρι γ.ο.χ. περίπου

Επιπλέον βούτυρο λιωμένο για να αλείφουμε τα μπολ και τα ψωμάκια μόλις βγουν από το φούρνο

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το γάλα και μόλις πάρει μια βράση το αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το βούτυρο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να γίνει χλιαρό.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

Προσθέτουμε το χλιαρό μείγμα με το γάλα, τα χτυπημένα αυγά και το μισό αλεύρι. Χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι, ζυμώνοντας (η ζύμη πρέπει να γίνει ελαστική και μαλακιά).

Βάζουμε τη ζύμη σε πάγκο εργασίας και ζυμώνουμε για άλλα 8-10 λεπτά.

Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τη ζύμη μέσα και αλείφουμε την επιφάνεια με βούτυρο. Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε σε ζεστό μέρος, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 1 ώρα).

Όταν διπλασιαστεί την ζυμώνουμε να ξεφουσκώσει.

Παίρνουμε κομματάκια ζύμης (περίπου 2-3 κ.σ. σε ποσότητα) και πλάθουμε στρογγυλά μπαλάκια. Τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, το ένα μπαλάκι σχεδόν να αγγίζει το άλλο. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστούν (άλλη μια ώρα περίπου).

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 20 -25 λεπτά.
Μόλις βγουν από το φούρνο τα αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο. Τα αφήνουμε να κρυώσουν 10-15 λεπτά πριν τα φάμε.

Σημειώσεις
Αφράτα και νόστιμα ψωμάκια για burger, σάντουιτς ή ότι άλλο θέλουμε.
Μπορούμε να τα γεμίσουμε και με μερέντα, πριν ή μετά το ψήσιμο.

Πηγή: askitikon

Report