in ,

Η τέχνη του παραδοσιακού ελληνικού καφέ

Η τέχνη του παραδοσιακού ελληνικού καφέ

Tώρα που αρχίζει να κρυώνει ο καιρός ίσως να μπείτε στον πειρασμό να φτιάξετε έναν αρωματικό ελληνικό καφέ. Όμως ο σωστός ελληνικός θέλει μεράκι και πάν’ απ’ όλα τέχνη.

Ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές για έναν «περιποιημένο» καφέ…

1) Παίρνουμε ένα μπρίκι και το γεμίζουμε τόσα φλιτζανάκια νερό (χλιαρό) όσοι και οι καφέδες που θέλουμε να φτιάξουμε.

2) Βάζουμε από μία γεμάτη κουταλιά καφέ για κάθε φλιτζάνι που θέλουμε να φτιάξουμε και όση ζάχαρη επιθυμούμε.

3) Τοποθετούμε το μπρίκι στο κέντρο μέτριας φωτιάς ώστε να θερμαίνεται όλο το σκεύος και ανακατεύουμε αργά έως ότου διαλυθεί ο καφές και η ζάχαρη (μετά από αυτό το σημείο δεν πρέπει να ανακατέψουμε ξανά τον καφέ).

4) Μόλις ο καφές αρχίζει να φουσκώνει, τον απομακρύνουμε από την φωτιά και χτυπάμε το μπρίκι 2-3 φορές ελαφρά στο πάγκο. Τότε ο φουσκωμένος καφές κατακάθεται για λίγο.

5) Επαναφέρουμε αμέσως το μπρίκι στη φωτιά και όταν ο καφές αρχίζει να φουσκώνει ξανά, τον βγάζουμε από την φωτιά, περιμένουμε μερικά δευτερόλεπτα και τον σερβίρουμε αργά στα φλιτζάνια.

Επίσης πολλές φορές ακούμε εκφράσεις στις παραγγελίες του ελληνικού καφέ και δεν ξέρουμε τι σημαίνουν.

Τι θα πει λοιπόν «βαρύγλυκός», «μερακλίδικος» και «ναι και όχι»;

Βαρύς – 2-3 κουταλιές καφέ
Ελαφρύς – ½ -1 κουταλιά καφέ
Γλυκός –  2-4 κουταλιές ζάχαρη
Μέτριος –  1 κουταλιά ζάχαρη
Ναι και Όχι –  ½ κουταλιά ζάχαρη
Σκέτος –  καθόλου ζάχαρη
Βραστός – αφήνουμε το καϊμάκι να σπάσει λίγο
Μερακλίδικος – Τον απομακρύνουμε από τη φωτιά μόλις φουσκώσει
Βαρύγλυκος – 3 κουταλιές καφέ και ζάχαρη
Γλυκηβραστός – 2 κουταλιές καφέ 3 ζάχαρη και ελαφρύ καϊμάκι.

ΠΗΓΗ

»»»»»»  ΤΟ ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΔΩ  ««««««



Report