in ,

Ξύπνησε ο εφιάλτης του 1981 στον Κορινθιακό – Φόβοι για νέο μεγάλο σεισμό μετά τα 4,8 Ρίχτερ – Ανησυχία στους σεισμολόγους

Ξύπνησε ο εφιάλτης του 1981 στον Κορινθιακό – Φόβοι για νέο μεγάλο σεισμό μετά τα 4,8 Ρίχτερ – Ανησυχία στους σεισμολόγους

Ξύπνησε ο εφιάλτης του 1981 στον Κορινθιακό – Φόβοι για νέο μεγάλο σεισμό μετά τα 4,8 Ρίχτερ – Ανησυχία στους σεισμολόγους

Οι σεισμολόγοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι δεν έχουν σημειωθεί μετασεισμοί.
Ο εφιάλτης του 1981 όταν σημειώθηκε ο μεγάλος σεισμός στον Κορινθιακό Κόλπο, ξύπνησε μετά τη δόνηση των 4,8 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή τα ξημερώματα της Τρίτης (27/5/2025).
Στην επιστημονική κοινότητα επικρατεί έντονη ανησυχία καθώς δεν έχει ακολουθήσει μέχρι στιγμής η συνήθης σεισμική δραστηριότητα με τους μετασεισμούς. Κατά συνέπεια κάποιοι εκφράζουν τους φόβους τους ότι τα 4,8 Ρίχτερ δεν ήταν ο κύριος σεισμός κάτι που σημαίνει ότι… ενδεχομένως να ακολουθήσει ισχυρότερη δόνηση.

Λέκκας: Ο σεισμός αυτός ξέφυγε λιγάκι από την καθιερωμένη σεισμικότητα

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός αν και σημείωσε ότι ο σεισμός ήταν πιο μεγάλος από την καθιερωμένη σεισμικότητα. «Είναι ένας σεισμός, ο οποίος είναι συνηθισμένος για τον χώρο του Κορινθιακού κόλπου. Ο σεισμός αυτός ξέφυγε λιγάκι από την καθιερωμένη σεισμικότητα, ήταν πιο μεγάλος. Ο χώρος αυτός έχει δώσει μεγαλύτερους σεισμούς. Μέχρι στιγμής δεν ανησυχούμε για κάτι. Δεν σημειώθηκε καμία ζημιά σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε. Παρακολουθούμε πολύ στενά την εξέλιξη του φαινομένου, χωρίς να υπάρχει βεβαίως ανησυχία» δήλωσε μιλώντας στο Mega.

Καραστάθης: Δεν μπορούμε να πούμε ότι το φαινόμενο βαίνει ομαλά προς εκτόνωση

Την ανησυχία του για το γεγονός ότι δεν έχουν σημειωθεί μετασεισμοί μετά τα 4,8 Ρίχτερ, εξέφρασε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης.
«Ήταν δηλαδή κάτι σύνηθες για την περιοχή. Από κει και πέρα αυτό που μας προβληματίζει αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν έχουμε ακόμα μετασεισμική ακολουθία και έτσι θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες ώρες ώστε να δούμε πως εξελίσσεται το φαινόμενο», δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Από τα πράγματα που πάντα αξιολογούμε για την εξέλιξη του φαινομένου είναι και μετασεισμική ακολουθία. Δηλαδή αυτό που περιμένουμε να δούμε είναι μία μετασεισμική ακολουθία να εξελίσσεται φυσιολογικά. Δεν σημαίνει πάντα ότι η φύση είναι υποχρεωμένη να πάει με τους κανόνες που συνήθως βλέπουμε. Υπάρχουν και εξαιρέσεις. Από την άλλη μεριά όμως, δεν έχουμε τα δεδομένα αυτά ώστε να βασιστούμε με ακρίβεια και να πούμε ότι το φαινόμενο βαίνει ομαλά προς εκτόνωση» εξήγησε.
«Το δυναμικό της περιοχής είναι σημαντικότατο. Είχαμε και μεγάλες δονήσεις στην εγγύς περιοχή και πάνω από 6 στο παρελθόν. Από κει και πέρα τώρα στην ίδια ακριβώς περιοχή είχαμε και πριν τρία χρόνια σχεδόν άλλο ένα σεισμό μεγέθους 5, χωρίς να επιφέρει κάποια βλάβη δηλαδή στις γειτονικές περιοχές. Από κει και πέρα βέβαια κρατάμε την επιφύλαξη να δούμε πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο» κατέληξε.
Seismos_4.JPG

Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε βέβαιοι ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός

Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίζεται και ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος θέτει το ζήτημα ότι ενδεχομένως τα 4,8 Ρίχτερ να είναι… προσεισμός.
«Σεισμός μεγέθους 4,8 το βράδυ κοντά στην Ιτέα. Διάρρηξη με διεύθυνση ανατολική-δυτική, τυπική για τον Κορινθιακό κόλπο. Η απουσία μετασεισμών προβληματίζει και με κάνει επιφυλακτικό, δεδομένου ότι η περιοχή είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στην εμφάνιση προσεισμών» αναφέρει σε ανάρτηση του στα social media.
Papadopoulos.JPG

O εφιάλτης του 1981

Το βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου 1981, και συγκεκριμένα στις 22:59, μια εξαιρετικά ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,6 Ρίχτερ σκόρπισε τον πανικό στην Αττική και τους γύρω νομούς. Επίκεντρο του σεισμού ήταν οι Αλκυονίδες νήσοι στον Κορινθιακό Κόλπο, 70 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα.
Τα πάρκα, τα προαύλια των σχολείων και όλοι οι ανοιχτοί χώροι γέμισαν από κόσμο. Όσοι επέλεξαν να φύγουν με το αυτοκίνητό τους βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στους δρόμους καθώς οι σηματοδότες βγήκαν εκτός λειτουργίας και επικρατούσε κυκλοφοριακό χάος. Οι περισσότερες καταστροφές στην Αθήνα καταγράφηκαν στο Περιστέρι, την Ανθούπολη και την Παλατιανή. Στη Νίκαια αρκετές προσφυγικές κατοικίες κρίθηκαν επικίνδυνες και πάνω από 300 οικογένειες έμειναν άστεγες.
Ωστόσο, στην Κόρινθο, το Λουτράκι, τα Μέγαρα, την Περαχώρα και στις γύρω περιοχές οι υλικές καταστροφές ήταν μεγαλύτερες. Νεόδμητα ξενοδοχεία γκρεμίστηκαν, κατοικίες κατέρρευσαν, ενώ σημειώθηκαν και κατολισθήσεις βράχων στο οδικό δίκτυο.
Τα χειρότερα, όμως, ήρθαν με τους μετασεισμούς που σημειώθηκαν αρκετές ώρες αργότερα μετά τον κύριο. Ειδικότερα, ο πρώτος μετασεισμός σημειώθηκε στις 00:30 της 25ης Φεβρουαρίου και ήταν μεγέθους 6,4 Ρίχτερ, ενώ τα μεσάνυχτα (στις 23:58) της 4ης Μαρτίου καταγράφηκε νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 Ρίχτερ, που προκάλεσε καταστροφές στα ήδη καταπονημένα κτίρια. Υπήρξαν δεκάδες τραυματίες αλλά και νεκροί από καρδιακή προσβολή.
Συνολικά 20 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες και τεράστιες καταστροφές, ο απολογισμός. Μάλιστα, οι εν λόγω αριθμοί θα μπορούσαν να είναι ακόμα μεγαλύτεροι αν την ώρα του σεισμού οι περισσότεροι δεν ήταν μαζεμένοι σε παρέες για να παρακολουθήσουν ένα σήριαλ που εκείνη την εποχή έκανε πάταγο. Πολλά σπίτια που κατέρρευσαν ήταν άδεια επειδή πολλοί, εκείνη την ώρα, βρισκόντουσαν ακόμα και σε καφενεία προκειμένου να δουν το επεισόδιο της σειράς.

www.bankingnews.gr

»»»»»»  ΤΟ ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΔΩ  ««««««



Report