in

Η Αίγυπτος πήρε το νερό και την τροφή από τη Μονή Σινά: Τα 11 οικόπεδα ήταν οι πηγές και οι καλλιέργειές τους

Η Αίγυπτος πήρε το νερό και την τροφή από τη Μονή Σινά: Τα 11 οικόπεδα ήταν οι πηγές και οι καλλιέργειές τους

Η Αίγυπτος πήρε το νερό και την τροφή από τη Μονή Σινά: Τα 11 οικόπεδα ήταν οι πηγές και οι καλλιέργειές τους

Η Αίγυπτος πήρε το νερό και την τροφή από τη Μονή Σινά: Τα 11 οικόπεδα ήταν οι πηγές και οι καλλιέργειές τους

Σε ουσιαστική εκδίωξη των μοναχών από την Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά προχωρά το αιγυπτιακό Δημόσιο καθώς στερεί από τους μοναχούς την δυνατότητα επιβίωσης.

Αυτό περιγράφεται στην απόφαση του αιγυπτιακού Δικαστηρίου στην οποία αναφέρεται ότι 11 οικόπεδα της μοναστικής περιουσίας στο Σινά περνούν στο αιγυπτιακό κράτος.

Δεν πρόκειται για 11 τυχαία οικόπεδα, αλλά για καλλιεργήσιμες εκτάσεις οι οποίες προσφέρουν στους μοναχούς τόσο νερό όσο και τροφή.

Χάρη σε αυτά τα οικόπεδα η Μονή ουσιαστικά μπορεί και επιβιώνει. Η αφαίρεσή τους λόγω έλλειψης τίτλων ιδιοκτησίας ουσιαστικά διώχνει τους μοναχούς από τη Μονή καθώς δεν μπορέσουν να επιβιώσουν.

Σύμφωνα με το αιγυπτιακό δικαστήριο “τα υπόλοιπα αμφισβητούμενα οικόπεδα αποτελούν φυσικά καταφύγια, τα οποία αποτελούν όλα δημόσια κρατική περιουσία και δεν μπορούν να διατεθούν ή να καταστούν ιδιοκτησία τους με παραγραφή. Δεν έχουν εκδοθεί συμβάσεις σχετικά με αυτούς από την αρμόδια αρχή”.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της δεν διαψεύδει την κατάσχεση των οικοπέδων περιοριζόμενη να μιλά γενικόλογα ότι δεν αλλάζει η φυσιογνωμία της Μονής και ότι δεν θα υπάρξει καμία παρέμβαση που να αλλάζει τη φυσιογνωμία του.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της αιγυπτιακής προεδρίας αναφορικά με την τηλεφωνική επικοινωνία του πρ5ωθυπυορτγού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αιγύπτιου προέδρου Άμπντελ Φατάχ αλ-Σίσι «οι δύο ηγέτες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης ανάμεσα σε δύο χώρες που χαρακτηρίζονται από ιστορικούς δεσμούς και στενή συνεργασία. Όπως υπογραμμίστηκε, κοινός στόχος είναι η διεύρυνση του ήδη ισχυρού διμερούς πλαισίου σε όλους τους τομείς, με τρόπο που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δύο λαών και να αντανακλά την παραδοσιακή φιλία Ελλάδας και Αιγύπτου.»

«Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε», σύμφωνα με την ανακοίνωση, «στο θρησκευτικό και πνευματικό καθεστώς της Μονής Αγίας Αικατερίνης στο Σινά. Ο Πρόεδρος Σίσι επανέλαβε τη δέσμευση της Αιγύπτου για τη διατήρηση της ιερής και ιδιαίτερης θρησκευτικής φυσιογνωμίας του μοναστηριού, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία παρέμβαση ή παραβίαση που να αλλοιώνει τη σημασία και το καθεστώς του.

Η διαβεβαίωση αυτή έρχεται σε συνέχεια πρόσφατης δικαστικής απόφασης, η οποία επιβεβαιώνει τη μοναδική θέση της Μονής ως ιερού και διαχρονικού τόπου λατρείας, κάτι που όπως σημειώνεται συνάδει απόλυτα με την πάγια αιγυπτιακή πολιτική προστασίας των θρησκευτικών και εκκλησιαστικών μνημείων.»

Το γεγονός ότι το Κάιρο δεσμεύεται «για τη διατήρηση της ιερής και ιδιαίτερης θρησκευτικής φυσιογνωμίας του μοναστηριού,», σημαίνει πως μεν η Μονή Σινά θα συνεχίσει να υπάρχει ως τέτοια,λ αφού όμως πρώτα της αφαιρεθούν οι πόροι που είναι αναγκαίοι για την επιβίωση των μοναχών εκεί.

Αυτό ουσιαστικά που λέει η ανακοίνωση είναι πως μεν η φυσιογνωμία του μοναστηριού δεν θα αλλοιωθεί αλλά ταυτόχρονα οι πόροι που προέρχονται από τις παρακείμενες εκτάσεις του θα αφαιρεθούν. Έτσι το μοναστήρι θα λειτουργήσει για όσο διάστημα αντέξουν οι ίδιοι οι μοναχοί αφού θα έχουν πλέον την δυνατότητα να επιβιώσουν εκεί έως ότου αναγκαστούν το εγκαταλείψουν.

πηγή

»»»»»»  ΤΟ ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΔΩ  ««««««



Report