Τρομερό κραχ – Colpo grossο με τον χρυσό – Μισθώνουν την ίδια ποσότητα σε διαφορετικούς επενδυτές – Άδεια θησαυροφυλάκια
Ενώ Ρώσοι και Κινέζοι έχουν προχωρήσει σε αθρόες αγορές του πολύτιμου μετάλλου, οι ΗΠΑ επαναπατρίζουν ποσότητες χρυσού από το Λονδίνο και την Γενεύη ενώ οι Γερμανοί διεκδικούν τα αποθεματικά τους που φυλάσσονται στην Federal Reserve της Νέας Υόρκης.
Ο εμβριθής μελετητής της νομισματικής αγοράς Jim Rickards με την ενέργεια και την ορμή ενός 20χρονου συμμετείχε στην εκπομπή της Daniela Cambone στο Youtube.
Ο προκλητικός τίτλος είναι «Χάθηκε ο Χρυσός; Τον μίσθωσε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ; Αυτό θα διέλυε το Σύστημα».
Η συνέντευξη έλαβε χώρα κατά την έναρξη των εντάσεων του εμπορικού πολέμου.
O δύο συνομιλητές αφού ζητήσαν τα εμπορικά θέματα εμβαθύνουν στα βασικά στοιχεία της αγοράς του χρυσού.
Πώς τιμολογείται, παραδίδεται και διαπραγματεύεται διεθνώς το πολύτιμο μέταλλο.
Ο Rickards εξηγεί τη τρέχουσα κατάσταση ότι η συντριπτική πλειοψηφία του χρυσού διαπραγματεύεται ως συμβόλαια σε χαρτί.
Μόνο περίπου το 1% του χρυσού που διαπραγματεύεται σε χρηματιστήρια μελλοντικής εκπλήρωσης όπως το COMEX παραδίδεται ποτέ φυσικά.
Ο Rickards συνεχίζει εξηγώντας ότι χρηματιστήρια, όπως το COMEX, μπορούν να αλλάξουν τους κανόνες όποτε θέλουν.
Για παράδειγμα, όταν οι Αδελφοί Hunt στρίμωξαν την αγορά ασημιού το 1980, η αγορά COMEX δεν τους επέτρεψε να επιδιώξουν φυσική παράδοση.
Οι «πρωταρχικές δυνάμεις» της αγοράς
Όταν τίθεται το θέμα της φύλαξης χρυσού του Fort Knox, ο Rickards παρά τα περί αντιθέτου θρυλούμενα ο χρυσός είναι όλος εκεί.
Ωστόσο, η ανησυχία του είναι αν αυτός ο χρυσός έχει μισθωθεί (σε χαρτί, όχι φυσικά) στις τράπεζες χρυσού.
«Μπορείτε να έχετε 100 τόνους συναλλαγών χρυσού σε χαρτί που υποστηρίζονται από έναν φυσικό χρυσό που μισθώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στην JPMorganChase».
Οι «χρυσοθήρες» υποψιάζονται εδώ και καιρό ότι οι τράπεζες χρυσού, όπως η JPMorganChase και η Goldman Sachs, έχουν «μισθώσει» χρυσό από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
Και είναι πιθανό ο χρυσός να έχει «επανυποθηκευτεί» πολλές φορές, πράγμα που σημαίνει ότι πολλά άτομα πιστεύουν ότι κατέχουν το ίδιο κομμάτι χρυσού.
Ο γερμανικός χρυσός και ο φόβος του Trump για το Fort Knox
Η Bundesbank, την ίδια ώρα, διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα χρυσού στον κόσμο και το ένα τρίτο αυτού είναι αποθηκευμένο στη Fed.
Η ασφάλεια των γερμανικών αποθεμάτων χρυσού που διατηρούνται στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στη Νέα Υόρκη, γίνεται θέμα δημόσιας συζήτησης μετά την επιστροφή του Donald Trump στον Λευκό Οίκο.
Ο Markus Ferber, ένα ισχυρό μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους κυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίας, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν είναι πλέον ο αξιόπιστος εταίρος που ήταν κάποτε».
«Ο Τrump είναι ασταθής και δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ότι κάποια μέρα θα σκεφτεί… δημιουργικές ιδέες για το πώς να χειριστεί τα ξένα αποθέματα χρυσού», δήλωσε στο Reuters τη Πέμπτη 29/5.
«Η πολιτική της Bundesbank για τα αποθέματα χρυσού πρέπει να αντικατοπτρίζει τις νέες γεωπολιτικές πραγματικότητες», σημείωσε
Τα γερμανικά δημόσια ραδιοτηλεοπτικά κανάλια ZDF και ARD πρόσφατα μετέδωσαν ρεπορτάζ στα οποία αναρωτιόντουσαν ες».πόσο ασφαλής είναι ο χρυσός της Γερμανίας στη Νέα Υόρκη.
Η Bundesbank δήλωσε ότι η Fed της Νέας Υόρκης παραμένει «σημαντική τοποθεσία αποθήκευσης» για τον χρυσό της.
«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι στη Fed της Νέας Υόρκης έχουμε έναν αξιόπιστο εταίρο για την αποθήκευση των αποθεμάτων μας σε χρυσό», απάντησε η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας σε ερώτημα του Reuters την Παρασκευή 30 Μαΐου 2025.
Η θεωρία συνωμοσίας
Επί δεκαετίες, εμείς οι λάτρεις του χρυσού για μια μεγάλη συνωμοσία.
Η θεωρία λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες έχουν καταστείλει τεχνητά την τιμή του χρυσού και του ασημιού.
Ο σκοπός αυτής της χειραγώγησης της τιμής του πολύτιμου μετάλλου θα ήταν να στηρίξουν τα fiat νομίσματα περιορίζοντας τα κέρδη στα πολύτιμα μέταλλα.
Άλλωστε, εάν ο χρυσός και το ασήμι ανεβαίνουν, κάνουν τα fiat νομίσματα να φαίνονται άσχημα σε σύγκριση.
Η καλύτερη απόδειξη ενός τέτοιου σχεδίου είναι αναμφισβήτητα η γνωστή δήλωση του προέδρου της Fed, Alan Greenspan, στο Κογκρέσο ότι «οι κεντρικές τράπεζες είναι έτοιμες να μισθώσουν χρυσό σε αυξανόμενες ποσότητες σε περίπτωση αύξησης της τιμής».
Πώς λειτουργεί η μίσθωση του χρυσού
Ο Jim Rickards έγραψε για τη μίσθωση χρυσού στο βιβλίο του «The New Case for Gold».
Ακολουθεί ένα απόσπασμα από το κεφάλαιο με τίτλο «Διαχείριση Χαρτιού»:
«Μια κεντρική τράπεζα μπορεί να μισθώσει χρυσό σε μία από τις τράπεζες του Συνδέσμου Αγοράς Χρυσού του Λονδίνου, η οποία περιλαμβάνει μεγάλους παίκτες όπως η Goldman Sachs, η Citibank, η JPMorgan Chase και η HSBC.
Η μίσθωση χρυσού συχνά διεξάγεται μέσω ενός μη λογοδοτούντος μεσάζοντα που ονομάζεται Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.
Ιστορικά, η BIS έχει χρησιμοποιηθεί ως σημαντικό κανάλι για τη χειραργώγηση της αγοράς χρυσού και για τη διεξαγωγή πωλήσεων χρυσού μεταξύ κεντρικών τραπεζών και εμπορικών τραπεζών. …
Η BIS είναι ο πιο αδιαφανής θεσμός στον κόσμο…
Η BIS είναι το ιδανικό «όχημα» για τις κεντρικές τράπεζες να χειραγωγούν τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού, με πλήρη αδιαφάνεια».
Γιατί οι κεντρικές τράπεζες θα εκμίσθωναν τον χρυσό τους; Επισήμως, για να μπορούν να αποκομίσουν ένα μικρό ποσό εισοδήματος. Αλλά μερικοί από εμάς πιστεύουμε ότι βοηθά επίσης στη συμπίεση των τιμών της αγοράς των μετάλλων.
Οι ιδέες για ένα σχέδιο συμπίεσης της τιμής του χρυσού περιστρέφονται κυρίως γύρω από τη μίσθωση, καθώς και τα συμβόλαια σε χρυσό και ασήμι.
Το «χαρτί» εδώ αναφέρεται μερικές φορές σε futures χρυσού που διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια όπως το COMEX και το LBMA.
Τα «χάρτινα» μέταλλα μπορούν επίσης να αναφέρονται σε μη κατανεμημένους ή «κοινοποιημένους» λογαριασμούς χρυσού, όπου πολλοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι κατέχουν το ίδιο κομμάτι (πιθανώς μισθωμένου) χρυσού.
Συνολικά, υπάρχουν εκατοντάδες ουγγιές «χάρτινου» μετάλλου που διαπραγματεύονται για κάθε ουγγιά πραγματικού φυσικού χρυσού σε ένα θησαυροφυλάκιο.
Τις περισσότερες φορές, το φυσικό μέταλλο δεν αλλάζει ποτέ χέρια ούτε παραδίδεται.
Ο «χάρτινος» χρυσός και το ασήμι απλώς διαπραγματεύονται μεταξύ των συναλλασσόμενων και στη συνέχεια διακανονίζονται σε μετρητά.
Ωστόσο, πρόσφατα αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει.
Πριν από λίγες εβδομάδες στα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Αγγλίας, όπου υποστηρίζονται οι αναλήψεις χρυσού ένας ασυνήθιστος αριθμός εμπόρων απαιτούσε φυσική παράδοση.
Οι παραδόσεις που συνήθως διαρκούν μερικές ημέρες διαρκούσαν έως και 8 εβδομάδες.
Προφανώς, η έλλειψη χρυσού της Τράπεζας της Αγγλίας έχει χαλαρώσει κάπως, προς το παρόν.
Αλλά εξακολουθεί να υπάρχει πολλή ασυνήθιστη δραστηριότητα. Ακολουθεί ένα απόσπασμα από πρόσφατο ρεπορτάζ του Reuters:
Στο Λονδίνο, αυτή η δραστηριότητα μείωσε τη ρευστότητα στην αγορά OTC (Over-the-Counter), την οποία επιβλέπει η LBMA, και προκάλεσε έναν αγώνα δρόμου μεταξύ των παραγόντων της αγοράς χρυσού του Λονδίνου για δανεισμό χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες αποθηκεύουν το χρυσό τους στα θησαυροφυλάκια της Αγγλίας.
Ένας «αγώνας δρόμου για δανεισμό χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες»;
Γιατί χρειάζεται να τον δανειστούν (να τον μισθώσουν); Πού πήγε όλο το φυσικό μέταλλο;
Ιδού το μεγάλο μυστήριο που μένει να αποκαλυφθεί…
»»»»»» ΤΟ ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΔΩ ««««««