Πώς η Ρωσία άλλαξε τους κανόνες του πολέμου με τα drones – Όπλισε τα ιρανικά Shahed με κάρτες SIM και εμπρηστικές κεφαλές
Η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι αντιμετώπισε 472 μη επανδρωμένα drones μονής κατεύθυνσης (OWA) κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Το ρεκόρ αυτό μπορεί να μην διαρκέσει για πολύ καθώς η δυναμική της εξέλιξης του πολέμου διαμορφώνει τις εξελίξεις στην αμυντική τεχνολογία.
Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν στις 26 Μαΐου, όταν η Μόσχα εκτόξευσε περίπου 355 drones.
Την προηγούμενη μέρα, η Ρωσία είχε σημειώσει ρεκόρ με 298 Shahed, το οποίο ξεπέρασε την επίδοση της 18ης Μαΐου.
Οι τεράστιες επιθέσεις με drone One Way Attack (OWA) της Ρωσίας εξέπληξαν τους πολιτικούς και το ευρύ κοινό στη Δύση, αλλά είναι το αποκορύφωμα ετών προετοιμασίας εκ μέρους του ρωσικού στρατού.
Καθώς η αρχική προμήθεια έγινε από το Ιράν, η Ρωσία άρχισε να κατασκευάζει εργοστάσια το 2023 για να συναρμολογεί και στη συνέχεια να κατασκευάζει Shahed (μη επανδρωμένα drones ιρανικής σχεδίασης) στη Ρωσία.
Ο μεγαλύτερος έλεγχος της παραγωγής έδωσε στη Ρωσία την ευκαιρία να επεκτείνει γρήγορα το ρυθμό παραγωγής των Shahed.
Τους βοηθά επίσης να αναβαθμίσουν σταδιακά τα drones τους.
Αόρατα με ασπίδα από άνθρακα
Οι έρευνες για τα καταρριφθέντα Shahed δείχνουν ότι η Ρωσία έχει θωρακίσει τα drones με ασπίδα απο άνθρακα, ο οποίος αντιστέκεται στην ανίχνευση από ραντάρ απορροφώντας τα εισερχόμενα ραδιοκύματα αντί να τα αντανακλά πίσω και εμφανίζεται το στίγμα του.
Έχουν επίσης προσθέσει κάρτες SIM για να μεταδίδουν δεδομένα πίσω στη Ρωσία μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας.
Οι κεφαλές των Shaheds αναβαθμίστηκαν επίσης.
Στις 20 Μαΐου, τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι Shaheds χρησιμοποιούσαν νεότερης τεχνολογίες εμπρηστικές και μεγαλύτερης ισχύος κεφαλές, οι οποίες πυροδοτούν πυρκαγιές και διασπείρουν μεγάλους όγκους θραυσμάτων, αντίστοιχα, για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά τους.
Η Ρωσία έπληξε το Κίεβο με τη μεγαλύτερη επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έχει πραγματοποιήσει ποτέ πριν.
Αυτές οι αναβαθμίσεις ήταν απλές, προκειμένου να διατηρηθεί υπό έλεγχο το κόστος του μη επανδρωμένου αεροσκάφους – το σημαντικότερο πλεονέκτημά του έναντι ενός πυραύλου το κόστος του οποίος ξεκινά από χιλιάδες δολάρια.
Αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι ταυτόχρονα φθηνά και μεγάλης εμβέλειας.
Αυτό σημαίνει ότι ένας επιτιθέμενος όπως η Ρωσία μπορεί να εκτοξεύσει εκατοντάδες κάθε μήνα σε στόχους σε όλη την Ουκρανία, χωρίς να ανησυχεί για το πόσα χάνονται στην πορεία.
Εν τω μεταξύ, ο αμυνόμενος προσπαθεί να βρει πώς να καταρρίψει όλα τα εισερχόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με λογικό κόστος επ’ αόριστον.
Τα δολώματα για να προκληθεί σύγχυση στην αεράμυνα
Το πρόβλημα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι τα συστήματα αεράμυνας είναι απολύτως απαραίτητα στην πρώτη γραμμή για την κατάρριψη εχθρικών αεροσκαφών, γεγονός που καθιστά δύσκολη την μετακίνησή του.
Στο πρόβλημα προστίθεται η πρόσφατη παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shaheds.
Ενώ δεν φέρουν κεφαλή και αποτελούν μικρή απειλή από μόνα τους, η ουκρανική αεράμυνα δεν μπορεί πάντα να διακρίνει το «δόλωμα» από το πραγματικό και εξακολουθεί να πρέπει να το καταρρίψει.
Στα τέλη Μαΐου, Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στα μέσα ενημέρωσης ότι έως και 40% των εισερχόμενων Shahed ήταν δολώματα.
Η καινοτομίες
Κατά συνέπεια, η επίθεση της Ρωσίας με 472 μη επανδρωμένα αεροσκάφη αντικατοπτρίζει όλες τις καινοτομίες της Ρωσίας μέχρι στιγμής.
Αυτές έχουν βελτιώσει τον αριθμό των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που επιβιώνουν, έχουν αυξήσει τη δυνατότητα τους για θανάσιμα πλήγματα, ενώ χρησιμοποιούν δολώματα παράλληλα με οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να διασφαλίσουν ότι όσο το δυνατόν περισσότερα θα φτάσουν στον στόχο τους.
Ποιες είναι οι προκλήσεις για την Ουκρανία;
Η Ουκρανία καταρρίπτει τα περισσότερα εισερχόμενα Shahed. Ακόμη και η επίθεση με 472 μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχε 382 αναχαιτίσεις, ποσοστό 81%.
Ωστόσο, το σχετικά υψηλό ποσοστό αναχαιτίσεων δεν υπερβαίνει τα οφέλη των Shahed για τη Ρωσία.
Τα Shahed είναι φθηνά με βάση τα στρατιωτικά πρότυπα, επομένως η εξαπόλυση συνεχών επιθέσεων αποτελεί δυσανάλογο βάρος για τις ουκρανικές μονάδες αεράμυνας.
Το Κίεβο έχει κινητοποιήσει μια τεράστια ποσότητα πόρων για να προστατεύσει τις πόλεις του, από κινητές μονάδες σε φορτηγά μέχρι την αντιμετώπιση των drones Shahed που λειτουργούν σαν φθηνότεροι αντιαεροπορικοί πύραυλοι.
Ωστόσο, αυτά τα συστήματα έχουν συχνά μικρή εμβέλεια, πράγμα που σημαίνει ότι η εξοικονόμηση ανά αναχαίτιση αντισταθμίζεται κάπως από την ανάγκη συντήρησης πολλών εκατοντάδων συστημάτων αεράμυνας σε μια χώρα τόσο μεγάλη όσο η Ουκρανία.
Η Ουκρανία έχει επίσης την επιλογή να προσπαθήσει να χτυπήσει τα εργοστάσια Shahed της Ρωσίας, κάτι που έχει επιχειρήσει μερικές φορές.
Παρά την εξελισσόμενη με τη βοήθεια της Δύσης αεράμυνα της Ουκρανίας, η Ρωσία εξακολουθεί να βλέπει στρατιωτικά οφέλη από τις συνεχείς επιθέσεις Shahed.
Σε μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι η αρχική στρατηγική της Ρωσίας για τα drones OWA το 2022 και το 2023 έκανε ελάχιστα για να αναγκάσει την Ουκρανία να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου με όρους ευνοϊκούς για τη Ρωσία.
Αυτό μπορεί να ισχύει ακόμα και τώρα, αλλά ο όγκος των drones και ο υψηλός ρυθμός των επιθέσεων σημαίνουν ότι η ρωσική στρατηγική θα μπορούσε κάλλιστα να στοχεύει στη συστηματική εξάντληση της ουκρανικής αεράμυνας.
Καθώς η Ουκρανία αντιμετωπίζει την απρόβλεπτη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ, το Κίεβο είναι πιο ευάλωτο στο να ξεμείνει από πυρομαχικά για τα πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας.
Αυτό σημαίνει ότι οι συνεχείς επιθέσεις Shahed δυσκολεύουν την Ουκρανία να σταματήσει τους εισερχόμενους πυραύλους, οι οποίοι φέρουν πολύ μεγαλύτερες κεφαλές.
Φυσικά, η Ουκρανία έχει τις δικές της εκδόσεις Shahed, τις οποίες χρησιμοποιεί για να εξαπολύει τακτικά επιθέσεις εναντίον ρωσικών στρατιωτικών και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.
Λιγότερα είναι γνωστά για τα ουκρανικά drones OWA, αλλά συχνά χρησιμοποιούν πολλά παρόμοια χαρακτηριστικά με τους Shahed όπως η δορυφορική πλοήγηση.
Για τον Vladimir Putin, η χρήση των Shahed δεν έχει μόνο στρατιωτικό όφελος.
Πολιτικά, χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο τις επιθέσεις των Shahed για να προβάλει μια αίσθηση ισχύος στο εγχώριο κοινό του.
Στις 9 Μαΐου, η Ρωσία παρέλασε τους Shahed στους δρόμους της Μόσχας στο πλαίσιο των ετήσιων εορτασμών της Ημέρας της Νίκης, κάτι που δεν είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια.
Η Ουκρανία έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί τα δικά της drones OWA στο πλαίσιο της επιχείρησης ενάντια σε στρατιωτικές και πετρελαϊκές υποδομές σε όλη τη Ρωσία.
Η επίθεση της Ρωσίας με 472 drones είναι απίθανο να παραμείνει η μεγαλύτερη επίθεσή της για πολύ καιρό.
Ο Putin έχει επιδείξει αποφασιστικότητα να επεκτείνει την κλίμακα και τον ρυθμό της εκστρατείας του με drones και να αντισταθεί στις εκκλήσεις της Ουκρανίας για μόνιμη «εκεχειρία στον ουρανό», αλλά αυτή την εβδομάδα η στρατηγική των drones της Ουκρανίας έδειξε ότι η παράταση του πολέμου με τα drones μπορεί επίσης να έχει σοβαρές και απροσδόκητες επιπτώσεις για τη Μόσχα.
Όσο συνεχίζεται η σύγκρουση, οι υπερασπιστές της Ουκρανίας θα βρεθούν αντιμέτωποι με περισσότερα και καλύτερα drones που θα στοχεύουν τις πόλεις τους και κρίσιμες υποδομές όπως το δίκτυο ενέργειας και οι τηλερπικοινωνίες.
Αλλά όλο και περισσότερο, φαίνεται ότι η Ρωσία πρέπει από τη πλευρά της να ανησυχεί και για τις δυνατότητες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ουκρανίας.
www.bankingnews.gr
»»»»»» ΤΟ ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΔΩ ««««««