Αγιορείτικος τραχανάς με μανιτάρια, μια Aγιορείτικη Μοναστηριακή Συνταγή για τις κρύες μέρες του χειμώνα.
ΥΛΙΚΑ
2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένο
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
500 γρ. φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες
1 φλιτζάνι τσαγιού τραχανά
6 φλιτζάνια νερό (προαιρετικά με διαλυμένο ζωμό κότας ή λαχανικών)
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και μαραίνετε το κρεμμύδι και το σκόρδο με προσοχή στη φωτιά να μην είναι πολύ δυνατή και μαυρίσει το σκόρδο.
Ρίχνετε τα μανιτάρια και ανακατεύετε μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτετε το νερό ή το ζωμό και όταν πάρει βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και ρίχνετε λίγο λίγο, ανακατεύοντας συνέχεια για να μη σβολιάσει τον τραχανά.
Προσθέτετε αλατοπίπερο και βράζετε σε χαμηλή φωτιά για 10 με 12 λεπτά ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει ή σβολιάσει.
Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και κατεβάζετε από τη φωτιά.
Πηγή: simeiakairwn