Είναι γνωστό ως το «θεραπευτικό νησί» για την εξαιρετική ποιότητα του αέρα του και τις 2.600 ώρες ηλιοφάνειας το χρόνο που το καθιστούν ένα μοναδικό αναζωογονητικό προορισμό. Αυτό ποιο θεωρείται ως “το νησί της ευεξίας” στην Ευρώπη.
Μοναδική αίσθηση αναζωογόνησης
Από την πρώτη στιγμή που κάποιος φτάνει στο νησί Λόσινι της Κροατίας, τον πλημμυρίζει ένα αίσθημα ευεξίας. Η φρέσκια θαλασσινή αύρα σε συνδυασμό με το άρωμα των πεύκων και των μυρωδικών, τις βόλτες στις δαντελωτές ακτές και τον ήχο από το νερό που χτυπά πάνω στα βράχια και την εικόνα από τα γαλαζοπράσινα νερά της Αδριατικής που λάμπουν κάτω από τον ήλιο της Μεσογείου συνθέτουν ένα σκηνικό ονειρικό.
Το Λοσίνι βρίσκεται στη βόρεια Αδριατική στην ακτή Κβάρνερ και είναι ένα από τα μέρη με τον πιο ήπιο καιρό στη χώρα, χάρη στην οροσειρά Ούτσκα, που προστατεύει την παραλία και τα νησιά από τους παγωμένους βόρειους ανέμους. Αυτό το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής είναι γνωστό ως το “φαινόμενο Κβάρνερ” και θεωρείται ότι διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες.
Η Οπατίγια, παραλιακή πόλη της ακτής Κβάρνερ, έχει αναγνωριστεί επισήμως ως θεραπευτικό θέρετρο και φυσικό σπα της χώρας από το 1889. Το 1892 η κυβέρνηση της Αυστροουγγαρία ανακήρυξε τις πόλεις Μάλι και Βέλι Λοσίνι ως “σπα λόγω κλίματος” και το Λοσίνι μετατράπηκε σε νησί ευεξίας χάρη στις μοναδικές θεραπευτικές του ιδιότητες που θεωρούνται κατάλληλες για όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα κι αλλεργίες.
Το Λοσίνι είναι ένας εξαιρετικός προορισμός για όσους πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας του μοναδικού συνδυασμού καθαρού αέρα με βέλτιστα επίπεδα υγρασίας σε ήπια θερμοκρασία και με μικροσωματίδια που περιέχουν θαλασσινό αλάτι κι αιθέρια έλαια. Αυτό το θεραπευτικό μείγμα του αέρα κατευνάζει τους βρόγχους, διαλύει το φλέμα, καθαρίζει τους πνεύμονες και βελτιώνει τη λειτουργία τους.
Πώς ξεκίνησε το Λοσίνι να θεωρείται ως “θεραπευτικό νησί”
Η αξιοποίηση του μοναδικού θεραπευτικού αέρα του Λοσίνι στην αποκατάσταση των αναπνευστικών προβλημάτων έχει μακρά παράδοση (από το 1885) και συστήνεται μέχρι και σήμερα από την Αναπνευστική Εταιρεία της Κροατίας και του Κροατικού Ιατρικού Συλλόγου.
Το Λοσίνι αποτελούσε επίσης πόλος έλξης για τους γαλαζοαίματους. Ο Αρχιδούκας Κάρολος Στέφανος, ένα από τα πλουσιότερα μέλη της Δυναστείας των Αψβούργων και σημαντικό μέλος της βασιλικής οικογένειας, ήταν ο πρώτος που επέλεξε το νησί το 1885 αναζητώντας ένα μέρος όπου θα μπορούσε να περάσει με άνεση τους χειμώνες. Τον ακολούθησαν άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας που θεωρούσαν το Λοσίνι ως ένα μέρος ελευθερίας, όπου θα μπορούσαν να απολαύσουν ήρεμες στιγμές μακριά από τα βλέμματα του κοινού και τα αυστηρά πρωτόκολλα.
Πού οφείλονται οι θεραπευτικές ιδιότητες του νησιού
Αυτό το αγνό και πλούσιο σε επίπεδα αλατιού νερό χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Οι ασθενείς απολαμβάνουν λουτρό με κρύο και ζεστό θαλασσινό νερό, καθώς και θεραπεία στον ήλιο και τον αέρα. Η σύνθεση του θαλασσινού νερού είναι πολύ κοντά στο πλάσμα που βρίσκεται στο ανθρώπινο σώμα, και μαζί με το αλάτι, περιλαμβάνει έναν πολύτιμο αριθμό από σημαντικά στοιχεία και μικροοργανισμούς.
Εκτός από την ανακούφιση αναπνευστικών παθήσεων και την αποκατάσταση μετά από ασθένειες, το θαλασσινό νερό συμβάλλει στη μείωση της έντασης και του στρες, δερματικών παθήσεων και ορμονικών διαταραχών, ενώ ανακουφίζει από αρθρίτιδες και ρευματικές παθήσεις.
Το Λοσίνι πέρα από τα θεραπευτικά του νερά
Η παρθένα ομορφιά του Λοσίνι, ωστόσο, εκτείνεται πέρα από τα θεραπευτικά του νερά. Τα αιωνόβια πεύκα και τα ντόπια μυρωδικά της Μεσογείου δημιουργούν έναν αέρα με ιδιότητες αρωματοθεραπείας που απολαμβάνει κανείς ενώ κάνει τζόκινγκ, περπάτημα ή πεζοπορία στα άγρια εδάφη του. Πριν από έναν αιώνα, ο Κροατός βοτανολόγος Χάρασιτς ανακάλυψε ότι στο νησί φυτρώνουν πάνω από 1.100 είδη φυτών και 230 είδη ιατρικών βοτάνων, πολλά εκ των οποίων αξιοποιούνται μέχρι σήμερα στη σύγχρονη ιατρική.
Το Δαλματικό φασκόμηλο (kadulja στα κροατικά) χρησιμοποιείται για τη θεραπεία αναπνευστικών παθήσεων αλλά και ως μυρωδικό στην τοπική κουζίνα αφού πρώτα το άφηναν να στεγνώσει δίπλα στο τζάκι ή σε ξηρό αέρα. Δεν είναι λίγοι, εξάλλου, όσοι θεωρούν ότι τα αρωματικά της Κροατίας έχουν την πιο πλούσια μυρωδιά.
Σήμερα οι επισκέπτες στο νησί μπορούν να απολαύσουν μια ξενάγηση στο καταφύγιο Miomirisni. Η περιπλάνηση σε αυτό τον πολύχρωμο χώρο θεωρείται βάλσαμο για την ψυχή, ενώ τα εντυπωσιακά φυτά και τα αρώματα ενισχύονται από τη θέα στην παραλία Βαλντάρκε, μια από τις γραφικές ακτές του νησιού. Όσοι το επιθυμούν μπορούν, επίσης, να δοκιμάσουν το σπιτικό λικέρ από μύρτιλλα, πλούσιο σε βιταμίνη C και σίδηρο, που θεωρείται ότι μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη διάθεση.
Πηγή: travelstyle