in

Δέκα απίστευτες υποβρύχιες ανακαλύψεις που έχουν αιχμαλωτίσει τη φαντασία μας.

Δέκα απίστευτες υποβρύχιες ανακαλύψεις που έχουν αιχμαλωτίσει τη φαντασία μας.

Από όλες τις εκπληκτικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις που γίνονται κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο, οι αγαπημένες μου πρέπει να είναι αυτές που αναδύονται από τα βάθη του ωκεανού. Νομίζω ότι υπάρχει κάτι στον υποβρύχιο κόσμο που αιχμαλωτίζει τη φαντασία μας – ίσως είναι η περιέργεια και η ίντριγκα για το τι άλλο μπορεί να βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια ή η ιδέα ότι ολόκληρες πόλεις μπορεί να κρύβονται στον πυθμένα του ωκεανού, μακριά από τα μάτια και μακριά από την εμβέλεια. Ευτυχώς, οι υποβρύχιες ανακαλύψεις δεν είναι πάντα απρόσιτες και κάθε χρόνο γίνονται περισσότερα απίστευτα ευρήματα χάρη στην προηγμένη τεχνολογία στον τομέα της θαλάσσιας αρχαιολογίας. Εδώ παρουσιάζουμε δέκα αξιόλογες θαλάσσιες ανακαλύψεις που έχουν αιχμαλωτίσει τη φαντασία μας.

1. Αντικείμενα που ανακτήθηκαν από τον τόπο της πρώτης αρχαίας ναυμαχίας
Τον Νοέμβριο του 2013, οι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν την ανάκτηση ενός θησαυρού αντικειμένων στα ανοικτά των ακτών της Σικελίας από τον τόπο της πρώτης αρχαίας ναυμαχίας που ανακαλύφθηκε ποτέ, συμπεριλαμβανομένων πολιορκητικών κριών, κρανών, πανοπλιών και όπλων που χρονολογούνται πριν από 2.000 χρόνια.

Ρωμαϊκό κράνος από τη Μάχη των Νήσων Egadi

Είναι τα απομεινάρια της Μάχης των Νήσων Egadi – η τελευταία σύγκρουση από τον πρώτο Καρχηδονιακό Πόλεμο που έλαβε χώρα το 241 π.Χ. – στην οποία οι Ρωμαίοι πολέμησαν τους Καρχηδόνιους σε μια μάχη που κορυφώθηκε μετά από περισσότερα από 20 χρόνια πολέμου, καθώς οι Ρωμαίοι αγωνίστηκαν να κερδίσουν έδαφος στη Μεσόγειο Θάλασσα. Ενώ οι Καρχηδόνιοι ήταν πολύ πιο ισχυροί στο νερό, οι Ρωμαίοι περίμεναν παγιδεύοντας τους Καρχηδόνιους και εμποδίζοντας τη θαλάσσια διαδρομή τους σε μια ξαφνική επίθεση. Έως και 50 καρχηδονιακά πλοία βυθίστηκαν, σκοτώνοντας έως και 10.000 άνδρες. Η ρωμαϊκή νίκη τους έβαλε στο δρόμο για πανευρωπαϊκή κυριαρχία. Η ανεκτίμητη ορδή των αντικειμένων είχε παραμείνει ανενόχλητη στο βυθό της θάλασσας σε βάθος 100 μέτρων (328,08 πόδια) για περισσότερο από δύο χιλιετίες.

Paradosiako.gr

2. Άθικτο ρωμαϊκό φαρμακευτικό χάπι 2.000 ετών βρέθηκε σε βυθισμένο πλοίο
Τον Ιούνιο του 2013, μια ομάδα Ιταλών επιστημόνων διεξήγαγε μια χημική ανάλυση σε μερικά αρχαία ρωμαϊκά φαρμακευτικά χάπια που ανακαλύφθηκαν στο Relitto del Pozzino, ένα βυθισμένο πλοίο 2000 ετών που βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Τοσκάνης, αποκαλύπτοντας τι ακριβώς χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι ως φάρμακο.

Μια μπροστινή, προφίλ και πίσω όψη ενός από τα φαρμακευτικά δισκία.

Το ρωμαϊκό ναυάγιο βρισκόταν κοντά στα ερείπια της ετρουσκικής πόλης Populonia, η οποία την εποχή που το πλοίο βυθίστηκε ήταν ένα βασικό λιμάνι κατά μήκος των θαλάσσιων εμπορικών οδών μεταξύ δύσης και ανατολής κατά μήκος της Μεσογείου Θάλασσας. Το Relitto del Pozzino ανασκάφηκε από την Αρχαιολογική Επιθεώρηση της Τοσκάνης καθ ‘όλη τη δεκαετία του 1980 και του ’90, αποκαλύπτοντας μια ποικιλία συναρπαστικών φορτίων, συμπεριλαμβανομένων λαμπτήρων που προέρχονται από τη Μικρά Ασία, συρο-παλαιστινιακών γυάλινων μπολ, χάλκινων κανατιών, κεραμικών αγγείων για τη μεταφορά κρασιού και, ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, τα υπολείμματα ενός κιβωτίου φαρμάκων που περιέχει ένα χειρουργικό άγκιστρο, ένα κονίαμα, 136 ξύλινα φιαλίδια φαρμάκων και διάφορα κυλινδρικά δοχεία κασσίτερου, Ένα από τα οποία περιείχε πέντε κυκλικά φαρμακευτικά δισκία. Τα δοχεία κασσίτερου είχαν παραμείνει πλήρως σφραγισμένα, γεγονός που κράτησε τα χάπια στεγνά, παρέχοντας μια καταπληκτική ευκαιρία να μάθετε ακριβώς ποιες ουσίες περιέχονταν μέσα τους. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι τα χάπια περιέχουν μια σειρά από ενώσεις ψευδαργύρου, καθώς και οξείδιο του σιδήρου, άμυλο, κερί μέλισσας, ρητίνη πεύκου και άλλα φυτικά υλικά. Με βάση το σχήμα και τη σύνθεσή τους, οι επιστήμονες πρότειναν ότι τα δισκία χρησιμοποιήθηκαν ως τύπος φαρμάκου για τα μάτια.

3. Απίστευτη ανακάλυψη ναυαγίου σκάφους στην Κροατία που χρονολογείται από 3.200 χρόνια
Τον Μάρτιο του 2014, η θαλάσσια αρχαιολόγος και ερευνήτρια στο Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) στη Γαλλία, Giulia Boetto, ανακοίνωσε την απίστευτη ανακάλυψη ενός ναυαγίου σκάφους στο Zambratija Cove της Κροατίας, το οποίο μόλις χρονολογείται στο 1.200 π.Χ. Το μοναδικό και σπάνιο εύρημα είναι ένα ραμμένο καράβι της Εποχής του Χαλκού, ένα είδος ξύλινης βάρκας που κυριολεκτικά ράβεται μαζί με σχοινιά, ρίζες ή κλαδιά ιτιάς.

Ναυάγιο της Zambratija, Ίστρια. Παρατηρήσεις σχετικά με το κύτος.

Το σκάφος έχει μήκος 7 μέτρα (22,96 πόδια) και πλάτος 2,5 μέτρα (8,20 πόδια) και είναι ραμμένο σκάφος, το οποίο ήταν μια τεχνική ναυπηγικής που ασκούνταν στην Αδριατική μέχρι τη ρωμαϊκή εποχή. Τα ερείπια του σκάφους που βρέθηκαν στον όρμο Zambratija είναι απίστευτα καλά διατηρημένα για την ηλικία του, με ραφές ακόμα ορατές σε ορισμένες περιοχές και το πλαίσιο σε μεγάλο βαθμό άθικτο. Οι διαφορετικοί τύποι ξύλου που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του έχουν αναγνωριστεί ως φτελιά, σκλήθρα και έλατο, και η χρονολόγηση δακτυλίων δέντρων βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία θα δώσει την ημερομηνία κοπής του δέντρου στο πλησιέστερο έτος. Η κ. Boetto δήλωσε ότι ελπίζουν να ολοκληρώσουν ένα 3D μοντέλο του σκάφους και, τελικά, μια πλήρη ανακατασκευή.

4. Επιμήκη κρανία βρέθηκαν στο υποβρύχιο σπήλαιο των Μάγια
Τον Ιανουάριο του 2014, μια πλημμυρισμένη καταβόθρα στο νότιο Μεξικό που τρομοκρατεί τους ντόπιους χωρικούς εξερευνήθηκε από υποβρύχιους αρχαιολόγους, οι οποίοι βρήκαν το βυθισμένο σπήλαιο γεμάτο με επιμήκη κρανία και ανθρώπινα οστά. Το υποβρύχιο σπήλαιο, γνωστό ως Sac Uayum, είναι ένα cenote που βρίσκεται στη χερσόνησο Yucatán του Μεξικού.

Ένα cenote είναι ένας φυσικός λάκκος που προκύπτει από την κατάρρευση ασβεστολιθικού πετρώματος που εκθέτει τα υπόγεια ύδατα από κάτω. Μερικές φορές χρησιμοποιήθηκαν από τους αρχαίους Μάγια για θυσίες. Ο τοπικός μύθος λέει ότι το μυστηριώδες σπήλαιο φυλάσσεται από ένα φτερωτό φίδι με κεφάλι αλόγου. Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι του κοντινού χωριού Telchaquillo λένε ιστορίες ανθρώπων που βλέπουν το φίδι να σκαρφαλώνει σε ένα δέντρο, να πηδάει, να περιστρέφεται τρεις φορές και να βουτάει στο νερό. Από την πρώτη μέρα της κατάδυσης οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι μπορεί να υπάρχει ένας πολύ πραγματικός λόγος για τον οποίο οι κάτοικοι του χωριού φοβούνται τον τόπο. Φαίνεται ότι κάτι τρομερό συνέβη εκεί και ίσως η γνώση αυτού πέρασε κατά τη διάρκεια των αιώνων οδηγώντας στην ανάπτυξη μύθων και θρύλων. Η ομάδα εντόπισε περισσότερα από δώδεκα ανθρώπινα λείψανα. Τα οστά δεν φέρουν σημάδια που θα έδειχναν αιτία θανάτου, οπότε οι άνθρωποι πιθανότατα δεν θυσιάστηκαν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα επιμήκη κρανία ισοπεδώθηκαν σκόπιμα κατά τη βρεφική ηλικία, μια πρακτική για την οποία οι αρχαιολόγοι εξακολουθούν να αναζητούν απαντήσεις.

5. Σουηδοί δύτες βρίσκουν υποβρύχια λείψανα 11.000 ετών
Σουηδοί δύτες έκαναν μια μοναδική και σπάνια ανακάλυψη στη Βαλτική Θάλασσα – αντικείμενα της Λίθινης Εποχής που άφησαν Σουηδοί νομάδες και χρονολογούνται πριν από 11.000 χρόνια. Οι ερευνητές αποκάλυψαν μια σειρά από υπολείμματα που πιστεύεται ότι έχουν απορριφθεί στο νερό από τους Σουηδούς στη λίθινη εποχή, αντικείμενα που έχουν διατηρηθεί χάρη στην έλλειψη οξυγόνου και την αφθονία των ιζημάτων gyttja, τα οποία είναι ιζήματα πλούσια σε οργανική ύλη στον πυθμένα μιας ευτροφικής λίμνης.

Είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρεθούν στοιχεία από τη Λίθινη Εποχή τόσο παρθένα. Θαμμένη 16 μέτρα (52,49 πόδια) κάτω από την επιφάνεια, η ομάδα αποκάλυψε ξύλο, εργαλεία πυριτόλιθου, κέρατα ζώων και σχοινιά. Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων αντικειμένων που βρέθηκαν περιλαμβάνουν ένα σκάλισμα καμάκι από οστά ζώου και τα οστά ενός αρχαίου ζώου που ονομάζεται aurochs, ο πρόγονος των κατοικίδιων βοοειδών, το τελευταίο από τα οποία πέθανε στις αρχές του 1600. Οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν την ανασκαφή και τώρα ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να δουν αν υπάρχει και αρχαίος χώρος ταφής στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης:  Πώς η πέτρα Rosetta έφερε επανάσταση στην αιγυπτιολογία (βίντεο)

6. Μυστηριώδη υποβρύχια ερείπια 10.000 ετών στην Ιαπωνία
Στη νότια ακτή του Yonaguni, στην Ιαπωνία, βρίσκονται βυθισμένα ερείπια που εκτιμάται ότι είναι περίπου 10.000 ετών. Η προέλευση του χώρου συζητείται έντονα – πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι ανθρωπογενής, ενώ περισσότεροι άλλοι επιστήμονες επιμένουν ότι χαράχτηκε από φυσικά φαινόμενα.

Μνημείο Yonaguni, Ιαπωνία

Η μοναδική και εντυπωσιακή τοποθεσία ανακαλύφθηκε το 1995 από έναν δύτη που απομακρύνθηκε πολύ μακριά από την ακτή της Οκινάουα και έμεινε άναυδος όταν σκόνταψε στη βυθισμένη διάταξη των μονολιθικών μπλοκ «ως εάν βρίσκεται σε αναβαθμίδες στην πλαγιά ενός βουνού». Ο χώρος αποτελείται από τεράστιους πέτρινους όγκους που ταιριάζουν τέλεια μεταξύ τους, ορθογώνιες ενώσεις, γλυπτά και αυτό που φαίνεται να είναι σκάλες, πλακόστρωτα δρομάκια, σταυροδρόμια και πλατείες. Παρά τα ασυνήθιστα χαρακτηριστικά που εμφανίζονται στο Yonaguni, παραμένουν ορισμένοι επιστήμονες, όπως ο γεωλόγος Robert Schoch του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, οι οποίοι έχουν μελετήσει το σχηματισμό και οι οποίοι είναι ανένδοτοι ότι Τα μεγάλα μπλοκ σχηματίστηκαν φυσικά ως αποτέλεσμα της τεκτονικής κίνησης.

7. Οι αμφιλεγόμενες υποβρύχιες κατασκευές της Ζακύνθου
Τον Ιούνιο του 2013, Έλληνες αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν ένα εκπληκτικό εύρημα – μια αρχαία υποβρύχια πόλη στον κόλπο του Αλυκανά στη Ζάκυνθο. Σύμφωνα με το Τμήμα Εναλίων Αρχαιοτήτων, η ανακάλυψη περιελάμβανε τεράστια δημόσια κτίρια, λιθόστρωτα, βάσεις για πυλώνες και άλλες αρχαιότητες. Ιδιαίτερης σημασίας ήταν οι 20 λίθινες βάσεις κιόνων, οι οποίες διαθέτουν όλες μια «τομή διαμέτρου 34 εκατοστών», οι οποίες πιθανότατα προορίζονταν για ξύλινους κίονες. Προκαταρκτικές παρατηρήσεις οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι τα λείψανα ανήκαν σε ένα μεγάλο αρχαίο δημόσιο κτίριο, που πιθανότατα ανήκε σε σημαντικό οικισμό στο λιμάνι της αρχαίας πόλης. Ωστόσο, σε μια περίεργη ανατροπή, μια μελέτη που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο ισχυρίστηκε ότι τα «αντικείμενα» δεν είναι καθόλου απομεινάρια μιας αρχαίας πόλης, αλλά απλώς ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο.

Οι δομές σε σχήμα δίσκου και ντόνατ φαίνεται να είναι αρχιτεκτονικά απομεινάρια μιας πόλης, αλλά η επιστημονική ανάλυση έδειξε ότι οι σχηματισμοί είναι στην πραγματικότητα ένα φυσικό γεωλογικό φαινόμενο.

8. Η τέλεια διατηρημένη αρχαία κινεζική υποβρύχια πόλη
Η πόλη των λιονταριών, αλλιώς γνωστή ως Shi Cheng, είναι μια αρχαία βυθισμένη πόλη που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Wu Shi (Βουνό των Πέντε Λιονταριών), που βρίσκεται κάτω από τη θεαματική λίμνη Qiandao (λίμνη χιλίων νησιών) στην Κίνα. Οι αξιωματούχοι έχουν αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον τους για τη βυθισμένη πόλη από τότε που την ανακάλυψαν τον Φεβρουάριο του 2014, ότι παρά τα περισσότερα από 50 χρόνια κάτω από το νερό, ολόκληρη η πόλη έχει διατηρηθεί εντελώς άθικτη, μετατρέποντάς την σε μια εικονική χρονοκάψουλα.

Η πόλη των λιονταριών στην Κίνα, παρόμοια με τη χαμένη πόλη της Ατλαντίδας.

Η Πόλη των Λιονταριών χτίστηκε κατά τη διάρκεια της Ανατολικής Δυναστείας των Χαν (25 – 200 μ.Χ.) και ήταν κάποτε το κέντρο της πολιτικής και της οικονομίας στην ανατολική επαρχία Zhejiang. Αλλά το 1959, η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε ότι απαιτείται ένας νέος υδροηλεκτρικός σταθμός – έτσι έχτισε μια τεχνητή λίμνη, βυθίζοντας το Shi Cheng κάτω από 40 μέτρα (131,23 πόδια) νερού. Η Πόλη των Λιονταριών παρέμεινε ανενόχλητη και ξεχασμένη για 53 χρόνια, μέχρι που ο Qiu Feng, ένας τοπικός αξιωματούχος υπεύθυνος για τον τουρισμό, αποφάσισε να δει τι απέμεινε από την πόλη κάτω από τα βαθιά νερά. Ήταν έκπληκτος όταν ανακάλυψε ότι, προστατευμένη από τον άνεμο, τη βροχή και τον ήλιο, ολόκληρη η πόλη με ναούς, αψίδες μνημείων, πλακόστρωτους δρόμους και σπίτια, ήταν εντελώς άθικτη, συμπεριλαμβανομένων ξύλινων δοκών και σκαλοπατιών.

9. Η 5.000 ετών βυθισμένη πόλη στη νότια Ελλάδα
Στην περιοχή της Πελοποννήσου στη νότια Ελλάδα υπάρχει ένα μικρό χωριό που ονομάζεται Παυλοπέτρι, όπου κατοικεί μια κοντινή αρχαία πόλη που χρονολογείται πριν από 5.000 χρόνια. Ωστόσο, αυτός δεν είναι ένας συνηθισμένος αρχαιολογικός χώρος, η πόλη μπορεί να βρεθεί περίπου 4 μέτρα (3,12 πόδια) κάτω από το νερό και πιστεύεται ότι είναι η παλαιότερη γνωστή βυθισμένη πόλη στον κόσμο. Η πόλη είναι απίστευτα καλά σχεδιασμένη με δρόμους, διώροφα σπίτια με κήπους, ναούς, νεκροταφείο και ένα πολύπλοκο σύστημα διαχείρισης νερού που περιλαμβάνει κανάλια και σωλήνες νερού.

Στο κέντρο της πόλης, υπήρχε μια πλατεία ή πλατεία διαστάσεων περίπου 40×20 μέτρα (131,23 x 65,61 πόδια) και τα περισσότερα από τα κτίρια έχουν βρεθεί με έως και 12 δωμάτια μέσα. Ο σχεδιασμός αυτής της πόλης ξεπερνά το σχεδιασμό πολλών πόλεων σήμερα. Η πόλη είναι τόσο παλιά που υπήρχε την περίοδο που διαδραματίστηκε το φημισμένο αρχαίο ελληνικό επικό ποίημα «Ιλιάδα». Έρευνα το 2009 αποκάλυψε ότι η περιοχή εκτείνεται σε περίπου 9 στρέμματα και τα στοιχεία δείχνουν ότι είχε κατοικηθεί πριν από το 2800 π.Χ. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η πόλη βυθίστηκε γύρω στο 1000 π.Χ. λόγω σεισμών που μετατόπισαν τη γη. Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό και ακόμη και μετά από 5.000 χρόνια, η διάταξη της πόλης εξακολουθεί να είναι σαφώς ορατή και έχουν βρεθεί τουλάχιστον 15 κτίρια. Η διάταξη της πόλης είναι τόσο σαφής που ο επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας, John Henderson του Πανεπιστημίου του Nottingham, και η ομάδα του, κατάφεραν να δημιουργήσουν αυτό που πιστεύουν ότι είναι μια εξαιρετικά ακριβής 3D ανακατασκευή της πόλης.

Τα υποβρύχια κατάλοιπα και οι ψηφιακά ανακατασκευασμένοι πυλώνες και τοίχοι ενός από τα κτίρια.

10. Αρχαία αιγυπτιακή πόλη του Ηρακλείου – στα σύνορα μεταξύ μύθου και πραγματικότητας
Η πόλη του Ηρακλείου, όπου εγκαινιάστηκε ο ναός όπου εγκαινιάστηκε η Κλεοπάτρα, βυθίστηκε στη Μεσόγειο Θάλασσα στα ανοικτά των ακτών της Αιγύπτου πριν από σχεδόν 1.200 χρόνια. Ήταν ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα της περιοχής πριν βυθιστεί πριν από περισσότερο από μια χιλιετία. Για αιώνες, η πόλη πιστεύεται ότι είναι ένας μύθος, όπως η πόλη της Ατλαντίδας θεωρείται σήμερα. Αλλά το 2001, ένας υποβρύχιος αρχαιολόγος που έψαχνε για γαλλικά πολεμικά πλοία σκόνταψε στη βυθισμένη πόλη. Αφού αφαίρεσαν στρώματα άμμου και λάσπης, οι δύτες αποκάλυψαν την εξαιρετικά καλά διατηρημένη πόλη με πολλούς από τους θησαυρούς της ακόμα άθικτους, συμπεριλαμβανομένου του κύριου ναού του Amun-Gerb, γιγαντιαίων αγαλμάτων φαραώ, εκατοντάδων μικρότερων αγαλμάτων θεών και θεών, μιας σφίγγας, 64 αρχαίων πλοίων, 700 αγκυρών, πέτρινων όγκων με ελληνικές και αρχαίες αιγυπτιακές επιγραφές, δεκάδες σαρκοφάγους, χρυσά νομίσματα και βάρη από χαλκό και πέτρα.

Η ομάδα ανακάλυψε ένα βυθισμένο άγαλμα ενός Φαραώ στον πυθμένα της Μεσογείου κοντά στον μεγάλο ναό του αρχαίου Ηρακλείου.

Ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος (5ος αιώνας π.Χ.) μας είπε για έναν μεγάλο ναό που χτίστηκε εκεί όπου ο διάσημος ήρωας Ηρακλής πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στην Αίγυπτο και πήρε το όνομά του. Ανέφερε επίσης την επίσκεψη της Ωραίας Ελένης στο Ηράκλειο με τον εραστή της Πάρη πριν από τον Τρωικό πόλεμο. Περισσότερο από τέσσερις αιώνες μετά την επίσκεψη του Ηροδότου στην Αίγυπτο, ο γεωγράφος Στράβων παρατήρησε ότι η πόλη του Ηρακλείου, η οποία κατείχε το ναό του Ηρακλή, βρίσκεται ευθεία ανατολικά του Κάνωπου, στις εκβολές του κανοπικού κλάδου του ποταμού Νείλου. Ωστόσο, μέχρι την ανακάλυψή του, το Ηράκλειο ήταν απλώς ένας τόπος θρύλων.

πηγή

»»»»»»  ΤΟ ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΔΩ  ««««««



Report