in , ,

Εικόνες χάους – Πυρομαχικά laser Krasnopol του ρωσικού πυροβολικού διαλύουν αμερικανικά Abrams των Ουκρανών

Εικόνες χάους – Πυρομαχικά laser Krasnopol του ρωσικού πυροβολικού διαλύουν αμερικανικά Abrams των Ουκρανών

Εικόνες χάους – Πυρομαχικά laser Krasnopol του ρωσικού πυροβολικού διαλύουν αμερικανικά Abrams των Ουκρανών

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε πλάνα από την καταστροφή ακόμη περισσότερων αμερικανικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία
Η επανέναρξη της ροής δισεκατομμυρίων δολαρίων στρατιωτικής βοήθειας του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία έχει μέχρι στιγμής αποδειχθεί ανίκανη να σταματήσει την αργή αλλά μεθοδική προέλαση της Ρωσίας μέσω της περιοχής Donbass και Kharkiv.
Οι ρωσικές δυνάμεις επιστρέφουν στην τελευταία για να δημιουργήσουν μια «ζώνη ανάσχεσης» για τις ουκρανικές επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Belgorod και άλλους ρωσικούς συνοριακούς οικισμούς.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε πλάνα από την καταστροφή ακόμη περισσότερων αμερικανικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων μοναδικών εικόνων που δείχνουν τη στόχευση ενός βαρέως τεθωρακισμένου M1 Abrams του ουκρανικού στρατού χρησιμοποιώντας τα laser βλήματα υψηλής ακριβείας Krasnopol του ρωσικού πυροβολικού.
Το video, που γυρίστηκε από πολλές γωνίες, δείχνει Krasnopol να εκτοξεύεται από αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Msta-S 152 χιλιοστών της ρωσικής ομάδας μάχης «Κέντρο», με συστήματα επιτήρησης εναέριας θέσης, συμπεριλαμβανομένου ενός Orlan-30 να καταγράφουν τη στιγμή της καταστροφής του Abrams MBT.

Παρανάλωμα του πυρός και τα Bradley

Επίσης στις εικόνες, που διένειμε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, φαίνεται ένα όχημα μάχης πεζικού M2 Bradley να στοχοποιείται από χειριστές drone FPV της ομάδας μάχης Κέντρο, με το μικροσκοπικό UAV να απογειώνεται από το χέρι ενός χειριστή, φέροντας εκρηκτικά και να χτυπά κατευθείαν τον πυργίσκο του αμερικανικού οχήματος.
Το κατευθυνόμενο βλήμα πυροβολικού Krasnopol υπάρχει από την σοβιετική και έχει λάβει αρκετές αναβαθμίσεις τις δεκαετίες που πέρασαν.
Φέρει ισχυρή εκρηκτική κεφαλή 50 κιλών ενώ η εμβέλειά του φτάνει και τα 60 χιλιόμετρα ανάλογα με την έκδοση.
Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν 31 παραλλαγές μοντέλων του κύριου άρματος μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία στα τέλη του 2023, με τουλάχιστον το ένα τρίτο του στόλου να έχει χτυπηθεί στις μάχη μέχρι σήμερα.
Όσο για τα Bradley, πάνω από 200 έχουν σταλεί στην Ουκρανία μέχρι σήμερα από τις ΗΠΑ, με 70 ή περισσότερα να έχουν καταστραφεί, να υπέστησαν μεγάλες ζημιές ή να εγκαταλειφθεί κατά τη διάρκεια των μαχών.

Νεκροταφείο αρμάτων μάχης η Ουκρανία

Εν τω μεταξύ με την Ουκρανία να έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο νεκροταφείο για τα δυτικά άρματα μάχης Abrams, Leopard και Challenger ολοένα και περισσότεροι αναλυτές διερωτώνται για το εάν έχει έρθει το τέλος της κυριαρχίας των τανκ στους σύγχρονους πολέμους.
Οι στρατιωτικές συγκρούσεις σε Ουκρανία αλλά και στον πόλεμο Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν στο Nagorno Karabakh έδειξαν πόσο ευάλωτα είναι πλέον τα τανκ απέναντι στα στρατιωτικά drones και σε άλλα ελαφριά αντιαρματικά όπλα.
Δημοσιεύματα από διάφορες πηγές επιβεβαιώνουν τις τεράστιες απώλειες που έχουν υποστεί τόσο ο ρωσικός όσο και ο ουκρανικός στρατός όσον αφορά τα τεθωρακισμένα οχήματά τους.
Οι Moscow Times υποστηρίζουν επικαλούμενοι μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών ότι η Ρωσία έχει χάσει 2.006 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ενώ ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση με τα οχήματα μάχης πεζικού. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι έχει χάσει το 42% των 14.193 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και οχημάτων μάχης που είχε στις αρχές του 2022.

Τεράστιες απώλειες

Εξίσου τεράστιες είναι οι απώλειες και των Ουκρανών.
Δημοσίευμα των New York Times υποστηρίζει ότι οι Ρώσοι έχουν καταστρέψει 5 από τα 31 τανκ Abrams που έστειλαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, ενώ τουλάχιστον άλλα 3 έχουν υποστεί ζημιές.
Σύμφωνα με τους New York Times, οι οποίοι επικαλούνται στοιχεία από τον Oryx, έναν ιστότοπο στρατιωτικής ανάλυσης που μετρά τις απώλειες με βάση οπτικά στοιχεία, ανέφερε ότι 796 από τα κύρια άρματα μάχης της Ουκρανίας έχουν καταστραφεί, καταληφθεί ή εγκαταλειφθεί από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022.
Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των κατεστραμμένων τανκ λέγεται ότι είναι σοβιετικής, ρωσικής ή ουκρανικής κατασκευής.

abrams_2_1.JPG
Σκόνη και τα δυτικά τανκ

Αλλά ανάμεσα σε αυτά που καταστράφηκαν περιελάμβαναν, είναι και 140 τανκ που δόθηκαν στην Ουκρανία από τα κράτη του ΝΑΤΟ.
Σε αυτή τη λίστα των 140, εντοπίζονται τουλάχιστον 30 γερμανικά άρματα μάχης Leopard που έχουν επίσης καταστραφεί.

Είναι άχρηστα τα Abrams λένε οι Ουκρανοί

Είναι τέτοια η απογοήτευση των Ουκρανών από τις επιδόσεις των δυτικών τανκ, που οι Ουκρανοί στρατιώτες χαρακτήρισαν άχρηστα τα αμερικανικής κατασκευής Abrams, τα οποία λέγεται πως είναι από τα ισχυρότερα στον κόσμο και που το καθένα κοστίζει περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια.
Οι Ουκρανοί κάνουν λόγο για μια σειρά από αδυναμίες και ελαττώματα των Abrams, τα οποία εστάλησαν με βασικό στόχο να ενισχύσουν την αντίσταση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε στο πεδίο της μάχης.
Όλα τα αμερικανικά άρματα μάχης αντιμετώπισαν τεράστιες προκλήσεις από τα ρωσικά drones.
Σε δηλώσεις τους στο CNN, ουκρανικά πληρώματα μάχης που εκπαιδεύτηκαν στη Γερμανία, υποστήριξαν πως η θωράκιση των τανκ δεν ήταν αρκετά ισχυρή απέναντι στα σύγχρονα όπλα.

Πόλεμος των drones

«Η θωράκιση του τανκ δεν επαρκεί για αυτή τη στιγμή.
Δεν προστατεύει το πλήρωμα.
Στην πραγματικότητα, σήμερα, αυτός είναι πόλεμος των drones.
Έτσι τώρα, όταν το τανκ κινείται, προσπαθούν πάντα να το χτυπήσουν» είπε ένας εκ του ουκρανικού πληρώματος, αναφέροντας πως τα Abrams ήταν ένας από τους βασικότερους στόχους στο πεδίο της μάχης.
«Χωρίς άμυνα, το πλήρωμα δεν επιβιώνει στο πεδίο της μάχης» τόνισαν οι Ουκρανοί στρατιώτες, επιβεβαιώνοντας το πόσο ευάλωτα είναι τα τανκ αλλά και πόσο επικίνδυνα για αυτούς που το χειρίζονται.
Αν και προηγούμενες πληροφορίες ανέφεραν ότι η Ουκρανία είχε αποσύρει τα άρματα μάχης Abrams από την πρώτη γραμμή, αξιωματούχοι της 47ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας υποστήριξαν ότι όλα τα Abrams βρίσκονταν κοντά στο ανατολικό μέτωπο.

www.bankingnews.gr

»»»»»»  ΤΟ ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΔΩ  ««««««Report