in ,

Ευρωπαϊκή Ενωση: Δίνονται χρήματα αφειδώς από ευρωπαϊκά κονδύλια, μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος «Erasmus» σε αντιευρωπαϊκούς θεσμούς στην Τουρκία

Ευρωπαϊκή Ενωση: Δίνονται χρήματα αφειδώς από ευρωπαϊκά κονδύλια, μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος «Erasmus» σε αντιευρωπαϊκούς θεσμούς στην Τουρκία

Ευρωπαϊκή Ενωση: Δίνονται χρήματα αφειδώς από ευρωπαϊκά κονδύλια, μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος «Erasmus» σε αντιευρωπαϊκούς θεσμούς στην Τουρκία

Η διπλή υποκρισία που χαρακτηρίζει τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία επιβεβαιώνεται με έρευνες, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για τη χρηματοδότηση τουρκικών ισλαμιστικών οργανώσεων που πρόσκεινται στην οικογένεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από ευρωπαϊκά κονδύλια σε μεγάλο βαθμό και μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος «Erasmus».

της Μαρίας Δεναξά

Στα μέσα Μαΐου ο Τούρκος δημοσιογράφος Μετίν Τσιχάν, που αναγκάστηκε να εξοριστεί γιατί έχει μπει στο στόχαστρο του τουρκικού καθεστώτος, δημοσίευσε ακόμα μία έρευνα από τις πολλές για την κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων σε τουρκικές οργανώσεις, αποδεικνύοντας ότι οι φιλο-ερντογανικές δομές κατάφεραν να καταλάβουν ένα μεγάλο μέρος αυτών.

Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν την κατακραυγή των Τούρκων δημοκρατών, ωστόσο υπήρξε πολύ μικρή αντίδραση από την ευρωπαϊκή πλευρά, παρόλο που οι ευρωεκλογές απέχουν μόλις λίγες ημέρες.

Ο δημοσιογράφος, ο οποίος υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και την Ελευθερία του Τύπου στη Λειψία (Γερμανία), σημειώνει ότι τα ευρωπαϊκά χρήματα που διατίθενται στην Τουρκία, μια υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ε.Ε., της οποίας οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις άρχισαν το 2005, ωφελούν φιλοκαθεστωτικές και αντιευρωπαϊκές δομές, όπως το δημόσιο ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό κανάλι TRT, η δεξαμενή σκέψης Seta, η ισλαμιστική ανθρωπιστική οργάνωση IHH, τα ιδρύματα Tugva και Tûrgev και η ομοσπονδία κορανικών σχολείων στην Τουρκία…

Μουσουλμανική Αδελφότητα

Το TRT, για παράδειγμα, έχει λάβει 400.000 ευρώ. Oι διάφοροι σταθμοί του αντικατοπτρίζουν πιστά τους ιδεολογικούς προσανατολισμούς που έχει αποφασίσει η τουρκική προεδρία. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου, ο Ερντογάν έλαβε 78 φορές περισσότερο χρόνο προβολής στο TRT από τους κύριους αντιπάλους του!

Το Τουρκικό Ίδρυμα Νεολαίας (Tugva), του οποίου ηγείται ο Μπιλάλ Ερντογάν, γιος του προέδρου, έχει λάβει από το 2020 όχι λιγότερα από 700.000 ευρώ, χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Erasmus» για 16 πρότζεκτ.

Επιπλέον, από το 2021 άλλα τέσσερα πρότζεκτ έχουν χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το τουρκικό ίδρυμα Tugva διοργανώνει «δράσεις», όπου οι νέοι συμμετέχοντες στρατολογούνται και ενθαρρύνονται να «διεξάγουν τζιχάντ».

Κατά ειρωνικό τρόπο, ο Μετίν Τσιχάν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Τουρκία εξαιτίας των αποκαλύψεων σχετικά με την ισλαμιστική αυτή οργάνωση και τις προεκτάσεις της στο τουρκικό κράτος. Απειλήθηκε με έξι χρόνια φυλάκισης.

Αμφιλεγόμενες εκθέσεις

Η τουρκική ομοσπονδία Ethnosport, η οποία προωθεί τα παραδοσιακά αθλήματα και της οποίας επίσης ηγείται ο Μπιλάλ Ερντογάν, έλαβε 500.000 ευρώ.

Το Ιδρυμα Seta, μια «δεξαμενή σκέψης» που ιδρύθηκε από τον Ιμπραήμ Καλίν, τον σημερινό επικεφαλής των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών (MIT), έλαβε χρηματοδότηση 291.000 ευρώ για δύο έργα που άρχισαν στις αρχές του 2024.

Το Seta διοργανώνει συνέδρια και εκδηλώσεις για να δώσει επιστημονική αξιοπιστία στις επίσημες θέσεις της τουρκικής κυβέρνησης και δημοσιεύει εξαιρετικά αμφιλεγόμενες εκθέσεις.

«Μέσω εκδηλώσεων και δημοσιεύσεων, το Seta προσπαθεί να ενσωματώσει τις επίσημες απόψεις στον κοινωνικό διάλογο άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Το 2019 το Seta δημοσίευσε δύο εκθέσεις στα τουρκικά που χρησιμοποιήθηκαν για να ασκηθεί πίεση σε αντιπάλους της τουρκικής κυβέρνησης» που βρίσκονται εξόριστοι στην Ευρώπη, ανέφερε η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση το 2020 σε απάντηση κοινοβουλευτικής ερώτησης του FDP (Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα).

Οι εκθέσεις αυτές απαριθμούσαν δημοσιογράφους που επικρίνουν το καθεστώς και είχαν καταφύγει στη Γερμανία, χαρακτηρίζοντάς τους στόχους της τουρκικής κυβέρνησης.

πηγή

»»»»»»  ΤΟ ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΔΩ  ««««««Report