Η παραδοσιακή φασολάδα φούρνου δεν μπορεί να λείπει από κανένα οικογενειακό τραπέζι τώρα που οι πρώτες κρύες ημέρες του χειμώνα καταφθάνουν. Τα όσπρια έχουν μεγάλη διατροφική αξία, με τη μεσογειακή διατροφή να τα αξιοποιεί ακόμα και ως υποκατάστατα του κρέατος.
Φασόλια: Ποια η διατροφική τους αξία;
Τα φασόλια αποτελούν πλούσια πηγή πρωτεϊνών, βιταμίνης Β6, ασβεστίου, σιδήρου ενώ δεν έχουν σχεδόν καθόλου χοληστερόλη. Η φασολάδα φούρνου αποτελεί εξαιρετική επιλογή για όσους βρίσκονται σε προσπάθεια μείωσης των επιπέδων της LDL δηλαδή της κακής χοληστερόλης. Ακόμα η φασολάδα φούρνου αποτελούν μία εναλλακτική πρόταση φαγητού για όσους θέλουν να αντικαταστήσουν την ζωϊκή πρωτεΐνη.
Για τη λαχταριστή, παραδοσιακή φασολάδα φούρνου θα χρειαστείτε:
· 500γρ. φασόλια πλακέ Καστοριάς
· 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κομμάτια
· 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μικρά κομμάτια
· 2 μέτρια καρότα κομμένα σε ροδέλες
· 100 γρ. πελτέ ντομάτος
· 1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
· 2 φύλλα δάφνης
· ¾ φλυτζανιού ελαιόλαδο
· 1 πρέζα ρίγανη
· Αλάτι, πιπέρι
Φασολάδα φούρνου: Εκτέλεση
Το πιο χρονοβόρο κομμάτι στη συνταγή της παραδοσιακής φασολάδας φούρνου είναι το μούλιασμα των φασολιών. Όταν αποφασίσετε να κάνετε την φασολάδα φούρνου θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πως θα χρειαστεί από το προηγούμενο βράδυ να μουλιάσετε τα φασόλια σε κρύο νερό.
Την επόμενη μέρα λοιπόν, αφού ξεπλύνουμε καλά τα φασόλια, τα τοποθετούμε μία βαθιά κατσαρόλα, τα σκεπάζουμε με νερό και τα αφήνουμε βράσουν για περίπου 30 λεπτά. Η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί αν διαθέτουμε χύτρα ταχύτητας.
Μόλις τα φασόλια πάρουν μία βράση, πετάμε το νερό, τα στραγγίζουμε και τα ξανά τοποθετούμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, την πιπεριά, τα φύλλα δάφνης και τον πελτέ ντομάτας. Σκεπάζουμε τα υλικά μας με νερό και τα βράζουμε έως ότου μαλακώσουν, για περίπου 30-40 λεπτά.
Αλατοπιπερώνουμε τη φασολάδα μας και προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο. Λίγο πριν τα αφαιρέσουμε από τη φωτιά, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220⁰ C στις αντιστάσεις.
Μόλις αποσύρουμε από τη φωτιά, μεταφέρουμε όλα τα υλικά σε μία γάστρα ή ένα βαθύ ταψί. Φροντίζουμε ώστε τα υγρά της φασολάδας να σκεπάζουν τα υλικά μας κατά 2-3 εκ., αλλιώς προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
Καλύπτουμε το ταψί με κάποιο καπάκι ή σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 30 λεπτά μέχρι να χυλώσει η φασολάδα μας. Βγάζουμε από το φούρνο και ρίχνουμε το μαϊντανό, τη φρέσκη ρίγανη και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Πηγή: romioitispolis