Τα «φελία» ή αλλιώς «φελοτήγανα» είναι οι αγαπημένες σε όλους αυγόφετες, οι οποίες παρασκευάζονται από φέτες ψωμιού και αυγά.
Παρακάτω ακολουθεί συνταγή για να φτιάξετε και εσείς τις δικές σας Ποντιακές αυγόφετες.
Τα φελία είναι ένα αγαπημένο κολατσιό, από τα παιδικά μας χρόνια…
Οι αυγοφέτες ξετρελαίνουν τα παιδιά και όχι μόνο, ενώ είναι η τέλεια λύση εάν θέλετε να φτιάξετε κάτι στα γρήγορα. Μπορούν να σερβιριστούν σαν πρωινό ή για κολατσιό.
Φτιάχνονται πανεύκολα αξιοποιώντας κυρίως μπαγιάτικο ψωμί που περίσσεψε. Μπορούν να σερβιριστούν με διάφορα «συνοδευτικά» όπως: ζάχαρη, μέλι, φέτα τυρί, παρχαροτύρι ή άλλο μαλακό κίτρινο τυρί.
Υλικά συνταγής
½ κιλό ψωμί (2-3 ημερών)
4 αυγά
2 φλυτζάνια παστεριωμένο γάλα
Μαργαρίνη για το τηγάνισμα (ή λάδι για τηγάνισμα)
Αλάτι (προαιρετικά)
Ζάχαρη ή Μέλι για το σερβίρισμα.
Εκτέλεση συνταγής
Σπάμε τα αυγά σε ένα βαθύ μπολ και τα χτυπάμε.
Μόλις το χτυπήσουμε καλά, προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο αλάτι, ανάλογα με τις προτιμήσεις.
Κόβουμε το ψωμί σε φέτες και τις βουτάμε στο μείγμα, για μερικά δευτερόλεπτα.
Πρώτα από τη μία πλευρά και μετά από την άλλη.
Ρίχνουμε τη μαργαρίνη στο τηγάνι και μόλις κάψει (προσοχή μη καεί), τηγανίζουμε τις αυγόφετες και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Εναλλακτικά, αντί για μαργαρίνη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λάδι για τηγάνισμα.
Βγάζουμε τα φελία ακουμπώντας τα, για λίγα λεπτά σε απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε τις Ποντιακές αυγόφετες (τρώγονται ζεστές) πασπαλισμένες με ζάχαρη.
Εναλλακτικά μπορούμε να περιχύσουμε τα φελία με μέλι.
Μπορείτε επίσης να συνοδέψετε τις αυγόφετες σας με φέτα τυρί (κλασικός αγαπημένος συνδυασμός).
Ή να βάλετε επάνω σε κάθε ζεστή φέτα ψωμιού παρχαροτύρι* κομμένο σε λεπτές φέτες ή άλλο μαλακό κίτρινο τυρί. Θα δώσει στα φελία μια ξεχωριστή γεύση!
Σημείωση: Μην αφήσετε πολλή ώρα το ψωμί μέσα στο μείγμα, διότι θα διαλυθεί.
* Το παρχαροτύρι είναι ένα ιδιαίτερο καπνιστό τυρί από αγελαδινό ημιαποβουτυρωμένο γάλα, με μεγάλο χρόνο ωρίμανσης (τουλάχιστον 1 έτος).
Πηγή: oikohouse