in ,

Firat Karantag: Η διάλυση της Συρίας και της Ουκρανίας είναι προπομπός και της διάλυσης της Τουρκίας

Firat Karantag: Η διάλυση της Συρίας και της Ουκρανίας είναι προπομπός και της διάλυσης της Τουρκίας

Firat Karantag: Η διάλυση της Συρίας και της Ουκρανίας είναι προπομπός και της διάλυσης της Τουρκίας

Firat Karantag Ph.D
Συνέντευξη στον Πάνο Πανανουδάκη
Ρωμιοί της Πόλης

Κύριε καθηγητά, η σημερινή Τουρκία του προέδρου Ερντογάν έχει καταφέρει να είναι η ισχυρή περιφερειακή δύναμη της Ανατολικής Μεσογείου με το μέλλον της να φαίνεται ευοίωνο. Είναι έτσι; Πιστεύεται ότι ισχύει αυτό;

Πράγματι, η σημερινή Τουρκία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως περιφερειακή δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο, χάρη στην ηγεσία του Ερντογάν. Ωστόσο, πρέπει να δούμε την κατάσταση με κριτικό μάτι και να αναγνωρίσουμε τις πιθανές προκλήσεις και αβεβαιότητες που αντιμετωπίζει το τουρκικό κράτος.

Οι εντάσεις σε διάφορους τομείς, όπως οι εσωτερικές κοινωνικές διαφορές, οι εξωτερικές πιέσεις από άλλες χώρες και η διεθνής πολιτική αναστάτωση, μπορούν να δημιουργήσουν προκλήσεις για την ευσταθή πορεία της Τουρκίας. Επίσης, πρέπει να λάβουμε υπόψη τις εντάσεις εντός της ίδιας της χώρας, όπως η έχθρα μεταξύ της κυβέρνησης και των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, καθώς και η καταπίεση σε μειονοτικές ομάδες.

Από αυτή την άποψη, θα έλεγα ότι οι προοπτικές της Τουρκίας δεν είναι απόλυτα ευοίωνες και ότι η διάλυσή της είναι μια πιθανή προοπτική.

Ποιες είναι οι φυλετικές, μειονότητες που θα μπορούσαν να σχηματίσουν ξεχωριστά κράτη σε μία διάλυση της Τουρκίας;

Σε μια πιθανή διάλυση της Τουρκίας, υπάρχουν διάφορες φυλετικές και εθνοτικές ομάδες που μπορεί να επιδιώξουν την αυτονομία ή ακόμη και την ανεξαρτησία για τη δημιουργία δικού τους κράτους. Αυτές οι ομάδες συχνά υφίστανται πολιτιστικές, γλωσσικές και θρησκευτικές διακρίσεις ή εντάσεις εντός της Τουρκίας. Ορισμένα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  1. Οι Κούρδοι: Ο λαός των Κούρδων αποτελεί μια μεγάλη εθνοτική ομάδα που κατοικεί κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία, καθώς και σε περιοχές της Συρίας, του Ιράκ και του Ιράν. Οι Κούρδοι έχουν μακρά ιστορία αντιπαράθεσης με την τουρκική κυβέρνηση και η επιθυμία τους για αυτονομία ή ακόμη και ανεξαρτησία είναι διαρκώς παρούσα.
  2. Οι Αλεβίτες: Οι Αλεβίτες είναι μια θρησκευτική μειονότητα που επίσης αντιμετωπίζει διακρίσεις και εντάσεις στην Τουρκία. Αποτελούν μια διαφορετική οντότητα από την κυρίαρχη σουνίτικη πλειονότητα και έχουν εκφράσει επιθυμίες για αυτονομία ή ακόμη και ανεξαρτησία.
  3. Οι Αρμένοι: Παρά το γεγονός ότι ο αρμενικός πληθυσμός έχει μειωθεί σημαντικά στην Τουρκία μετά την γενοκτονία των Αρμενίων κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, υπάρχουν ακόμη αρμενικές κοινότητες σε ορισμένες περιοχές της χώρας που θα μπορούσαν να επιδιώξουν αυτονομία ή ακόμη και ανεξαρτησία.
  4. Οι Πόντιοι: Οι Πόντιοι αποτελούν μια εθνοτική ομάδα που κατοικεί κυρίως στη βορειοανατολική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με την Γεωργία. Έχουν διατηρήσει τη δική τους γλώσσα, πολιτισμό και ταυτότητα και ενίοτε έχουν εκφράσει επιθυμίες για αναγνώριση και περισσότερη αυτονομία.
  5. Οι Τσερκέζοι: Οι Τσερκέζοι είναι μια εθνοτική ομάδα που κατάγεται από την Καυκάσια περιοχή και έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία μετά τις σοβιετικές εκστρατείες εκκένωσης του Σταλινικού καθεστώτος. Αντιμετωπίζουν διακρίσεις και πολιτισμικές προκλήσεις και επιθυμούν την προστασία της ταυτότητάς τους.
  6. Οι Ασσύριοι: Οι Ασσύριοι αποτελούν μια άλλη μικρή θρησκευτική και εθνοτική μειονότητα στην Τουρκία, με ιστορία και πολιτισμό που χρονολογούνται αιώνες πίσω. Έχουν αντιμετωπίσει διακρίσεις και επίσης εκφράζουν επιθυμίες για περισσότερη αυτονομία ή ακόμη και ανεξαρτησία.
  7. Οι Χριστιανικές κοινότητες: Οι χριστιανικές κοινότητες στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των ορθοδόξων Ρωμιών, των Αρμενίων, των Σύρων και άλλων, έχουν μακρά ιστορία και παρουσία στην Ανατολία. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, αυτές οι κοινότητες έχουν αντιμετωπίσει προκλήσεις και διακρίσεις λόγω της θρησκευτικής τους ταυτότητας. Όσον αφορά τους κρυπτοχριστιανούς, αυτοί αναφέρονται σε άτομα που ενώ δηλώνουν επισήμως μουσουλμάνοι, κρατούν κρυφά τη χριστιανική τους πίστη. Υπάρχουν αναφορές για ύπαρξή τους σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας.
  8. Τα πολιτικά κόμματα της Τουρκίας και οι οπαδοί τους, θα μπορούσαν να αποτελέσουν αιτίες σχηματισμού κρατικών οντοτήτων μετά την διάλυση της Τουρκίας. Τους κεμαλικούς με τους ισλαμιστές δεν τους χωρίζουν μόνο τα αντίστοιχα πολιτικά τους κόμματα αλλά και η εντελώς διαφορετική θεώρηση για την ζωή.
Σε ποιες περιοχές της σημερινής Τουρκίας θα μπορούσε να υπάρξει ένα κράτος Χριστιανικών κοινοτήτων;

Αν υπολογιστούν η έντονη παρουσία αλλά και ιστορία, πιθανοί χώροι για τη δημιουργία ενός τέτοιου κράτους θα μπορούσε να είναι περιοχή του Πόντου. Αυτή η περιοχή έχει έντονη ιστορία χριστιανικής παρουσίας, με πολλά χριστιανικά μνημεία και εκκλησίες. Στον Πόντο ιδιαίτερα, υπάρχουν πολλά χωριά με κρυφή χριστιανική κοινότητα. Φυσικά υπάρχουν και άλλες περιοχές αλλά θα προτιμήσω να μην μιλήσω για αυτές. Υπάρχουν ευαίσθητοι λόγοι.

Σε μία διάλυση της Τουρκίας ποιες εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες και ποιοι εξωτερικοί παράγοντες θα αντιμάχονταν για να διεκδικήσουν την Κωνσταντινούπολη;

Καμία από τις ιδιαίτερες ομάδες του σημερινού τουρκικού κράτους δεν θα δεχόταν να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη για το όφελος κάποιας άλλης ομάδας. Σε μία βίαιη περίπτωση διάλυσης της Τουρκίας, όπου ο ένας θα πολεμάει τον άλλο, στην Κωνσταντινούπολη θα επικρατήσει χάος.

Όσων αφορά τους εξωτερικούς παράγοντες; Θα υπάρξουν καταρχήν; Θα υπήρχαν χώρες που θα διεκδικούσαν την Κωνσταντινούπολη;

Ναι. Η Ρωσία. Όσο και αν φανεί περίεργο για κάποιους η Ρωσία θα έπρεπε αν θέλει να επιβιώσει να έπαιρνε δικά της τα Στενά γιατί αν δεν τα έπαιρνε αυτή θα τα έπαιρνε σίγουρα η Δύση.

Αυτό δεν θα προκαλούσε όμως ένα νέο παγκόσμιο πόλεμο;

Ο παγκόσμιος πόλεμος έχει ξεκινήσει και είναι κάτι που το ζούμε ήδη. Η διάλυση της Συρίας και της Ουκρανίας είναι προπομπός και της διάλυσης της Τουρκίας αλλά και του παγκοσμίου πολέμου.

Επιμέλεια συνέντευξης 
Πάνος Πανανουδάκης
Ρωμιοί της Πόλης | romioitispolis.gr

»»»»»»  ΤΟ ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΔΩ  ««««««Report