in , , ,

Η αγία Όλγα Ο’Μάϊκλ από το χωριό Κβέτλουκ – πρώτη αγία της Βόρειας Αμερικής

Η αγία Όλγα Ο’Μάϊκλ από το χωριό Κβέτλουκ – πρώτη αγία της Βόρειας Αμερικής

Η αγία Όλγα Ο’Μάϊκλ από το χωριό Κβέτλουκ – πρώτη αγία της Βόρειας Αμερικής

Η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αμερικής, που πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο, έλαβε απόφαση για την σύντομη αγιοκατάταξη της Όλγας Ο’Μάϊκλ (+1979).

Η γυναίκα αυτή εδώ και δεκαετίες τιμάται από τους ορθοδόξους χριστιανούς στην Αλάσκα, σε όλη την Αμερική αλλά και σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο. Την θυμούνται ως μία σεμνή και ανιδιοτελή σύζυγο ιερέα. Μία πολύτεκνη μητέρα γεμάτη αγάπη προς όλους τους ανθρώπους και ιδικά στις κακοποιημένες και έγκυες γυναίκες. Πολλές είναι οι περιπτώσεις της θαυματουργικής βοήθειας δια των πρεσβειών της αγίας Όλγας που ανταποκρίνεται στις προσευχές των αιτούντων της ιδικής της προστασίας.

Η αγία Όλγα θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα προστεθεί στην χορεία των αγίων της Βόρειας Αμερικής. Η μνήμη της θα τιμάται ετησίως στις 28 Οκτωβρίου / 10 Νοεμβρίου καθώς και την Β’Κυριακη μετα την Πεντηκοστή κατά την οποία εορτάζεται η Σύναξη πάντων των εν Αμερική διαλαμψάντων Αγίων.     

Αγία Όλγα με τα μπλε ρούχα. Στα αριστερά της ο ιερέας σύζυγός της.

Η αγία Όλγα Ο΄Μαϊκλ – βιογραφία

Η μελλοντική πρεσβυτέρα Όλγα Ο’Μαϊκλ την οποία οι συγχωριανοί αποκαλούσαν Ολγίτσα ήταν από την φυλή των εσκιμώων-yupik της Αλάσκας. Γεννήθηκε στο χωριό Κβέτλουκ στις 3 Φεβρουαρίου του 1916. Το όνομα που της δόθηκε κατά την γέννηση ήταν Αρσαμκούκ, ενώ κατά το Άγιο Βάπτισμα ονομάστηκε Όλγα. Βαπτίστηκε κατά την νηπιακή ηλικία.

Μετά την ενηλικίωσή της, η Όλγα, παντρεύτηκε τον Νικόλαο Ο΄Μάϊκλ (1912-1984), επίσης καταγόμενο από το χωριό Κβέτλουκ, έναν ικανό κυνηγό και επιτυχημένο επιχειρηματία. Η στροφή του προς την Εκκλησία έγινε με τις προσπάθειες και τις προσευχές της ευσεβούς του συζύγου Όλγας.

**

Η στροφή του προς την Εκκλησία έγινε με τις προσπάθειες και τις προσευχές της ευσεβούς του συζύγου Όλγας.

Αργότερα ο Νικόλαος θα χειροτονηθεί ιερέας και μέχρι τον θάνατό του θα λειτουργεί στον Ιερό Ναού αγίου Νικολάου του χωριού του, παράλληλα εξυπηρετώντας, πνευματικά, τα δώδεκα γύρω χωριά συμπεριλαμβανομένης και της πόλης Napaskiak.

Το ζευγάρι έζησε σε ένα μικρό ξύλινο σπίτι τριών δωματίων όλη τους τη ζωή. Ο Θεός τους χάρισε δεκατρία παιδιά, από τα οποία τα οκτώ έζησαν μέχρι την ενηλικίωσή τους. Ο πρωθιερέας Νικόλαος από το χωριό Κβέτλουκ ήταν ένας ένθερμος και στοργικός ποιμένας ιδιαίτερα αγαπητός από τους συγχωριανούς του. Οι κάτοικοι των γύρω χωριών συχνά τον καλούσαν για τέλεση βαπτίσεων, γάμων ή κηδειών καθώς και άλλων Μυστηρίων. Οι οικισμοί αυτοί βρίσκονται αρκετά μακριά το ένα από το άλλο. Η μετακίνηση μεταξύ τους το καλοκαίρι πραγματοποιείται με βάρκες κατά μήκος των ποταμών και το χειμώνα με σνόουμομπιλ.

Νικόλαος και Όλγα Ο’Μάϊκλ Νικόλαος και Όλγα Ο’Μάϊκλ Τα παιδιά τους που έφτασαν μέχρι την ενηλικίωση η Όλγα τα μεγάλωσε μόνη της. Όπως θυμούνται τα ίδια τα παιδιά η Όλγα ποτέ δεν τους φώναζε. Καθώς ο πατήρ Νικόλαος αφιέρωνε τον περισσότερο χρόνο στο ποίμνιό του η Όλγα ήταν πάντα απασχολημένη όχι μόνο με τις δουλειές του νοικοκυριού της αλλά και με την φροντίδα των συγχωριανών της. Συχνά επισκεπτόταν τα σπίτια τους για να συγυρίσει και να μαγειρέψει. Τα παιδιά της που είχαν φτάσει στην ηλικία των επτά-οκτώ ετών την βοηθούσαν στο έργο της.

Η Όλγα έραβε άμφια για τον σύζυγό της, έφτιαχνε η ίδια τα επανωφόρια, μπότες και γάντια για τα παιδιά της και επίσης έραβε και έπλεκε συνεχώς ρούχα για τους άλλους. Οι ενορίες εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το Κβετλούκ λάμβαναν δώρα από αυτήν – τις παραδοσιακές μπότες των Εσκιμώων. Όλοι οι κληρικοί της επισκοπής τους φορούσαν γάντια και μάλλινες κάλτσες που τους έπλεκε η Όλγα.

**

Όλοι οι κληρικοί της επισκοπής τους φορούσαν γάντια και μάλλινες κάλτσες που τους έπλεκε η Όλγα.

Κάθε εβδομάδα η Όλγα έψηνε πρόσφορα για την Θεία Λειτουργία της εκκλησίας του χωριού της. Είχε αποστηθίσει όλες τις ιερές ακολουθίες των μεγάλων εορτών, ήξερε άπταιστα τους ύμνους της Κυριακής των Βαϊων, της Μεγάλης Εβδομάδος καθώς και του Πάσχα στην τοπική διάλεκτο.

Η Όλγα έγινε γνωστή για την συμπόνια που έτρεφε για όλους και ιδιαίτερα για την φροντίδα που επιδείκνυε στις γυναίκες – θύματα διαφόρων ειδών βίας, ιδικά σεξουαλικής. Χρόνια ολόκληρα βοηθούσε στις γέννες τις γυναίκες του χωριού της και των γύρω περιοχών. Αν και φτωχή η ίδια, εν τούτης, μοίραζε απλόχερα ρούχα σε αυτούς που ήταν σε μεγαλύτερη ανάγκη από αυτήν. Συχνά μοίραζε μυστικά τα ρούχα των παιδιών της στους άλλους.

Όλγα Ο’Μάϊκλ Όλγα Ο’Μάϊκλ Η Όλγα ήταν τόσο ταπεινή – έλεγε ο αρχιεπίσκοπος Σιτκιν και Αλάσκας Γρηγόριος – που όταν κάποιος ιερέας επισκεπτόταν την ενορία τους δεν καταλάβαινε την παρουσία της εκεί.

Η αγία προσέφερε στον κόσμο την απλοϊκή της ζωή γεμάτη από φροντίδα, καλοσύνη και προσευχή για τον συνάνθρωπο. Ο τρόπος της ζωής της ήταν παρόμοιος με εκείνον της πρώτης Εκκλησίας.

Λίγα χρόνια πριν την κοίμηση η υγεία της Όλγας άρχισε να φθείρεται. Όλο και πιο συχνά αισθανόταν αδιαθεσία. Παρόλα αυτά δεν ήθελε να ενοχλήσει κανέναν από τους οικείους της. Την είδηση ότι πάσχει από καρκίνο στο τελευταίο στάδιο την αποδέχτηκε με ταπείνωση. Οι κόρες της αγίας ταξίδεψαν στο Kodiak όπου προσευχήθηκαν στην λάρνακα των οσίου Γερμανού της Αλάσκας και η κατάσταση της μητέρας τους σταθεροποιήθηκε για ένα χρόνο ακόμα. Λίγο πριν την μετάστασή στην αιωνιότητα ο αρχιεπίσκοπος Γρηγόριος απέμενε στην πρεσβυτέρα την ύψιστη εκκλησιαστική διάκρηση της επισκοπής – τον σταυρό του οσίου Γερμανού της Αλάσκας.

Την ημέρα της κοίμησής της στις 8 Νοεμβρίου του 1979 ο ιερέας της μετέφερε τα Άχραντα Μυστήρια. Η αγία σταύρωσε τα χέρια της στο στήθος της, μετέλαβε των Αγίων Μυστηρίων, έκανε το σημείο του Σταυρού και ούτως παρέδωσε το πνεύμα της στα χέρια του Θεού. Ενταφιάστηκε η αγία στο ενοριακό κοιμητήριο του Κβέτλουκ.

ΔΗΛΩΣΗ

Της Αγίας και Αρχιερατικής Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής σε σχέση με την αγιοκατάταξη της πρεσβυτέρας Όλγας

Εις το όνομα του Πατρός, και του Υιού, και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν.

Παντί τω πληρώματι της εν Αμερική Ορθοδόξου Εκκλησίας

Θαυμαστός ὁ Θεός ἐν τοῑς ἁγῖοις Αὐτοῦ!

8 Νοεμβρίου έτους 2023, Σικάγο, Πολιτεία Ιλινόι

Φώτο – αγία Όλγα Ο’Μάϊκλ

αγία Όλγα Ο’Μάϊκλ αγία Όλγα Ο’Μάϊκλ Η Ιερά και Αρχιερατική Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αμερικής ανέγνωσε το, από 2 Νοεμβρίου του 2023, αίτημα του Σεβασμιωτάτου επισκόπου Σιτκιν και Αλάσκας Αλεξίου προς τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Τύχωνα σχετικά με την αγιοκατάταξη της αγίας Όλγας.

Στο γράμμα αυτό ο Σεβασμιώτατος δηλώνει:

«Απευθύνομαι στην Μακαριώτητα Σας σχετικά με την μακαρίας μνήμης δούλης του Θεού και πιστής ορθόδοξης χριστιανής, πρεσβυτέρας Όλγας Ο’Μάϊκλ από το χωριό Κβέτλουκ. Η ταπεινοφροσύνη, η ευγένεια, η ευσέβεια, η υπομονή και η ανιδιοτελής αγάπη της για τον Θεό και τους συνανθρώπους της ήταν γνωστά στην περιοχή του δέλτα Yukon-Kuskokwim κατά τη διάρκεια της επίγειας ζωής της. Η φροντίδα της υπέρ των θλιβομένων και κατατρεγμένων φανερώνεται και μετά την αγία κοίμησή της, κάτι το οποίο μαρτυρούν οι πιστοί όχι μόνο στην Αλάσκα αλλά και σε όλη την Βορειοαμερικανική Ήπειρο. Οι αυτόχθονες κάτοικοι της Αλάσκας είναι πεπεισμένη για την αγιότητα της πρεσβυτέρας Όλγας και για την μεγάλη παρρησία των προσευχών της. Ως εκ τούτου, μετά προσευχής και σκέψης, εγώ ο επίσκοπος Σιτκινσκ και Αλάσκας Αλέξιος, παρακαλώ την Μακαριότητά Σας ως Προκαθήμενο της εν Αμερική Ορθοδόξου Εκκλησίας να κινήσετε, μετά Θεόν, τις διαδικασίες για την αγιοκατάταξη αυτής της ενάρετης ασκήτριας»

Η Ιερά Σύνοδος της εν Αμερική Ορθοδόξου Εκκλησίας εξέτασε το παρόν αίτημα και λαμβάνοντας υπόψιν την βαθιά ευλάβεια των πιστών της Αλάσκας και πέρα αυτής προς την πρεσβυτέρα Όλγα, ομοφώνως διαπίστωσε, ότι όντως έφτασε ο καιρός της αγιοκατάταξης της αγίας, κάτι το οποίο θα εκπληρώσει τις προσδοκίες και τις προσευχές των ευσεβών ορθοδόξων χριστιανών της Αλάσκας και όλου του ορθόδοξου κόσμου.

Επομένως, εμείς τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της εν Αμερική Ορθοδόξου Εκκλησίας συγκεντρωθέντες στην Πανηγυρική συνεδρίαση στο Καθεδρικό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, υπό την προεδρία του Μακαριοτάτου Τύχωνα, Αρχιεπισκόπου Ουάσιγκτον και Μητροπολίτου πάσης Αμερικής και Καναδά, αποφασίζουμε επισήμως την αγιοκατάταξη της πρεσβυτέρας Όλγας. Τα λείψανά της από τούδε θα θεωρούνται ιερά λείψανα. Ευλογούμε να συνταχθεί η ιερά ακολουθία της αγίας και να αγιογραφηθεί η ιερά εικόνα της, να συνταχθεί ο Βίος της αγία προς νουθεσία του πληρώματος της Εκκλησίας. Η μνήμη της θα εορτάζεται στις 10 Νοεμβρίου (28 Οκτωβρίου με π.η.) καθώς και την Β΄Κυριακη μετά την Πεντηκοστή, πάντων των εν Αμερική διαλαμψάντων αγίων. Το όνομα της νέας αγίας να κοινοποιηθεί στους Προκαθημένους των Τοπικών Εκκλησιών. Να γνωστοποιηθεί η ημερομηνία και ο τόπος όπου θα τελεστεί η επίσημη τελετή της αγιοκατάταξης.

Επίσης, αναθέτουμε στην Επιτροπή των αγιοκατατάξεων αγίων της εν Αμερική Ορθοδόξου Εκκλησίας υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου αρχιεπισκόπου Σικάγο και Μέσης Δυτικής Δανιήλ την τιμητική αποστολή – να παράσχει την απαιτούμενη συνδρομή και βοήθεια στον Σεβασμιώτατο επίσκοπο Σιτκινσκ και Αλάσκας Αλεξίου   στην διοργάνωση των πανηγυρικών εκδηλώσεων για την αγιοκατάταξη της αγίας Όλγας. Η διοργάνωση περιλαμβάνει: παρουσίαση εγκεκριμένου βίου της αγίας προς νουθεσία των πιστών, αγιογράφηση των ιερών εικόνων της αγίας σύμφωνα με τους Κανόνες και την αγιογραφική παράδοση, ανακομιδή των ιερών λειψάνων της αγίας, καθώς και την διάδοση της τιμητικής λατρείας της νέας αγίας στο πλήρωμα της Εκκλησίας.

Καλούμε τους πιστούς να μνημονεύουν την πρεσβυτέρα Όλγα τελώντας τα ιερά μνημόσυνα μέχρι την επίσημη αγιοκατάταξή της.

Δια των πρεσβειών της αγίας Όλγας και πάντων των εν Βορείω Αμερική διαλαμψάντων αγίων ας δείξει ο Κύριος το έλεός του και την ευλογία Του σε όσους μετά πίστης και αγάπης προστρέχουν στις μεσιτείες της. Αμήν.

Αγία του Θεού, πρεσβυτέρα Όλγα, πρέσβευε υπέρ ημών!

Ιερός Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδος,

8 Νοεμβρίου 2023

Ιερά Σύνοδος της εν Αμερική Ορθοδόξου Εκκλησίας

+ Τύχων, Αρχιεπίσκοπος Ουάσιγκτον, Μητροπολίτης πάσης Αμερικής και Καναδά,

+ Ναθαναήλ, αρχιεπίσκοπος Ντιτρόιτ και Ρουμανικής επισκοπής,

+ Βενιαμίν, αρχιεπίσκοπος Αγίου Φραγκίσκου και Δυτικής Αμερικής,

+ Μάρκος, αρχιεπίσκοπος Φιλαδέλφειας και Ανατολικής Πενσιλβανίας,

+ Αλέξιος, αρχιεπίσκοπος Μεξικού,

+ Μεκχισεδέκ, αρχιεπίσκοπος Πίτσμπουργκ και Δυτικής Πενσιλβανίας,

+ Ειρηναίος αρχιεπίσκοπος Οτάβας και Καναδά,

+ Μιχαήλ, αρχιεπίσκοπος Νέας Υόρκης,

+ Αλέξανδρος, αρχιεπίσκοπος Ντάλας, Νότου και Βουλγαρικής επισκοπής,

+ Δανιήλ, αρχιεπίσκοπος Σικάγο

+ Αλέξιος, επίσκοπος Σιτκινσκ και Αλάσκας,

+ Νικόδημος, επίσκοπος Βοστόνης και Αλβανικής αρχιεπισκοπής

Μετάφραση Σάββας Λαζαρίδης

Pravoslavie.ru

3/26/2024

»»»»»»  ΤΟ ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΔΩ  ««««««Report