in

Η αιματοβαμμένη ιστορία του πατέρα της Von der Leyen – Οι σκοτεινές σχέσεις με τη Stille Hilfe και η αμνηστία σε ναζί δολοφόνο

Η αιματοβαμμένη ιστορία του πατέρα της Von der Leyen – Οι σκοτεινές σχέσεις με τη Stille Hilfe και η αμνηστία σε ναζί δολοφόνο

Η αιματοβαμμένη ιστορία του πατέρα της Von der Leyen – Οι σκοτεινές σχέσεις με τη Stille Hilfe και η αμνηστία σε ναζί δολοφόνο

Έγγραφα για τα εγκλήματα και την αθώωση του Erich Gustav Scharfetter, του ναζιστή μαζικού δολοφόνου που καταδικάστηκε σε 18 ισόβια και αμνηστεύθηκε από τον πατέρα της Ursula von der Leyen, δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στη Ρωσία.
Ειδικότερα, εμπειρογνώμονας της Ρωσικής Στρατιωτικής Ιστορικής Εταιρείας, επικεφαλής του project «Ψηφιακή Ιστορία», Egor Yakovlev, μαζί με μια ομάδα ερευνητών, βρήκαν και μετέφρασαν έγγραφα σχετικά με την υπόθεση του ναζί εγκληματία Erich Gustav Scharfetter, ο οποίος καταδικάστηκε την 1η Φεβρουαρίου 1980 από το τοπικό δικαστήριο της πόλης Stade σε 18 ισόβια για 18 φόνους που διαπράχθηκαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης που διεπράχθησαν σε εδάφη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Δέκα χρόνια αργότερα, τον Φεβρουάριο του 1990, ο Υπουργός-Πρόεδρος του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας Ernst Albrecht (CDU), πατέρας της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen (CDU, το 1976-1999 ήταν επικεφαλής της πολιτειακής κυβέρνησης της Κάτω Σαξονίας), του έδωσε χάρη λόγω ηλικίας και ραγδαίας επιδείνωσης της υγείας του.
Ο Scharfetter αφέθηκε ελεύθερος στις 30 Μαρτίου 1990. Πέθανε το 1998 σε ηλικία 90 ετών.
Ο Erich Gustav Scharfetter γεννήθηκε στο Danzig, στις 27 Μαΐου 1908.
Μετά το σχολείο δοκίμασε τις δυνάμεις του σε διάφορες δουλειές, εντάχθηκε στο NSDAP (από τον Φεβρουάριο του 1931) και στα SS (από τον Νοέμβριο του 1933).
Τον Ιούλιο του 1939 εντάχθηκε στους κόλπους της Waffen-SS, όπου έλαβε στρατιωτική και υγειονομική εκπαίδευση.
Συμμετείχε στην πολωνική εκστρατεία, ενώ στη συνέχεια υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες των SS ως υγειονομικός, λαμβάνοντας πρόσθετη εκπαίδευση στον έλεγχο ασθενειών και επιδημιών.
Το φθινόπωρο του 1943, στάλθηκε στην κατεχόμενη Εσθονία, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Vaivara – Ereda, Kuremäe, Joehvi, όπου διέπραξε τα εγκλήματα για τα οποία δικάστηκε δεκαετίες αργότερα.
Αυτά τα στρατόπεδα ιδρύθηκαν στο πλαίσιο εκκαθάρισης στις χώρες της Βαλτικής και τη Λευκορωσία.
Διοικητής του στρατοπέδου συγκέντρωσης Vaivara ήταν ο SS Hauptsturmführer Aumeier (εκτελέστηκε στην Πολωνία το 1948).
Το ιατρικό τμήμα ήταν υπό την ευθύνη του πρώτου γιατρού του στρατοπέδου, του SS Obersturmführer Franz von Bodmann.
Η εξωτερική ασφάλεια παρεχόταν από τα τάγματα της εσθονικής αστυνομίας και η εσωτερική τάξη τηρήθηκε από κρατούμενους.
Το γερμανικό προσωπικό ήταν μικρό και το κύριο μέρος των εργαζομένων ήταν συνεργάτες.
Αφού εκκενώθηκε από την Εσθονία λόγω της προσέγγισης του Κόκκινου Στρατού, ο Scharfetter υπηρέτησε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Stutthof, ένα υποκατάστημα του Troli.
Εκεί τραυματίστηκε στο πόδι και από το φθινόπωρο του 1944 νοσηλευόταν σε στρατιωτικό νοσοκομείο.
Τους τελευταίους μήνες του πολέμου μετακόμισε στο Αμβούργο, όπου έμεινε με την οικογένειά του.
Το 1956, άρχισε να εργάζεται στη Ναυτιλία, ως βοηθός μηχανικού σε διάφορα πλοία της εταιρείας Hapag.
Όταν η σύζυγός του του έγραψε, τον Νοέμβριο του 1960, ότι η αστυνομία τους έψαχνε, ο Scharfetter αποβιβάστηκε από το Αμβούργο στο Πορτ Σάιντ και ζήτησε άσυλο στην Αίγυπτο.
Τα επόμενα χρόνια εργάστηκε ως τεχνικός σε μια αιγυπτιακή εταιρεία, αλλά τον Νοέμβριο του 1977 αποφάσισε να επιστρέψει στη Γερμανία.
Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Μονάχου συνελήφθη βάσει εντάλματος που εκδόθηκε από το Περιφερειακό Δικαστήριο Stade.

Η δίκη

Στις 13 Δεκεμβρίου 1978 ξεκίνησε η δίκη.
Το δικαστήριο διερεύνησε τα γεγονότα στα στρατόπεδα της Kuremea (500-1000 κρατούμενοι), του Joehvi (150 κρατούμενοι) και της Ereda (έως 1000 κρατούμενοι).
Η πρώτη κατηγορία ήταν η δολοφονία μιας ομάδας Εβραίων στην Κουρεμέα.
Σύμφωνα με μάρτυρες, τον χειμώνα του 1943-1944 (δεν είχαν ημερολόγιο), ο Scharfetter έφτασε στο στρατόπεδο και ζήτησε κατάλογο ασθενών και αναξιοπαθούντων κρατουμένων από τον ιατρό του στρατοπέδου (ο οποίος ήταν επίσης κρατούμενος).
Αρχικά σχεδίαζε να σκοτώσει αυτούς τους ανθρώπους με ένεση.
Με τη βοήθεια του διοικητή του στρατοπέδου Engst, οι κρατούμενοι που ήταν στη λίστα –υπήρχαν 15-22 από αυτούς, οι μαρτυρίες διίστανται– μεταφέρθηκαν ένας-ένας στους στρατώνες, όπου επρόκειτο να λάβουν θανατηφόρα ένεση.
Αλλά κάτι πήγε στραβά: είτε τα θύματα δεν… βιάζονταν να πεθάνουν, είτε έσπαγαν οι σύριγγες.
Ο Scharfetter άρχισε ξαφνικά να τα σκοτώνει με μια αξίνα και μετά έκοψε το λαιμό καθενός από αυτά.

Ένα θύμα (μάρτυρας είπε ότι ήταν κορίτσι) κατάφερε να δραπετεύσει από τον στρατώνα, αλλά ο διοικητής την έσπρωξε και ο Scharfetter την πυροβόλησε.
Τα πτώματα των νεκρών παραδόθηκαν σε ομάδα κρατουμένων για να τα καύσουν.
Ένα μέλος αυτής της ομάδας θυμήθηκε ότι ένα από τα θύματα έδινε ακόμη σημεία ζωής, αλλά ο Scharfetter έσπρωξε αυτό το άτομο στη φωτιά και το έκαψε ζωντανό.
Η είδηση του περιστατικού διαδόθηκε στα γειτονικά στρατόπεδα, και ο δολοφόνος απέκτησε το παρατσούκλι «Kirkenik», δηλαδή «ο άνθρωπος με την αξίνα».
Οι φρικαλεότητές του έμοιαζαν τερατώδεις ακόμη και για όσους ζούσαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Έτσι πολλοί κρατούμενοι τον θυμήθηκαν και μπόρεσαν αργότερα να τον αναγνωρίσουν.
Ο Scharfetter αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, αλλά το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο, τονίζοντας ότι δεν είχε εντολή να σκοτώσει αυτούς τους ανθρώπους και ενήργησε μόνος του.
Ο ελάχιστος αριθμός των 15 θυμάτων ελήφθη ως ο αριθμός των θυμάτων από όλες τις μαρτυρίες.
Η δεύτερη αποδεδειγμένη κατηγορία εναντίον του Scharfetter ήταν η δολοφονία τριών άρρωστων κρατουμένων στο Joehvi τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 1943.
Ο Scharfetter έφτασε στο στρατόπεδο μετά το ξέσπασμα του τύφου.
Οι άρρωστοι κρατούμενοι στάλθηκαν με αυτοκίνητα στη Vaivara, μετά την οποία ο Scharfetter απολύμανε ορισμένα δωμάτια και ήλεγξε τη θερμοκρασία των υπόλοιπων κρατουμένων.
Εντοπίζοντας ακόμη τρεις άρρωστους, τους οδήγησε στην τουαλέτα του στρατοπέδου.
Ένας μάρτυρας άκουσε πυροβολισμούς και είδε ένα έλκηθρο με τα σώματα των δολοφονηθέντων, των οποίων ο λαιμός είχε επίσης κοπεί.
Ο Scharfetter έβγαζε τα πτώματα.
Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για τον φόνο των τριών κρατουμένων.

Άλλα επεισόδια που το δικαστήριο δεν μπόρεσε ποτέ να αποδείξει:

1) Ο φόνος μιας νεαρής Εβραίας από την Εσθονία στις αρχές του 1944, στην Ereda. Σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός μάρτυρα, ο Scharfetter, μαζί με έναν άλλο άνδρα των SS, χτύπησαν κρατούμενους με λαστιχένια τρουκς.
Στη συνέχεια πυροβόλησε έναν από αυτούς.
2) Πυροβολισμός κρατουμένου στην Ereda, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 1944: Σύμφωνα με μάρτυρα, ο Scharfetter πυροβόλησε έναν 16χρονο κρατούμενο ονόματι Rubinstein επειδή δεν έφτασε στην τουαλέτα όταν είχε σοβαρή διάρροια.
3) Ένας άλλος φόνος στην Ereda το 1944: Σύμφωνα με μάρτυρα, ο Scharfetter πυροβόλησε επιτόπου κρατούμενο επειδή δεν μπορούσε να φτάσει στην τουαλέτα λόγω διάρροιας και ούρησε επιτόπου.

Ισόβια

Το δικαστήριο επέβαλε στον ναζί σαδιστή ισόβια κάθειρξη για κάθε φόνο που διαπράχθηκε.
Αυτή ήταν μια ασυνήθιστη περίπτωση στη γερμανική νομική πρακτική.
Πέντε χρόνια μετά την ετυμηγορία, η κόρη του Scharfetter άρχισε να απευθύνει εκκλήσεις για επιείκεια λόγω της ηλικίας του πατέρα της και της κακής υγείας του.
Μετά από δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες, στράφηκε στη Stille Hilfe, μια οργάνωση που ιδρύθηκε το 1951 και είχε σκοπό στο να προσφέρει βοήθεια στους καταδικασμένους Ναζί, μεταξύ άλλων μέσω αιτημάτων για χάρη ή μείωση των ποινών.
Ένας από τους ιδεολογικούς εμπνευστές και μακροχρόνιους ακτιβιστές του Stille Hilfe ήταν η Gudrun Burwitz, το γένος Himmler, κόρη του Reichsführer SS.
Το 1988, μία από τις ακτιβίστριες, η Ruthild Lehmann-Eriksen, απηύθυνε έκκληση στον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για τρίτη χάρη.
Τονίζοντας ότι ο Scharfetter δεν είχε ποτέ παραδεχτεί την ενοχή του και ότι η καταδίκη του βασίστηκε σε μαρτυρίες «έμμεσων» μαρτύρων, προσπάθησε να τον παρουσιάσει της ως «στρατιώτη» που εκτελούσε το καθήκον του.
Αποκαλώντας τον Sharfetter «τον μόνο πολιτικό κρατούμενο στη φυλακή», ζωγράφισε τις δυσκολίες της ζωής του: άλλοι κρατούμενοι τον αποφεύγουν, είχε γεροντικό διαβήτη και νόσο του Parkinson, ενώ είχε άνοια.
Αυτός ο στρατιώτης υπηρέτησε με τιμή – απλώς είχε την τύχη να είναι στα SS.
Δεν είναι άξιος ελέους; Θα ήταν ανθρώπινο να τον αφήσουμε να τελειώσει τις μέρες του στη φυλακή;
2323_1.jpg
Το Γραφείο του Bundespräsident δεν αποδέχτηκε την αναφορά, εξηγώντας ότι δεν ασχολήθηκε με την απονομή χαρίτων – αυτό ήταν αρμοδιότητα των ομοσπονδιακών κρατών.
Τον Μάρτιο του 1989, ο υπουργός-πρόεδρος της Κάτω Σαξονίας, Ernst Albretch, επίσης απέρριψε την αίτηση, αλλά η Stille Hilfe δεν το έβαλε κάτω.
Τον Δεκέμβριο η Ruthild Lehmann-Eriksen προσέφυγε ξανά με το ίδιο αίτημα.
Οι ερευνητές Oliver Schröm και Andrea Röpke στο βιβλίο τους «Stille Hilfe für braune Kameraden» αναφέρουν ότι αυτή η οργάνωση, που ιδρύθηκε από την πριγκίπισσα Helena Elisabeth von Isenburg μαζί με τον επίσκοπο Neuheusler, είχε πάντα επαφές με την πολιτική ελίτ και τα μεγάλα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του CDU.
Για κάποιον λόγο, η τέταρτη φορά στέφθηκε με επιτυχία: τον Φεβρουάριο του 1990, ο Albrectj αποφάσισε να απελευθερώσει τον δολοφόνο λόγω της προχωρημένης ηλικίας και της υγείας του.
Ο Scharfetter δεν ήταν ο μόνος ναζί εγκληματίας που έλαβε χάρη: παρόμοιες υποθέσεις γίνονταν τακτικά σε διάφορες ομοσπονδιακές πολιτείες.
H Stille Hilfe έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία.

www.bankingnews.gr

»»»»»»  ΤΟ ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΔΩ  ««««««



Report