in ,

Η χαρά και η νηστεία του Σαρανταήμερου των Χριστουγέννων!

Η χαρά και η νηστεία του Σαρανταήμερου των Χριστουγέννων!

Μπαίνουμε πλέον στην σαρακοστή των Χριστουγέννων.
Η χαρά μας είναι μεγάλη και βαθιά, διότι εγγίζει η μεγάλη εορτή των Θεοφανείων, της φανέρωσης του Θεού στον κόσμο μας με σάρκα και οστά.
Όλη αυτή η πνευματική χαρά και οι εκφράσεις της μπορεί να μοιάζουν σκανδαλιστικές, γιατί παντού επικρατεί η θλίψη, η αβεβαιότητα, η κυνική απελπισία, η ανθρώπινη πραγματική δυστυχία.

Και όμως!
Έχουμε δικαίωμα να πανηγυρίζουμε. Γιατί ορθοδόξως δεν συγχέουμε την ευδαιμονιστική ψεύτικη χαρά των εορτών με την μυστική αναφαίρετη και αυξανόμενη πνευματική χαρά πού μας δίνει ο Χριστός, όπως δεν την συγχύσαμε ποτέ όσοι ζούμε την Εκκλησία κατά μέτρον και χάριν συνειδητά.

Δεν παραθεωρούμε τα βάσανα και τις οδύνες του κόσμου. Αντιθέτως αυτή η πασχαλινή χαρά των ορθοδόξων στηρίζει ακόμα την οικουμένη την τραγική και άχαρη.
Αν λείψει η ΧΑΡΑ της ορθοδοξίας λείπει το άλας και το φως του κόσμου.
Αυτό το μήνυμα της θεοφάνειας και της λύτρωσης το μεταλαμπαδεύουμε όχι μόνο με ύμνους, νηστείες και δεήσεις, αλλά με αυτό το έμπρακτο δόσιμο της ελπίδας σε έναν απελπισμένο κόσμο.

Γιατί ευαγγελίζομαι ημίν χαράν μεγάλην ότι Χριστός ετέχθη, ετέχθη υμίν σήμερον σωτήρ, ος εστί Χριστός ο Κύριος.

Από σήμερα άρχισε ήδη η σαρανταήμερη πορεία μας πρός το μυστήριο των μυστηρίων.
Κατά το περίφημο Ιδιόμελο της λειτουργικής μας παράδοσης:

«Νηστεύσωμεν νηστείαν δεκτήν,
ευάρεστον τώ Κυρίω,
αληθής νηστεία, η τών κακών αλλοτρίωσις,
εγκράτεια γλώσσης, θυμού αποχή,
επιθυμιών χωρισμός,
καταλαλιάς, ψεύδους, καί επιορκίας,
η τούτων ένδεια, νηστεία εστίν,
αληθής καί ευπρόσδεκτος.»

Όμως, όπως η νηστεία από τις τροφές δεν έχει ουσία χωρίς την αποκοπή από τα πάθη, έτσι και ο πνευματικός αγώνας δεν έχει καμία βάση αν δεν κάνουμε νηστεία από τις πολλές και χορταστικές τροφές.
Η χορτάτη κοιλιά δεν γεννά πνευματικότητα, οι τροφές οι λιπαρές είναι σαν φρύγανα πού φουντώνουν την φωτιά των παθών. Καλούμαστε να αγνιστούμε σε ψυχή και σώμα. Δεν κερδίζουν την βασιλεία οι χορτάτοι, αλλά αυτοί που βιάζουν τον εαυτό τους.

Η νηστεία από τις τροφές έχει και κοινωνικό σκοπό κατά τον μέγα Βασίλειο.
Νηστεύω δηλαδή για να εξοικονομήσω τροφές και άλλα αγαθά και να τα μοιραστώ με όσους στερούνται.

Η νηστεία βοηθά την καθαρή προσευχή, σβήνει τα πάθη, μαλακώνει τις ορμές, μας κάνει σπλαχνικούς με όσους πεινούν και γυμνητεύουν μας ηρεμεί, μας εξευγενίζει, μας κάνει ταπεινούς και αναγκεμένους μπροστά στον Θεό, μας λαμπρύνει, αναπαύει το σώμα και γλυκαίνει την ψυχή.
Αυτό το σώμα μας είναι ο αγιασμένος ναός του Κυρίου.

Η νηστεία λοιπόν δεν βρίσκεται στον κόσμο των αφηρημένων εννοιών αλλά στην πραγματική μας παρουσία. Ουκ έστιν η βασιλεία του Θεού βρώσις και πόσις, αλλά δικαιοσύνη και άσκησις συν αγιασμώ. Mέσα στον κόσμο . Ακριβώς μέσα στην πραγματικότητα του κόσμου.

Με αστέρα οδηγό την θεολόγο νηστεία, ας περάσουμε με ελπίδα την έρημο της πείνας και της δίψας για να βρούμε την Αιώνια Τροφή στην νοητή τράπεζα της Βηθλεέμ!

Καλό σαρανταήμερο! Καλή δύναμη!

π. Παντελεήμων Κρούσκος

 

Πηγή: megalipanagiathivon.gr

Σαρακοστιανό τραπέζι – 120 προτάσεις για νηστήσιμα και υγιεινά πιάτα

Report