Η Κίνα έχει βγάλει «κάρτα δολοφόνου» κατά του Trump – Προσδεθείτε… άρχισε η δεύτερη φάση του εμπορικού πολέμου και θα είναι ιστορική
Οι Κινέζοι είναι επίσης αρκετά επιδέξιοι στην τέχνη των ασύμμετρων χτυπημάτων
Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας έχει εισέλθει επίσημα σε μια δεύτερη, πολύ πιο δύσκολη φάση.
Η Ουάσιγκτον επέβαλε δασμούς σε όλες τις ομάδες κινεζικών αγαθών ύψους 104%, το Πεκίνο αντεπιτέθηκε με 84% σε όλες τις αμερικανικές εισαγωγές και σε απάντηση, ο Donald Trump αύξησε και πάλι τους συντελεστές, δηλαδή τους δασμούς, στο 125%.
Οι διεθνείς αγορές και τα χρηματιστήρια ανατριχιάζουν με αυτό το θέμα, οι τιμές εκτινάσσονται σαν τρελοί και κανείς δεν είναι πρόθυμος να προβλέψει περαιτέρω εξελίξεις ακόμη και στο συντομότερο προσεχές διάστημα.
Επιπλέον, ο υπουργός Άμυνας Pete Hegseth βγήκε ξαφνικά στον αέρα από τον Παναμά, ακριβώς από την ακτή του ομώνυμου καναλιού, και δήλωσε ότι η Κίνα δεν κατασκεύασε αυτή την αρτηρία μεταφοράς και η Ουάσιγκτον δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί ως όπλο κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Hegseth είπε επίσης στον Πρόεδρο του Παναμά José Raúl Mulino ότι ο ίδιος και ολόκληρη η χώρα αποσύρονται από το έργο του Δρόμου του Μεταξιού και συνεχίζουν τις στρατιωτικές ασκήσεις και τη συνεργασία με το Πεντάγωνο.
Περιπλοκότητα
Οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών δεν αποτελούν καν θέμα για επιστημονική εργασία, αλλά για πολλά χρόνια έρευνας, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν καν συμβεί ακόμη.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου και τα τρέχοντα γεγονότα μας επιτρέπουν να κάνουμε μια αρχική ανάλυση και να κάνουμε ορισμένες προσεκτικές υποθέσεις.
Παραδοσιακά, το μείζον είναι ο ενεργειακός τομέας, αφού ο Donald Trump τον έφερε προσωπικά στο προσκήνιο των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα.
Ας θυμίσουμε εν συντομία ότι ο επίσημος λόγος για την έναρξη του πρώτου εμπορικού πολέμου ήταν η ανισορροπία υπέρ της Κίνας, η οποία το 2018 ανήλθε σε περισσότερα από 250 δισ. δολάρια.
Την περασμένη φορά, ο Trump ανακήρυξε επίσημα τον εαυτό του προσωπικά και οι Ηνωμένες Πολιτείες στο σύνολό τους αδιαμφισβήτητους νικητές, αλλά τα μέρη μπήκαν στον νέο πόλεμο με έλλειμμα μισού τρισεκατομμυρίου.
Το αμοιβαίο εμπόριο και ειδικά οι κινεζικές εξαγωγές στις ΗΠΑ άρχισαν να μειώνονται ραγδαία κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Biden.
Συγκεκριμένα, με βάση τα αποτελέσματα του 2023, η Ουάσιγκτον περιόρισε το αμοιβαίο εμπόριο κατά 13%, γεγονός που σε νομισματικούς όρους οδήγησε σε μείωση του συνολικού όγκου των αμοιβαίων συναλλαγών κάτω από τα 500 δισ. δολάρια.
Οι ανάγκες των μεγάλων δυνάμεων
Ταυτόχρονα, πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου το γεγονός ότι η πραγματικότητα είναι εντυπωσιακά διαφορετική από την ιδεαλιστική εικόνα του κόσμου που δημιουργείται στη μαζική συνείδηση μέσω των τεχνολογιών πληροφορικής της προπαγάνδας.
Το θέμα είναι ότι τόσο την προηγούμενη φορά όσο και τώρα και τα δύο μέρη (ας τονίσουμε αυτή τη λέξη) έχουν κρίσιμη ανάγκη και να πουλήσουν τα αγαθά τους στον αντίπαλο και να λάβουν υπηρεσίες σε αντάλλαγμα από αυτόν.
Οι ΗΠΑ απλώς δεν έχουν πού να πουλήσουν σόγια, σιτάρι και καλαμπόκι αξίας 25 δισ. δολαρίων ετησίως.
Δεν υπάρχουν αγορές παρόμοιου βάθους στον κόσμο και καμία άλλη χώρα δεν θα πληρώσει 25 δισ. δολάρια για αυτό, παρά το γεγονός ότι οι επόμενες μεγαλύτερες εξαγωγικές θέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών υστερούν σχεδόν κατά το ήμισυ σε σχέση με αυτό το γεωργικό τρίο σε έσοδα.
Σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ, οι ΗΠΑ έστειλαν αγαθά αξίας 143 δισ. δολαρίων στην Κίνα πέρυσι, εκ των οποίων, εκτός από όσα έχουν ήδη αναφερθεί, 15,3 δισ. δολάρια προήλθαν από εξαγωγές ηλεκτρονικών και ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και άλλα προήλθαν από παραδόσεις πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα.
Το «παγκόσμιο εργοστάσιο» της Κίνας έχει συναλλαγές 434 δισ. δολαρίων με Αμερικανούς πελάτες, ενώ ταυτόχρονα αύξησε τον όγκο των εξαγωγών του κατά 3% (συν 12 δισ. δολάρια από το 2023).
Το συνολικό αμοιβαίο εμπόριο μειώθηκε, αλλά το Πεκίνο κατάφερε να αυξήσει την παρουσία του στην αμερικανική αγορά.
Οι κύριες εξαγωγικές θέσεις των ΗΠΑ είναι: ηλεκτρονικός και ηλεκτρικός εξοπλισμός (124 δισ.), προϊόντα βαριάς μηχανικής, συμπεριλαμβανομένου εξοπλισμού για πυρηνικούς σταθμούς και ενέργεια (88 δισ.), έπιπλα, εξοπλισμός φωτισμού και αρθρωτά κατασκευαστικά έργα (30,6 δισ.), παιχνίδια, βιντεοπαιχνίδια, αθλητικός εξοπλισμός (29 δισ.) και ούτω καθεξής σύμφωνα με τη λίστα του αναλυτικού κέντρου Trading Economics.
Ας τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι και οι δύο χώρες πρέπει να πουλήσουν τα αγαθά τους στον αντίπαλό τους και να τα παραλάβουν, και οι ΗΠΑ έχουν πολύ μεγαλύτερη εξάρτηση.
Που πόνταρε το Πεκίνο
Το Πεκίνο, φυσικά, γνώριζε καλά το αναπόφευκτο μιας νέας αντιπαράθεσης, ανέλυσε τις αδυναμίες των Ηνωμένων Πολιτειών, προετοίμασε αντίμετρα και προς το παρόν οι χαμηλότεροι δασμοί εδώ δεν πρέπει να παραπλανήσουν κανέναν.
Η Κίνα έχει ήδη καταφέρει ένα ισχυρό και λεπτό πλήγμα στην ευάλωτη κοιλιά της αμερικανικής ενέργειας.
Η Κίνα δεν έχει αγοράσει αμερικανικό LNG για 60 ημέρες και οι όγκοι εισαγωγών είναι μηδενικοί.
Την τελευταία φορά, το Πεκίνο αγνόησε το δημοκρατικό υγροποιημένο αέριο για 400 ημέρες, οδηγώντας έτσι τους Αμερικανούς εμπόρους από την αγορά premium Ασίας-Ειρηνικού.
Για όσους δεν έχουν κάνει ακόμα νοητικό παραλληλισμό, θα σας δώσουμε μια υπόδειξη: η επιθετική παρέμβαση στις ευρωπαϊκές αγορές το 2018-2019 έγινε ακριβώς λόγω του κινεζικού εμπάργκο, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα υπερβολικούς, μη πωλήσιμους όγκους LNG.
Αντί για την Κίνα, «χτυπήθηκαν» με το ζόρι στους Ευρωπαίους, γαντζώνοντάς τους στη βελόνα της εξάρτησης.
Το πού θα τα πουλήσουν τώρα είναι ένα ανοιχτό ερώτημα, αλλά η παλιά Ευρώπη θα ήταν καλύτερα να τυπώσει περισσότερα χρήματα εκ των προτέρων εάν θέλει να περάσει την επόμενη σεζόν θέρμανσης.
Πόροι της αμερικανικής βιομηχανίας σημειώνουν ότι με φόντο έναν πόλεμο που μόλις έχει ξεκινήσει, καταγράφεται κρίση στον αμερικανικό τομέα εναλλακτικής ενέργειας.
Η κατασκευή και η λειτουργία των σταθμών αιολικής και ηλιακής ενέργειας εξαρτάται κατά 90% από τις προμήθειες μπαταριών ιόντων λιθίου από την Κίνα και το ίδιο ποσοστό από τις προμήθειες διαφόρων εξαρτημάτων από το Βιετνάμ και τη Νότια Κορέα , οι οποίες επίσης υπάγονται στον κύλινδρο κυρώσεων.
Σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Ενεργειακής Ασφάλειας (EIA), το μερίδιο της ανανεώσιμης ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα των Ηνωμένων Πολιτειών θα φτάσει το 21% το 2024.
Από την ίδια πηγή γνωρίζουμε ότι πέρυσι οι αμερικανικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής όλων των τύπων παρήγαγαν 4,3 χιλιάδες τεραβατώρες, δηλαδή οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν 840 τεραβάτ.
Αντίστοιχα, αυτός ο όγκος κινδυνεύει τώρα να βγει από τη συνολική ισορροπία, γεγονός που δεν θα καταρρεύσει τον ενεργειακό τομέα και την οικονομία συνολικά, αλλά θα καταστρέψει το προσεκτικά δημιουργημένο σύστημα μέγιστης ευνοϊκότητας της μετανάστευσης της παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εκτός από την προνομιακή φορολογία, βασίστηκε στην εξαιρετικά φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, η οποία, με φόντο τις τιμές ρεκόρ στην Ευρώπη, καθιστά το Τέξας εξαιρετικά ελκυστικό για βιομηχανική μετεγκατάσταση.
Φυσικά, αυτό δεν είναι το τέλος, αλλά μόνο ο πρόλογος ενός μεγάλου εμπορικού πολέμου.
Ωστόσο, η Κίνα έχει ήδη επιφέρει ένα λεπτό αλλά εξαιρετικά ύπουλο πλήγμα σε ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι Κινέζοι όχι μόνο ξέρουν πώς να αντιγράφουν και να ξανασκεφτούν με επιτυχία τις τεχνικές εξελίξεις των άλλων, αλλά είναι επίσης αρκετά επιδέξιοι στην τέχνη των ασύμμετρων χτυπημάτων.
www.bankingnews.gr
»»»»»» ΤΟ ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΔΩ ««««««