in ,

Η Κίνα γκρεμίζει τους μιναρέδες από τα τζαμιά και υψώνει παγόδες

Η Κίνα γκρεμίζει τους μιναρέδες από τα τζαμιά και υψώνει παγόδες

Η Κίνα γκρεμίζει τους μιναρέδες από τα τζαμιά και υψώνει παγόδες

σχόλιο Γ.Θ : Το ίδιο κάνουν και στα καμπαναριά των Χριστιανικών ναών

Το τελευταίο μεγάλο τζαμί στην Κίνα που διατηρούσε χαρακτηριστικά αραβικού στυλ έχασε τους θόλους του, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση μιας κυβερνητικής εκστρατείας για τον μετασχηματισμό των μουσουλμανικών χώρων λατρείας της χώρας.

Το Μεγάλο Τζαμί του Shadian, ένα από τα μεγαλύτερα και μεγαλύτερα τζαμιά της Κίνας, δεσπόζει πάνω από τη μικρή πόλη από την οποία πήρε το όνομά του στη νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν.

Μέχρι πέρυσι, ο χώρος αυτός λατρείας, έκτασης, 21.000 τετραγωνικών μέτρων διέθετε ένα μεγάλο κτήριο με πράσινο θόλο από πλακάκια, στολισμένο με μισοφέγγαρο, πλαισιωμένο από τέσσερις μικρότερους θόλους και ψηλούς μιναρέδες. Εικόνες που τραβήχτηκαν το 2022 δείχνουν την είσοδο διακοσμημένη με ένα μεγάλο μισοφέγγαρο και ένα αστέρι φτιαγμένο από ζωηρά μαύρα πλακάκια.

Φωτογραφίες, δορυφορικές εικόνες και μαρτυρίες καταγράφουν την αντικατάσταση του θόλου με μια ταράτσα παγόδας κινεζικού τύπου Χαν και οι μιναρέδες μετατράπηκαν σε πύργους παγόδων.

Μόνο ένα αμυδρό ίχνος από τα πλακάκια μισοφέγγαρου και αστεριών που κάποτε σημάδευαν την μπροστινή βεράντα του τζαμιού είναι ορατό, σύμφωνα με τον Guardian.

Το άλλο τέμενος-ορόσημο του Γιουνάν, το Najiaying , λιγότερο από 100 μίλια από το Shadian, αφαιρέθηκαν επίσης τα ισλαμικά του χαρακτηριστικά σε πρόσφατη ανακαίνιση.

Το σχέδιο ενδυνάμωσης του κινεζικού πολιτισμού

Το 2018, η κινεζική κυβέρνηση δημοσίευσε ένα πενταετές σχέδιο για την, μεταξύ άλλων, αντίσταση στα «ξένα αρχιτεκτονικά στυλ» και την προώθηση της «ισλαμικής αρχιτεκτονικής… που είναι γεμάτη κινεζικά χαρακτηριστικά».

Ένα σημείωμα της κινεζικής κυβέρνησης, που διέρρευσε, δείχνει ότι οι τοπικές Αρχές έλαβαν εντολή να «τηρήσουν την αρχή της κατεδάφισης περισσότερων και της οικοδόμησης λιγότερων».

Η ιστορία του τζαμιού Shadian

Το Μεγάλο Τζαμί του Shadian, κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Μινγκ. Καταστράφηκε σε μια εξέγερση που είναι γνωστή ως περιστατικό Shadian.

Αργότερα ανοικοδομήθηκε και επεκτάθηκε με κυβερνητική απόφαση. Το σχέδιό του βασίστηκε στο Τζαμί του Προφήτη στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας, όπου εκτιμάται ότι είναι θαμμένος ο Μωάμεθ. Διαθέτει τρεις αίθουσες προσευχής και χωρητικότητα 10.000 πιστών.

Αυστηροποίηση της θρησκευτικής λατρείας

Το σχέδιο μετασχηματισμού των τζαμιών της Κίνας θεωρείται πλέον ότι έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά είναι μόνο μέρος των σχεδίων της κυβέρνησης. Τον Φεβρουάριο το Πεκίνο κατέστησε αυστηρότερους τους κανονισμούς σχετικά με τη θρησκευτική λατρεία για να διασφαλίσει ότι οι θρησκείες «συμμορφώνονται με την κατεύθυνση του μετασχηματισμού» και δεν θα υπάρχουν φαινόμενα φανατισμού.

Αρκετές τοπικές αρχές ήδη απαγορεύουν σε άτομα κάτω των 18 ετών να πηγαίνουν σε τζαμιά και στο Najiaying απαγορεύεται στους ανήλικους να νηστεύουν.

«Η εκστρατεία καταστροφής των ισλαμικών χώρων λατρείας Ισλάμ δεν αφορούσε ποτέ μόνο την εμφάνιση των τζαμιών» σχολίασε η ιστορικός του Ισλάμ στην Κίνα στο Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ, Χάνα Θίκερ.

πηγή

»»»»»»  ΤΟ ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΔΩ  ««««««Report