Η Σαουδική Αραβία για εμπορικό πόλεμο: Ο κόσμος μπορεί να ζήσει χωρίς τις ΗΠΑ αλλά δεν αναπνέει χωρίς την Κίνα
Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από τους συμμάχους τους να δεσμευτούν για την οικονομική απομόνωση της Κίνας αλλά στον σημερινό κόσμο αυτό είναι αδύνατο.
Η Κίνα θεωρεί τον εαυτό της νικητή στη μακρά και σκληρή αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε ένα βίντεο, το οποίο ανέφερε πως το Πεκίνο «δεν θα γονατίσει» ενώπιον των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το βίντεο αναφέρει πως η Ουάσιγκτον έχει στήσει παγίδα στους Κινέζους, προτρέποντάς τους να διαπραγματευτούν επί των δασμών.
Το ιστορικό παράδειγμα της Toshiba
Ιστορικό παράδειγμα αποτελεί το 1985, όταν οι Αμερικανοί επέβαλαν δασμούς στα προϊόντα της ιαπωνικής εταιρείας Toshiba, η οποία φέρεται να προμήθευε με εξοπλισμό για τη στρατιωτική βιομηχανία της ΕΣΣΔ.
Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Toshiba, μετά από πολλά χρόνια ζημιών και την παραχώρηση τμημάτων της επιχείρησής της, τέθηκε η ίδια προς πώληση.
«Η ιστορία αποδεικνύει ότι οι συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι κοροϊδία», υποστηρίζει η Κίνα.
Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι συνομιλίες με το Πεκίνο για τους δασμούς «συνεχίζονται», αλλά το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε αυτές τις πληροφορίες.
Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει δασμούς, η Κίνα απάντησε με τον ίδιο τρόπο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζητήσει από τους συμμάχους τους να δεσμευτούν για την οικονομική απομόνωση της Κίνας.
Ωστόσο αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί και παρά τις απειλές προς άλλες χώρες είναι πολλοί εκείνοι που αντιδρούν στις αμερικανικές απειλές.
Σαουδική Αραβία: Ο κόσμος μπορεί χωρίς τις ΗΠΑ αλλά όχι χωρίς την Κίνα
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Σαουδάραβα πρίγκιπα Mohammed bin Salman, ότι «ο κόσμος μπορεί να ζήσει χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά δεν μπορεί να αναπνεύσει χωρίς την Κίνα».
Η Κίνα θεωρεί πως προμηθεύει τον κόσμο με υψηλής ποιότητας βιομηχανικά προϊόντα σε εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές.
Για οκτώ συνεχόμενα χρόνια, η Κίνα έχει τον μεγαλύτερο όγκο εμπορικών συναλλαγών στον κόσμο και έχει καταστεί σημαντικός εμπορικός εταίρος για περισσότερες από 150 χώρες.
Οι εξαγωγές της Κίνας καταλαμβάνουν το 14,7% της παγκόσμιας αγοράς και το βάθος των δεσμών της με άλλες χώρες στον τομέα του διεθνούς εμπορίου υπερβαίνει σημαντικά αυτό των ΗΠΑ επισημαίνει η γεωπολιτική αναλύτρια Lyubov Stepushova.
Η ισχύς της Κίνας
Από την άλλη πλευρά, η τεράστια αγορά της Κίνας είναι εξαιρετικά ελκυστική.
Όλες οι χώρες επιδιώκουν πρόσβαση σε αυτή, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες είναι κρίσιμες για τις Ηνωμένες Πολιτείες, για να μην αναφέρουμε τις ασιατικές χώρες.
«Οι ΗΠΑ έπρεπε να κηρύξουν τον εμπορικό πόλεμο στην Κίνα πριν από 15 χρόνια τώρα είναι πολύ, καθώς το Πεκίνο έχει γίνει οικονομική δύναμη, που εργάζεται πυρετωδώς για να δημιουργήσει ένα πολιτικό και οικονομικό σύστημα διαφορετικό από εκείνο της Δύσης.
Η Κίνα είναι επικεφαλής των BRICS, του SCO και άλλων εναλλακτικών παγκόσμιων συμμαχιών.
Και σύντομα, εάν η Ουάσιγκτον κλιμακώσει την κατάσταση γύρω από την Ταϊβάν, θα ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας», επισημαίνει η Stepushova.
Σύμφωνα με την ίδια, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, θα αναγκαστεί να κάνει παραχωρήσεις στον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, προκειμένου να μη χάσει έναν πόλεμο που δεν μπορεί πλέον να κερδίσει.
www.bankingnews.gr
»»»»»» ΤΟ ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΔΩ ««««««