Κάτοικοι του Καζακστάν είδαν τον πύραυλο «Oreshnik» να κατευθύνεται στην Ουκρανία. Ρίγος και τρόμος από το βίντεο του υπερηχητικού όπλου
Χαμός στο X, Twitter τις τελευταίες ώρες από βίντεο που φέρονται να έχουν «τραβήξει» κάτοικοι του Καζακστάν, στα οποία καταγράφουν, όπως ισχυρίζονται, την πορεία του υπηερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου «Oreshnik» τον οποίο εκτόξευσαν τα ξημερώματα της Πέμπτης οι Ρώσοι με στόχο το Ντνίπρο, στην ανατολική Ουκρανία.
Η πιστότητα των βίντεο δεν έχει επαληθευτεί, ωστόσο αυτό που παρουσιάζουν είναι εντυπωσιακό, όσο και τρομακτικό.
The Oreshnik IRBM missile flying towards Dnipropetrovsk yesterday filmed from Kazakhstan. pic.twitter.com/aPMfWvgmcY
— MIB 63 (Truth Seeker) (@mib_63) November 22, 2024
🚨⚡️Le missile hypersonique russe Oreshnik, qui aurait été utilisé lors d’une frappe sur Dnipro, en Ukraine, hier, aurait été aperçu au-dessus du Kazakhstan. pic.twitter.com/cqeLBDqv88
— Bilow Média (@Bilow_Media) November 22, 2024
Στο μεταξύ, ο ρωσικός πύραυλος, που έπληξε το Dnipro, πραγματοποίησε πτήση 15 λεπτών και η μέγιστη ταχύτητα που ανέπτυξε ήταν πάνω από Mach 11, ανακοίνωσε σήμερα η κορυφαία ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών.
«Oreshnik», «Dagger», «Bulava»: Τι υπερηχητικούς πυραύλους έχει τελικά η Ρωσία; – Και κάτω από το νερό… Οι άγνωστες λεπτομέρειες
Ποια άλλα υπερηχητικά όπλα έχει η Ρωσία στη διάθεση της δια αέρος αλλά… και κάτω από το νερό;
Τι είναι γνωστό για τον πύραυλο Oreshnik
Το χτύπημα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στο εργοστάσιο Yuzhmash στον ουκρανικό Dnipro προκάλεσε σοκ στη Δύση: μόλις 72 ώρες αφότου επιτράπηκε στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει αμερικανικούς, βρετανικούς και γαλλικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά στόχων στη Ρωσική Ομοσπονδία, η Μόσχα εκτόξευσε ένα χτύπημα αντιποίνων στην Ουκρανία, όπως δεν είχε ξαναδεί ο κόσμος…
Η υπομονή δεν είναι απεριόριστη…
Το ερώτημα για το ποια όπλα χρησιμοποιήθηκαν ήταν το κύριο που απασχολούσε τους αναλυτές, με τους Ουκρανούς να παραμιλούν…
Την απάντηση την έδωσε ωστόσο ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.
Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους είπε ότι το χτύπημα πραγματοποιήθηκε από τον υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο Oreshnik. «Ο στόχος χτυπήθηκε επιτυχώς από μη πυρηνικό πύραυλο» είπε χαρακτηριστικά ο Putin.
Όπως τόνισε: τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας που υπάρχουν στη Δύση δεν θα μπορέσουν να αναχαιτίσουν το Oreshnik.
Στο τελευταίο τμήμα της τροχιάς, οι πύραυλοι αναπτύσσουν ταχύτητα 8-10 Mach (2-3 km ανά δευτερόλεπτο).
Το Κίεβο και η Δύση αμφισβήτησαν ότι η Ρωσία χρησιμοποιούσε το νέο σύστημα: οι πύραυλοι αναγνωρίστηκαν ως επίγειοι RS-26 Rubezh.
Το “Military Chronicle” σημειώνει ότι το “Oreshnik” μπορεί να αντιπροσωπεύει μια ανάπτυξη των πυραυλικών συστημάτων RSD-10 “Pioneer” μεσαίου βεληνεκούς, που εγκρίθηκε για υπηρεσία το 1976.
«Τα περισσότερα ερωτήματα παραμένουν σχετικά με τον τύπο της κεφαλής Oreshnik. Έξι είναι ξεκάθαρα ορατές.
Κάθε κεφαλή φαίνεται να φέρει 6 υποπυρομαχικά άγνωστης σχεδίασης εκτιμά το Military Chronicle.
Σύμφωνα με αναφορές, η συνολική ισχύς μιας πυρηνικής κεφαλής πυραύλων μπορεί να φτάσει το επίπεδο μεγατόνων.
Ταυτόχρονα, όλες οι χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης, από την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής μέχρι την Πορτογαλία, καθώς και η Μεγάλη Βρετανία και τα νέα μέλη του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία και η Σουηδία, μπορούν να πληγούν από Oreshnik.
Ο χρόνος πτήσης του πυραύλου στην Ευρώπη κυμαίνεται από 8 λεπτά (Πολωνία) έως 19 λεπτά (Ηνωμένο Βασίλειο).
«Μέχρι αυτή τη στιγμή, τα πυρηνικά όπλα της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις δυτικές χώρες θεωρούνταν κινούμενα σχέδια ή μπλόφα, κάτι που εμφανίζεται μόνο σε ταινίες για το Doomsday. Αλλά η άφιξη στο Yuzhmash απέδειξε ότι υπήρχαν όπλα και όλα λειτουργούσαν. Και αυτή η υπομονή δεν είναι απεριόριστη…
Πώς χρησιμοποιήθηκε το αερομεταφερόμενο “Dagger” στη Βόρεια Στρατιωτική Περιοχή
Το αεροπορικό πυραυλικό σύστημα Kinzhal έγινε για πρώτη φορά γνωστό την 1η Μαρτίου 2018, όταν ο Putin μίλησε για έναν νέο ρωσικό πύραυλο, που δεν έχει ανάλογο στον κόσμο, στην ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση.
Ο Πρόεδρος τόνισε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στην ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων.
Μετά την έναρξη του SVO, το Kinzhal χρησιμοποιήθηκε επανειλημμένα εναντίον στόχων στην Ουκρανία.
Οι κύριοι στόχοι του ήταν τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας του εχθρού, καθώς και καλά προστατευμένες αποθήκες διοίκησης.
Αρχικά, εκτοξεύτηκε μόνο από μαχητικά MiG-31, αλλά τον Σεπτέμβριο του 2023, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την πρώτη επιτυχή χρήση αεροεκτοξευόμενου υπερηχητικού πυραύλου από μαχητικό-βομβαρδιστικό Su-34.
Επιπλέον, στο μέλλον, τα Kinzhals θα μπορούν να χρησιμοποιούν στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22M3.
Το υπερηχητικό σύστημα πυραύλων 9-A-7660 Kinzhal έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει επίγειους και θαλάσσιους στόχους. Μπορεί να χτυπήσει αεροπλανοφόρα, αντιτορπιλικά και καταδρομικά ενός πιθανού εχθρού χρησιμοποιώντας υπερηχητικούς πυραύλους 9-S-7760. Η ταχύτητά τους είναι 10 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου, δηλαδή πάνω από 3 km/s. Το βεληνεκές πτήσης είναι πάνω από 2000 χιλιόμετρα, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης.
Το Kinzhal μπορεί να εξοπλιστεί τόσο με συμβατική όσο και με πυρηνική κεφαλή βάρους περίπου 500 κιλών. Ο υπερηχητικός πύραυλος, με την τεράστια ταχύτητά του, έχει υψηλή ικανότητα ελιγμών.
Για τι είναι ικανή η Ρωσίδα Bulava;
Στις 7 Μαΐου 2024, ο Πρόεδρος της Ρωσίας υπέγραψε διάταγμα για την υιοθέτηση του τελευταίου βαλλιστικού πυραύλου R-30 Bulava .
Οι εργασίες για το υποβρύχιο πυραυλικό σύστημα D-30 και τον πύραυλο R-30 Bulava διήρκεσαν περίπου 20 χρόνια, από το 1998.
Ο κύκλος δοκιμών έλαβε χώρα από το 2004 έως το 2011, όταν το Bulava έγινε ευρέως γνωστό από τα μέσα ενημέρωσης.
Ο πύραυλος ονομάστηκε «νέο κεφάλαιο» στην ιστορία του ρωσικού ναυτικού, αφού ο Bulava έγινε ο πρώτος πύραυλος που υιοθετήθηκε για υπηρεσία σε υποβρύχια στρατηγικά πυραυλοφορέα μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.
Ο κύριος φορέας του πυραύλου Bulava είναι τα πυρηνικά υποβρύχια πυραύλων Project 955 και 955A Borei.
Κάθε ένα από αυτά φέρει 16 τέτοιους πυραύλους σε σιλό.
Τα πυρηνικά υποβρύχια κλάσης Borei οπλισμένα με πυραύλους Bulava είναι η κύρια δύναμη κρούσης του ρωσικού ναυτικού και θα παραμείνουν έτσι τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα.
Ο πύραυλος R-30 “Bulava” έχει μια ξεχωριστή κεφαλή με πολλά μπλοκ: 6-10 στοιχεία μάχης είναι ικανά να μεταφέρουν πυρηνικά φορτία ισχύος 100-150 κιλοτόνων, τα οποία είναι ικανά για ατομική στόχευση.
Σύμφωνα με ανοιχτά δεδομένα, το μέγιστο βεληνεκές πυραύλων είναι 9.300 km, η πιθανή κυκλική απόκλιση είναι 120–350 m και η εμβέλεια βολής είναι εννέα χιλιάδες χιλιόμετρα.
Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για την ταχύτητα του Bulava, αλλά ο πύραυλος θεωρείται ναυτικό ανάλογο του επίγειου σιλό ICBM Topol-M, το οποίο έχει ταχύτητα 22 Mach (7520 m/s), έγραψαν τα μέσα ενημέρωσης.
Ο γενικός σχεδιαστής του Topol και του Bulava, Γιούρι Σολομόνοφ, επεσήμανε ότι μια σημαντική ιδιότητα του Bulava ήταν η φάση σύντομης επιτάχυνσης, κατά την οποία ο πύραυλος είναι μόλις ορατός στα ραντάρ και είναι άτρωτος στην αντιπυραυλική άμυνα.
«Οι Topol-M και Bulava έχουν 3-4 φορές μικρότερο ενεργό τμήμα σε σύγκριση με εγχώριους πυραύλους και 1,5-2 φορές μικρότερο από τους αμερικανικούς, γαλλικούς και κινεζικούς», επεσήμανε σε συνέντευξή του.
»»»»»» ΤΟ ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΔΩ ««««««