Ο κοφτός είναι το φαγητό της Πρωτοχρονιάς και γίνεται από τα πιο απλά υλικά που παράγει το νησί, το αλεύρι και την μυζήθρα.
Σερβίρεται και το πρωί και το βράδυ της Πρωτοχρονιάς για να πάει καλά η σοδειά του νέου χρόνου.
Επίσης το προσφέρουν και στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στην Κολοφάνα σαν πρώτο πιάτο πριν το πατατάτο.
Υλικά:
1 κιλό σιτάρι καθαρισμένο και αποφλοιωμένο
1 κρεμμύδι
6 κ.σ. τυρί μανούρα τριμμένη
αλάτι
½ φλιτζάνι τσαγιού λάδι
Εκτέλεση
Τοποθετείτε μια κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνετε μέσα περίπου 2 κανάτες νερό. Προσθέτετε μέσα το σιτάρι και περιμένετε να βράσει.
Σημείωση: Αν το σιτάρι δεν είναι αποφλοιωμένο τότε θα πρέπει να το έχουμε βάλει αποβραδίς στο νερό να φουσκώσει και την επομένη να το σουρώσουμε και να το ξεφλουδίσουμε χτυπώντας το ελαφρά σ’ ένα γουδί.
Κατόπιν το απλώνουμε στο τραπέζι και το τρίβουμε απομακρύνοντας τα φλούδια με ένα μπουκάλι.
Όταν αρχίσει να παίρνει μια βράση, αρχίζετε να ανακατεύετε συνέχεια για να μην κολλήσει. Μόλις βράσει το σιτάρι καλά το αποσύρετε από τη φωτιά.
Εν τω μεταξύ, ψιλοκόβετε το κρεμμύδι. Σε βαθύ τηγάνι ρίχνετε το λάδι και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει.
Ρίχνετε το κρεμμύδι στη κατσαρόλα με το σιτάρι και ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να πιει το λάδι.
Σερβίρετε προσθέτοντας από πάνω τριμμένο τυρί.
Πηγή: oikohouse