in

Κυδώνι μπελτές

Κυδώνι μπελτές

Συστατικά

1 1/4 κιλού κυδώνι
2 1/2 κιλά νερό
1 κιλό ζάχαρη
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
2 χαρτάκια βανίλιας

 

Εκτέλεση

Σκουπίζετε τα κυδώνια να φύγει το χνούδι τους , τα πλένετε και τα κόβετε στα 4.

Αφαιρείτε τη φλούδα και τους σπόρους και κόβετε κάθε τέταρτο σε 2-3 φέτες .

Βάζετε τις φέτες μέσα σε κατσαρόλα και ρίχνετε τα 2 1/2 κιλά νερό.

Μαζεύετε τις φλούδες και τους σπόρους, τα δένετε σε ένα τουλπάνι και ρίχνετε το τουλπάνι στο νερό.

Βράζετε τα κυδώνια αρκετή ώρα να μαλακώσουν τελείως.

Τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε το περιεχόμενο της σε τρυπητό , που έχετε τοποθετήσει σε κατσαρόλα ή ταψάκι.

Αφού στραγγίσουν καλά, πιέζετε ελαφρά το τουλπάνι και πετάτε τα κουκούτσια και τα φλούδια, που περιέχει.

Μαζεύετε το κυδώνι και το φυλάτε.

Έχετε ετοιμάσει σακούλα από φανελένιο ύφασμα και αδειάζετε μέσα σε αυτή το νερό , που έβρασαν τα κυδώνια.

Κρεμάτε τη σακούλα επάνω από κατσαρόλα ή λεκανίτσα και αφήνετε να στραγγίσει όλο το υγρό , χωρίς να πιέσετε.

Βάζετε το υγρό να βράσει και να μείνει περίπου 3/4 κιλού, ρίχνετε τη ζάχαρη , ανακατεύετε να διαλυθεί και βράζετε σε δυνατή φωτιά, να δέσει.

Δοκιμάζετε αν έδεσε, ρίχνοντας λίγο χυμό σ’ένα ποτήρι με νερό. Αν σχηματίζεται μαλακός κόμβος , έχει δέσει.

Προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και τη βανίλια και αφού πάρουν 2-3 βράσεις .

Αδειάζετε σε μπολ .ποτήρια ή βάζα με πλατύ στόμιο και αφήνετε να κρυώσει. Με τα κυδώνια θα ετοιμάσετε κυδωνόπαστο.

Πηγή: oikohouse

Report