Μαγική πίτα/σουφλέ με ροδάκινα γλασέ

Χρόνος: 1 ώρα

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο/μέτριο

Υλικά (για 8-10 άτομα):

4 αβγά χωρισμένα

1 φλ. ζάχαρη άχνη + επιπλέον για πασπάλισμα

1 γεμάτο κουταλάκι ψιλό ξύσμα λεμονιού

4 κουταλιές λεμόνι

3/4 φλ. απλό αλεύρι + επιπλέον για την φόρμα

125 γρ. (ελέγξτε το βάρος του πακέτου) βούτυρο, λιωμένο και κρυωμένο + επιπλέον για την φόρμα

1 2/3 φλ. γάλα, ελαφρά βρασμένο (χλιαρό)

1 κουταλιά ζάχαρη

Ροδάκινα γλασέ:

3 μεγάλα, ώριμα ροδάκινα

1 ½ κοφτή κουταλιά βούτυρο

2 κοφτές κουταλιές καστανή ζάχαρη

2 κουταλιές λεμόνι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στις αντιστάσεις (χωρίς αέρα) στους 180⁰C. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια φόρμα με ελατήριο διαμέτρου 22-23 εκ. περίπου. Ύστερα, ντύνετε τον πάτο της με αντικολλητική λαδόκολλα.

Χτυπάτε με το μίξερ σε ένα μεγάλο μπολ τους κρόκους των αβγών με την ζάχαρη άχνη μέχρι να ξασπρίσουν και να γίνουν σαν αλοιφή. Προσθέτετε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού και τα χτυπάτε μέχρι μόλις να σμίξουν. Ύστερα, χτυπάτε μέσα το αλεύρι μέχρι μόλις να απορροφηθεί  και στη συνέχεια, χτυπάτε μέσα το λιωμένο βούτυρο μέχρι να απορροφηθεί και τέλος, χτυπάτε μέσα λίγο-λίγο το χλιαρό γάλα.

Ξεπλένετε και στεγνώνετε καλά τα χτυπητήρια του μίξερ και χτυπάτε σε ένα καθαρό μπολ τα ασπράδια μέχρι να αφρίσουν καλά και να αρχίσουν να πήζουν σε μαρέγκα και συνεχίζετε το χτύπημα προσθέτοντας λίγη-λίγη τη ζάχαρη, μέχρι να γίνει μια λεία και γυαλιστερή μαρέγκα.

Ανακατεύετε το 1/3 της μαρέγκας στο μίγμα των κρόκων για να χαλαρώσει και ύστερα, ενσωματώνετε μέσα την υπόλοιπη, ανακατεύοντας απαλά, παίρνοντας υλικό από τον πάτο και φέρνοντάς το στην επιφάνεια, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Το αδειάζετε στην προετοιμασμένη φόρμα.

Ψήνετε την πίτα/σουφλέ για 50-55 περίπου λεπτά ή μέχρι να πήξει, αλλά το κέντρο της να είναι ακόμη ελαφρά τρεμουλιαστό. Την βγάζετε από τον φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει (μην την ξεφορμάρετε πριν κρυώσει εντελώς).

Στο μεταξύ, ετοιμάζετε τα ροδάκινα: Χαράζετε σταυρωτά τον πάτο των ροδάκινων με ένα μαχαιράκι. Βράζετε σε ένα κατσαρόλι νερό μέχρι κοχλάσει και ετοιμάζετε ένα μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια. Βάζετε τα ροδάκινα στο κατσαρόλι με το νερό που βράζει,  αφήνετε να κοχλάσει ξανά το νερό για ½ λεπτό, τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζετε στο μπολ με το παγωμένο νερό. Τα αφήνετε να κρυώσουν, τα ξεφλουδίζετε, αφαιρείτε το κουκούτσι τους και τα κόβετε σε φετάκια.

Βάζετε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και όταν λιώσει προσθέτετε την καστανή ζάχαρη. Την ανακατεύετε και όταν το μίγμα αφρίσει προσθέτετε το λεμόνι και ύστερα τα ροδάκινα σε φετάκια. Τα ανακατεύετε για 1 περίπου λεπτό, για να πιάσουν μίγμα παντού (όχι περισσότερο, για να μην λιώσουν) και αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά. Τα αδειάζετε σε ένα μπολ, ή πιάτο και τα αφήνετε να κρυώσουν.

Όταν η πίτα/σουφλέ είναι κρύα (θα έχει μερικώς ξεφουσκώσει) την ξεφορμάρετε. Την πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη περνώντας από μικρό σουρωτήρι και την γαρνίρετε βάζοντας γύρω-γύρω τα γλασαρισμένα ροδάκινα με το σιρόπι τους.

Σημείωση: Εναλλακτικά, μπορείτε να σερβίρετε την πίτα σουφλέ χωρίς τα ροδάκινα.

Πηγή: xrysessyntages

Report