in , ,

Μανώλης Κοττάκης: Μεγάλη απογοήτευση ο ξεριζωμός από τον τόπο σου σε καιρό ειρήνης

Μανώλης Κοττάκης: Μεγάλη απογοήτευση ο ξεριζωμός από τον τόπο σου σε καιρό ειρήνης

Μανώλης Κοττάκης: Μεγάλη απογοήτευση ο ξεριζωμός από τον τόπο σου σε καιρό ειρήνης

Εισαγωγική παρατήρηση, πριν υπεισέλθουμε στο κύριο θέμα του σημερινού σημειώματος: ο πρωθυπουργός επιχείρησε να δρέψει πολιτικά κέρδη από την άτακτη φυγή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανου Κασσελάκη από ραδιοφωνικό στούντιο στη Ρόδο, θέτοντας το ερώτημα «τι θα είχε συμβεί αν το είχαμε κάνει εμείς σε γυναίκα δημοσιογράφο;».

Επιχείρησε δηλαδή να αποδώσει στον αντίπαλό του σεξιστικό κίνητρο για να κερδίσει γυναικείες ψήφους. Προφανώς, αυτό του είπαν να πει οι καλοπληρωμένοι σύμβουλοί του. Θα του δώσουμε μια πληροφορία, και μάλιστα εντελώς δωρεάν, χωρίς το παραμικρό κόστος: ο Κασσελάκης δεν έφυγε από το στούντιο επειδή τον πίεσε με ένα ερώτημα… γυναίκα. Λάθος ανάγνωση! Φτηνή. Εφυγε γιατί έπρεπε να υπερασπιστεί την περίοδο του Τσίπρα. Τα Μνημόνια.

Τον καιρό που αυξήθηκε ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας σε τουριστικές περιοχές. Μισεί ο Κασσελάκης να υπερασπίζεται τα Μνημόνια και τον Τσίπρα! Το λέει ιδιωτικώς συνέχεια με τη φράση «Φτάνει πια με τους Αλέξηδες και τα Μνημόνια!». Γι’ αυτό έφυγε. Αυτός ήταν ο πυρήνας του εκνευρισμού του. Εχει βαρεθεί να απολογείται για τον προηγούμενο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θέλει να απολογείται μόνο για τον δικό του! Εννοείται βεβαίως ότι είναι ένας πολύ αυταρχικός άνθρωπος, που δεν ανέχεται την άλλη άποψη, για να μην πω κάτι βαρύτερο. Και όποτε πιέζεται το δείχνει!

Πάμε τώρα στην ουσία του θέματος, η οποία απειλεί σοβαρά την κυβέρνηση, όπως φάνηκε και από την κινητοποίηση του Σαββατοκύριακου για να υποβαθμιστεί η αποκάλυψη Αμερικανού αξιωματούχου στον τηλεοπτικό σταθμό CBS ότι η Ελλάς είναι έτοιμη να δεχτεί μετανάστες που θα της στείλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των εδαφών τους. Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι, όσο και να θέλει να υποβαθμίσει αυτές τις πληροφορίες, η πραγματικότητα που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της επικράτειας είναι τόσο δυσμενής, ώστε και η διάψευση της νέας εισαγωγής δεν αρκεί για να την προστατεύσει.

Ο συνδυασμός της ερημοποίησης πάρα πολλών περιοχών της επαρχίας από Ελληνες κατοίκους, ακόμα και περιοχών πολύ κοντά στα αστικά κέντρα, με το θράσος με το οποίο συμπεριφέρονται πλέον ύστερα από χρόνια παραμονής στην Ελλάδα συγκεκριμένες εθνικότητες μεταναστών δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στην κοινωνία. Στο οποίο προστίθενται πληροφορίες ότι οι φίλοι μας οι Τούρκοι μάς στέλνουν πλέον τους μετανάστες από την κύρια είσοδο των συνόρων μας, με άλλα έγγραφα, νομιμοποιητικά, που τους επιτρέπουν να εμφανίζονται ξαφνικά στο έδαφός μας ως δήθεν τουρίστες και μετά να ζητούν άσυλο.

Ας τα πάρουμε ένα ένα. Η ζημιά που έκανε η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αλβανίας Εντι Ράμα στην Ελλάδα δεν έχει μετρηθεί ακόμα σωστά. Η επίσκεψη και οι διχαστικές κορόνες του φανατισμού προκάλεσαν δυσαρέσκεια στους νομιμόφρονες Αλβανούς μετανάστες που ζουν χρόνια στα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα στο Λεκανοπέδιο, καθώς θεωρήθηκε ότι μπορεί να αποτελέσουν στο μέλλον αφορμή για να έχουν προβλήματα στη σχέση τους με το ελληνικό κράτος. Δεν τους αρέσει αυτό. Δεν θέλουν να έχουν μπελάδες πάνω απ’ το κεφάλι τους.

Ωστόσο, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά στην περιφέρεια, όπου οι κοινωνίες είναι πιο κλειστές και τα προβλήματα δεν κρύβονται. Μας φτάνουν αναφορές από τα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, σε πολλά εκ των οποίων τον χειμώνα οι αλβανικοί πληθυσμοί ελέγχουν την τοπική οικονομία και είναι πλειοψηφία στα σχολεία, που μιλούν πια για δύσκολη συμβίωση με τους Ελληνες κατοίκους, οι οποίοι κρύβουν με το ζόρι τη δυσφορία τους για τη συμπεριφορά τους. Τους είναι δύσκολο να συμβιώσουν μαζί τους. Συμπεριφέρονται ως αφεντικά.

Από την ώρα που ο Ράμα είπε ότι η ελληνική οικονομία εξαρτάται από τους Αλβανούς μετανάστες στην περιφέρεια και μας κατηγόρησε ότι… τους αλλάξαμε τα επώνυμα, τα μυαλά τους έχουν πάρει αέρα. Αυτό ή θα «μαζευτεί» ή θα εξελιχθεί. Πάντως, σε θετική στάση πάνω από την κάλπη αποκλείεται να οδηγήσει τους Ελληνες. Ακουγαν οι κάτοικοι της περιφέρειας πληροφορίες από την Αθήνα ότι ολόκληρες συνοικίες της κατοικούνται πλέον από τους μετανάστες, γι’ αυτό και δεν ακούγονται πανηγυρισμοί όταν ελληνικές ομάδες κερδίζουν μεγάλες διοργανώσεις, και δεν το πίστευαν! Τώρα, όμως, αρχίζουν να το ζουν με πυρήνες του αλβανικού εθνικισμού μέσα στην πόρτα τους, λόγω της αμέλειας της κυβέρνησης να βάλει τον Αλβανό πρωθυπουργό στη θέση του. Η μη απάντηση Μητσοτάκη σε Ράμα δεν εκτιμήθηκε ως στάση διπλωματικής ανωτερότητας από τους εδώ ημιμαθείς πληθυσμούς, αλλά αδυναμίας.

Μας φτάνουν επίσης αναφορές για εικονικές κρατήσεις που κάνουν σε ξενοδοχεία της συμπρωτεύουσας Τούρκοι που την επισκέπτονται ως τουρίστες για λογαριασμό άλλων γνωστών ή και αμφίβολων εθνικοτήτων. Με τη διαφορά ότι οι άνθρωποι για τους οποίους γίνονται κρατήσεις στα ξενοδοχεία δεν εμφανίζονται ποτέ για διαμονή. Ωστόσο, έχοντας στη διάθεσή τους και το χαρτί της κράτησης σε ελληνικό ξενοδοχείο, σε συνδυασμό με τα έγγραφα που φέρουν, πείθουν (λέγεται) τις ελληνικές Αρχές στα σύνορα να τους δίνουν βίζα για να κάνουν δήθεν τουρισμό. Ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να είναι παράνομοι μετανάστες, που σε άλλες περιπτώσεις θαλασσοπνίγονται για να περάσουν τα σύνορά μας και τώρα μπαίνουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, σαν κύριοι.

Καλό είναι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι να είναι πιο συγκρατημένοι στους πανηγυρισμούς για τον περιορισμό των ροών από τη γείτονα διά θαλάσσης, γιατί, αν ψάξουν τις βίζες των Τούρκων και άλλων τουριστών, τότε μπορεί να ανακαλύψουν έκπληκτοι ότι κάποιοι περνούν αθόρυβα τα σύνορα, χωρίς η Ελλάδα να τους παίρνει είδηση. Και να ανακαλύπτει ότι τους έδωσε άσυλο όταν τους συλλαμβάνει να βάζουν φωτιές στο όρος Αιγάλεω.

Πολύ κακό είναι επίσης το κλίμα στην περιφέρεια από το γεγονός ότι σχολεία που βρίσκονται ακόμα και σε γειτονικούς νομούς της Θεσσαλονίκης, όπως το Κιλκίς και η Χαλκιδική, υποβαθμίζονται λόγω έλλειψης καθηγητών (οι οποίοι επικαλούνται νόμιμες δικαιολογίες με βάση τη νέα νομοθεσία περί μητρότητας και δεν εμφανίζονται) και στο τέλος κλείνουν. Αλλά χωριό χωρίς σχολείο δεν είναι χωριό, με συνέπεια οι κάτοικοί του να μεταναστεύουν υποχρεωτικά στο πλησιέστερο αστικό κέντρο!

Μας ελέχθησαν όλα αυτά χαρακτηριστικά από εξοργισμένους γονείς, που βλέπουν το κράτος σταδιακά να αποσύρεται από τις περιοχές τους. Αλλοτε με λουκέτο στα ταχυδρομεία, άλλοτε με λουκέτο στα σχολεία, άλλοτε με λουκέτο σε αστυνομικά τμήματα και στις τράπεζες και πάει λέγοντας. Ακόμη και με λουκέτο στα καφενεία, τα οποία στα χωριά της παραμεθορίου πληρώνουν τσουχτερό τέλος επιτηδεύματος. Οποιοσδήποτε θεσμός συντηρεί και συσπειρώνει την ελληνική κοινωνία στη μικρή κλίμακα, με απόφαση της Αθήνας, κατεβάζει ρολά. Πρόκειται για μια βαθιά ταξική αλλαγή εις βάρος της περιφέρειας, η οποία έχει αρχίσει καιρό τώρα, από την περίοδο των Μνημονίων, και κορυφώνεται με ένταση αυτή την εποχή.

Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς θα κάνουν οι κάτοικοι της περιφέρειας στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής, αλλά πάντως κεφάτους πολύ, με βάση όσα ακούσαμε, δεν τους βλέπουμε. Μεγάλη απογοήτευση ο ξεριζωμός από τον τόπο σου σε καιρό ειρήνης…

»»»»»»  ΤΟ ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΔΩ  ««««««Report