in , , ,

Με QR κωδικό θα κυκλοφορούν οι πολίτες στο Παρίσι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων

Με QR κωδικό θα κυκλοφορούν οι πολίτες στο Παρίσι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων

Οι αυστηροί περιορισμοί -για λόγους ασφαλείας- στους κατοίκους του Παρισιού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 προκαλούν οργή

Την Τετάρτη, ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού περιέγραψε δραστικά μέτρα ασφαλείας για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του επόμενου έτους, προκαλώντας κατακραυγή από πολιτικούς, οι οποίοι είπαν ότι πλήττουν τις ελευθερίες των πολιτών.

 Ο Laurent Nunez είπε στην εφημερίδα Le Parisien -σε συνέντευξή του για το τεύχος της Τετάρτης- ότι οι κάτοικοι που ζουν κοντά σε Ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για έναν κωδικό QR που θα τους επιτρέπει να περνούν τα μπλόκα της αστυνομίας. Οι άνθρωποι που ζουν στις απαγορευμένες περιοχές θα πρέπει επίσης να εγγράψουν τυχόν επισκέπτες που θα ήθελαν να παρακολουθήσουν το θέαμα από το μπαλκόνι, το παράθυρο ή τις στέγες τους ή ακόμα και από το πλωτό σπίτι τους. “Οι άνθρωποι που εισέρχονται σε μια κλειστή περίμετρο πρέπει να μπορούν να παρέχουν έναν έγκυρο λόγο για να βρίσκονται εκεί”, είπε ο Nunez. Είπε ότι η μηχανοκίνητη κυκλοφορία θα περιοριστεί αυστηρά κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Ειδικοί κανόνες θα ισχύσουν κατά την τελετή έναρξης στις 26 Ιουλίου, όταν οι περίμετροι υψηλής ασφάλειας, ή “κόκκινες”, θα είναι “πολύ μεγάλες”, είπε ο Nunez. “Οι μόνοι άνθρωποι που θα [σ.μ. μπορούν να] περνούν θα είναι άτομα με έγκυρο λόγο, με άλλα λόγια άτομα που πηγαίνουν στο ξενοδοχείο τους, ή στο σπίτι τους, ή άτομα με εισιτήριο για την τελετή”, είπε. Ορισμένοι σταθμοί του μετρό, σε περιοχές που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε πιθανή επίθεση, θα κλείσουν, είπε ο Nunez. “Δεν μπορούμε να έχουμε ανοιχτούς σταθμούς του μετρό μέσα σε μια περίμετρο προστασίας, εκτός και αν κάνουμε σωματική έρευνα σε όλους”, είπε ο Nunez. Άλλοι σταθμοί μπορεί να κλείσουν εάν είναι πολύ μικροί για να εξυπηρετήσουν μεγάλους αριθμούς επιβατών, είπε.

“Επίθεση στις ελευθερίες”

Οι ανακοινώσεις, για τις οποίες ο Nunez είπε ότι οριστικοποιούνται ακόμη [σ.μ. σε συνεννόηση] με την κυβέρνηση και το δημαρχείο του Παρισιού, προκάλεσαν εχθρικές αντιδράσεις σε όλο το πολιτικό φάσμα. “Αυτά τα μέτρα είναι το σήμα κατατεθέν μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης”, δήλωσε ο κεντρώος βουλευτής Philippe Bonnecarrere. Είπε ότι ήταν “περίεργο” ότι θα εφαρμοστούν “σε μια κατάσταση που υποτίθεται ότι είναι χαρούμενη”. Η γερουσιαστής Nathalie Goulet, επίσης κεντρώα, είπε ότι τα μέτρα ήταν “μια επίθεση στις ελευθερίες”. 

Ο κωδικός QR απαιτούσε “συλλογή και αποθήκευση δεδομένων”, όπως είπε, ζητώντας ”μια εξήγηση” από την κυβέρνηση σχετικά με την προστασία των δεδομένων. “Αυτό είναι εξωφρενικό, ακόμη χειρότερο από αυτό που φοβόμασταν”, δήλωσε ο ακροαριστερός βουλευτής Eric Coquerel. “Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα έχουν μια γεύση καταπάτησης των ελευθεριών”, είπε ο Damien Maudet, ένας άλλος αριστερός βουλευτής.

Οι αστυνομικές αρχές -και άλλοι- έχουν εκφράσει ανησυχίες για την ασφάλεια, ειδικά για την τελετή έναρξης που θα πραγματοποιηθεί σε σκάφη στον ποταμό Σηκουάνα, με τους Αγώνες να ξεκινούν εκτός αθλητικού σταδίου για πρώτη φορά. Οι αρχικές αναφορές έλεγαν ότι θα πουληθούν περίπου 500.000 εισιτήρια για την τελετή έναρξης, αλλά ο αριθμός αυτός είναι πιθανό να αναθεωρηθεί προς τα κάτω. 

Ο Nunez είπε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί την άνοιξη. Περίπου 15 εκατομμύρια επισκέπτες αναμένονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες τον Αύγουστο και στις αρχές Σεπτεμβρίου. Υπήρξαν επίσης αντιδράσεις νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι τιμές των εισιτηρίων του μετρό σχεδόν θα διπλασιαστούν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, συμβάλλοντας στην κάλυψη του κόστους λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών. Τα μεμονωμένα εισιτήρια θα πωλούνται προς τέσσερα ευρώ (4,37 δολάρια), σε σύγκριση με 2,10 ευρώ τώρα, και τα πακέτα των 10 εισιτηρίων προς 32 ευρώ, έναντι 16,90 ευρώ σήμερα. Ωστόσο, τα μηνιαία και τα ετήσια εισιτήρια για τους κατοίκους δεν θα επηρεαστούν.

france

enromiosini

»»»»»»  ΤΟ ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΔΩ  ««««««Report