in , , ,

Μετανοήστε, γιατί είναι κοντά η Βασιλεία των Ουρανών!

Μετανοήστε, γιατί είναι κοντά η Βασιλεία των Ουρανών!

Μετανοήστε, γιατί είναι κοντά η Βασιλεία των Ουρανών!

Μητροπολίτης Ιακώβ (Ελ-Χούρι)

Μητροπολίτης Μπουένος Άιρες και πάσης Αργεντινής, είναι ο ιεράρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αντιόχειας, Ιάκωβος (Ελ Χούρι). Γεννήθηκε το 1987 στο Λίβανο και αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Μπαλαμάντ. Έλαβε διδακτορικό στη Θεολογία από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη διατριβή του «Αρετή και κακία σύμφωνα με τις διδασκαλίες του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου». Δίδαξε πατερική στο πανεπιστήμιο του Μπαλαμάντ, ενώ διακρίνεται και από την αγάπη του για τον μοναχισμό.

Παρακάτω, παρατίθεται ένα σύντομο κήρυγμά του.

«Μετανοήστε, γιατί η Βασιλεία των Ουρανών είναι κοντά» (Ματθ. Κεφ.4: 17). Με αυτά τα λόγια, αγαπητοί, ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός αναγγέλλει την αρχή της διακονίας του Ευαγγελίου Του. Το κάλεσμά Του είναι ένα κάλεσμα για μετάνοια και μια πρόσκληση προς όλους τους ανθρώπους στη Βασιλεία Του. Ο Χριστός, μας διδάσκει, ότι η μετάνοια, είναι ο μοναδικός δρόμος μας προς τη Βασιλεία του Θεού, γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής καθοδηγεί τους Εβραίους προς τον Χριστό     

Την περασμένη Κυριακή, ο Ευαγγελιστής Μάρκος, μας είπε, για το πώς ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής περπάτησε μπροστά από τον Κύριο, κηρύττοντας τη μετάνοια: «Ιδού, στέλνω τον Άγγελό Μου μπροστά στο πρόσωπό Σου, ο οποίος θα προετοιμάσει το δρόμο για να σε υποδεχθούν» (Κατά Μάρκον, κεφ.1: 2). Αυτή την Κυριακή, ο Χριστός ευλογεί το κήρυγμα του Βαπτιστή, ο οποίος επιβεβαιώνει τη διδασκαλία Του, και μας αποκαλύπτει περισσότερα, δηλαδή: ο σκοπός της μετάνοιας είναι η Βασιλεία Του.
Αρχικά, ας αναρωτηθούμε: τι είναι η μετάνοια; Η μετάνοια, αγαπητοί, είναι η ζωή μας, κάθε στιγμή της ζωής μας, ένα όραμα της Βασιλείας του Θεού μπροστά μας, είναι μια γήινη ζωή με την ελπίδα της αιώνιας ζωής. Μετάνοια σημαίνει απελευθέρωση της ανθρώπινης καρδιάς από τις απολαύσεις και τους πειρασμούς αυτής της ζωής, απελευθέρωσή της από τις κοσμικές φροντίδες. Το να μετανοείς σημαίνει, ότι βρίσκεσαι δίπλα στον Θεό.

Μετάνοια είναι να ζούμε κάθε στιγμή της ζωής μας με το όραμα της Βασιλείας του Θεού μπροστά μας

Οι σύγχρονοι άνθρωποι αναζητούν τη μετάνοια στην επιθυμία τους να είναι κοντά στον Θεό, αλλά η μετάνοιά τους, είναι συχνά ασταθής. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί δεν μπορούμε πραγματικά να μετανοήσουμε; Η αληθινή μετάνοια που οδηγεί στη Βασιλεία του Θεού, πρέπει να είναι τελική, αμετάβλητη, μόνιμη.
Αλλά συνήθως μετανοούμε λεκτικά, είτε ελλιπώς, είτε πολύ σύντομα, δηλαδή αυτή η μετάνοια διαρκεί μόνο για λίγα λεπτά. Η μετάνοιά μας δεν φτάνει στην πληρότητά της, αν παραδώσουμε μόνο κάποια πτυχή ή στιγμή της ζωής μας στον Θεό. Αυτή η μετάνοια είναι φαρισαϊκή, είναι κάτι ξηρό και άκαρπο, για το οποίο ο Θεός λυπάται για το άτομο, που προσπαθεί να δικαιολογήσει τον εαυτό του, αλλά δεν προσπαθεί, ώστε ο Θεός να το βοηθήσει να γίνει δίκαιο.

Β. Κιρέγιεφ “Καθρέφτης” t.me/vladimir_n_kireev Β. Κιρέγιεφ “Καθρέφτης” t.me/vladimir_n_kireev     

Η αληθινή μετάνοια δεν αποτελεί ένα σύνολο καθορισμένων θρησκευτικών καθηκόντων, νόμων ή κανόνων. Η ζωντανή σχέση μεταξύ του Θεού και του ανθρώπου δεν βασίζεται σε κανόνες και ευθύνες. Είμαστε υποχρεωμένοι να παραδώσουμε πλήρως τον εαυτό μας στον Θεό, τον Πατέρα μας. Η στροφή από την Αγία Γραφή «γιε μου, δώσε μου όλη την καρδιά σου» (Παροιμίαι, κεφ.23: 26) σημαίνει την ανάγκη να δίνεις ολόκληρο τον εαυτό σου στον Θεό, και σε κάθε στιγμή της ζωής σου, και όχι μόνο σε περιόδους δυσκολιών, ή πειρασμών, ή απλώς από καιρό σε καιρό.
Και τέλος, τίθεται το επόμενο ερώτημα: πώς μπορούμε να παραμείνουμε σε μετάνοια εν μέσω αυτού του τεταραγμένου κόσμου; Η ασθένεια από την οποία πάσχει ο σύγχρονος κόσμος, είναι η λήθη του Θεού. Ο κόσμος ξεχειλίζει από διάφορα καταναλωτικά αγαθά και πολυτέλειες, μέσα για ευχαρίστηση, αναψυχή και διασκέδαση. Οι άνθρωποι αρέσκονται σε όλα αυτά, τα οποία προσελκύουν την προσοχή τους. Και μέσα σε αυτή την κολοσσιαία αφθονία και προσβασιμότητα των πάντων, ο Θεός στη ζωή του ανθρώπου, συνήθως περνάει στη λήθη και οι προτεραιότητες της ζωής καθορίζονται σύμφωνα με την κουλτούρα της κατανάλωσης.

Η ασθένεια από την οποία πάσχει ο σύγχρονος κόσμος, είναι η λήθη του Θεού

Δεδομένου, ότι η απόκτηση καινούργιων αγαθών και υπηρεσιών, απαιτεί πολύ χρόνο και προσπάθεια από ένα άτομο, η ζωή του καθίσταται ανώφελη. Έτσι, οι άνθρωποι απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τον πραγματικό σκοπό της ύπαρξής τους – δηλαδή να είναι πολίτες του ουρανού. Οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν όλους αυτούς τους πόρους ως εργαλεία και μέσα για να υπηρετήσουν τον Θεό και τους πλησίον τους, ούτως ώστε να πολλαπλασιάσουν την αγάπη τους. Επομένως, η μετάνοια είναι μια θεραπεία για την ασθένεια της λήθης του Θεού στη ζωή μας. Η μετάνοια, απαιτεί να επιστρέψουμε στην ορθή σειρά των προτεραιοτήτων της ζωής μας, σύμφωνα με το παράδειγμα της Βασιλείας του Θεού. Δηλαδή, πρέπει να κάνουμε μια επιλογή υπέρ του τι είναι πραγματικά χρήσιμο για τη σωτηρία μας και την απόκτηση της βασιλείας των Ουρανών. Και πρέπει να απορρίψουμε, όλα όσα είναι κακά, μάταια και άχρηστα.

Ο μητροπολίτης Ιακώβ (Ελ-Χούρι). youtube.com Ο μητροπολίτης Ιακώβ (Ελ-Χούρι). youtube.com     

Πρέπει να παραμένουμε σε εγρήγορση, να είμαστε νηφάλιοι και να βεβαιωθούμε, ότι οι καρδιές μας δεν είναι προσκολλημένες σε καμία κοσμική έγνοια σε τέτοιο βαθμό, ώστε αυτό να καταστεί μια εμμονή, που μας αποσπά την προσοχή από την πολύ πιο σημαντική έγνοια. Η πιο σημαντική έγνοια για εμάς, πρέπει να είναι ο Κύριος Θεός. Έτσι, σε ο,τιδήποτε κάνουμε, πρέπει το ζητούμενο να είναι η Βασιλεία του Θεού: «Γι’ αυτό πρώτα απ’ όλα να επιζητείτε τη Βασιλεία του Θεού και την επικράτηση του θελήματός Του, κι όλα αυτά θα ακολουθήσουν». (Κατά Ματθαίον, κεφ.6: 33).
Η μετάνοιά μας, πρέπει, επίσης, να συνίσταται στην ανάληψη οποιασδήποτε ενέργειας, πρώτα απ’ όλα προσευχόμενοι: «Πατέρα μας, που είσαι στους ουρανούς!»(Κατά Λουκάν, κεφ. 11: 2). Είναι επίσης απαραίτητο, να απέχουμε από οποιαδήποτε δραστηριότητα, στην οποία δεν μπορούμε να προσευχηθούμε και να ζητήσουμε την ευλογία του Θεού γι αυτήν.

Μετέφρασε από την αγγλική η Αλεξάνδρα Καλινόφσκαγια
Δίκτυο Αραβική Ορθοδοξία

Μητροπολίτης Ιακώβ (Ελ-Χούρι)
Μετάφραση για την πύλη gr.pravoslavie.ru: Κωνσταντίνος Θώδης

Sretensky Monastery

10/1/2024

»»»»»»  ΤΟ ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΔΩ  ««««««



Report