in , , ,

Μια ανομολόγητη αμαρτία

Μια ανομολόγητη αμαρτία

Μια ανομολόγητη αμαρτία

Μέρος Β

Το δώρο της θεραπείας από τον Άγιο Ιλαρίωνα της Όπτινα

Όσοι έπασχαν από νευρικές και ψυχικές ασθένειες συχνά μεταφέρονταν στον Άγιο Ιλαρίωνα της Όπτινα. Ο γέροντας ήταν σταθερά πεπεισμένος, ότι η αιτία τέτοιων ασθενειών είναι η ασυμβίβαστη εχθρότητα, οι διχόνοιες και οι βαριές αμετανόητες αμαρτίες. Θεράπευσε εκείνους που στράφηκαν προς αυτόν με τη γεμάτη χάρη δύναμη του μυστηρίου της Μετάνοιας.

Σωτηρία από την αυτοκτονία

Ο Άγιος Ιλαρίωνας της Όπτινα Ο Άγιος Ιλαρίωνας της Όπτινα Στην επαρχία της Τούλα, στην περιοχή Μπογκοροντίτσκι, ένας 35χρονος έμπορος, νηφάλιος, υπέφερε από μια ψυχική ασθένεια για περισσότερο από ένα χρόνο. Του φαινόταν ότι όλοι τον κορόϊδευαν για τις πράξεις του και ότι κάποιοι άγνωστοι σε αυτόν, όπου κι αν πήγαινε, τον καταδίωκαν με σκοπό να του αφαιρέσουν τη ζωή. Με αυτές τις σκέψεις δεν ησύχαζε μέρα και νύχτα, και είχε σκεφτεί αρκετές φορές την ιδέα της αυτοκτονίας, ενώ με αυτό τον τρόπο ενέπνευσε φόβο σε ολόκληρη την οικογένειά του. Σύμφωνα με την πειθώ της μητέρας του, ο Ι. Β. προσήλθε στο μοναστήρι και περιέγραψε την κατάστασή του στον γέροντα Ιλαρίωνα. Ο γέροντας ασχολήθηκε μαζί του για μεγάλο χρονικό διάστημα και αρκετές φορές και βρήκε μια κρυμμένη αμαρτία σε αυτόν, την οποία δεν ομολόγησε στον ιερέα, αμφισβητώντας για τη συγχώρεσή της. Ο γέροντας τον έπεισε, ότι δεν υπήρχε αμαρτία που η φιλανθρωπία του Θεού δεν θα συγχωρούσε, αν κάποιος μετανοούσε γι’ αυτήν, και ο έμπορος μετανόησε γι’ αυτήν στην εξομολόγηση και, έχοντας λάβει την άδεια, αξιώθηκε με την κοινωνία των Αγίων Μυστηρίων.

Στον αποχαιρετισμό, ο γέροντας του είπε: «Λοιπόν, πήγαινε με τον Θεό. τώρα δεν θα σε καταδιώκουν και δεν θα σε μπλέξουν». Αυτό συνέβη πράγματι και ο Ι.Β. ανέκαμψε πλήρως από την οδυνηρή ασθένειά του[1].

Θεραπεία από δαιμονισμό

Μια σαραντάχρονη αγρότισσα της περιοχής Οντογιέφσκι, που επισκεπτόταν συχνά το μοναστήρι, διηγήθηκε αυτοπροσώπως, ότι κατά τη διάρκεια πολλών ετών υπέφερε πολύ από επιληπτικές κρίσεις, συνοδευόμενες από στραβομουτσουνιάσματα, σπασμούς, ουρλιάζοντας με διάφορες κραυγές. Σε μια εκ των καταστάσεων κρίσης, φώναζε οργισμένα, καταριόταν, ενώ έδειχνε τέτοια αφύσικη δύναμη, που αρκετοί άνδρες δεν μπορούσαν να την συγκρατήσουν. Έχοντας ακούσει πολλά για τον Άγιο Ιλαρίωνα, στράφηκε προς αυτόν για βοήθεια.

Με τη γεμάτη χάρη δύναμη του μυστηρίου της Μετανοίας, θεραπεύτηκε τελείως, ενώ οι κρίσεις επιληψίας εξαφανίστηκαν

Όπως πάντοτε, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, ο γέροντας την εξομολόγησε για όλες τις αμαρτίες, ιδιαίτερα για τις αμετανόητες, και με τη γεμάτη χάρη δύναμη του μυστηρίου της Μετανοίας, θεραπεύτηκε τελείως μέσω του γέροντα. Οι επιληπτικές κρίσεις εξαφανίστηκαν και κατέστη υγιής και ήσυχη, βαθιά ευγνωμονούσα για τη βοήθεια που έλαβε. Ήταν ζωντανή κατά το έτος 1877 και προσωπικά γνωστή σε πολλούς αδελφούς[2].

Από τη ζωή του Οσίου Γέροντα Βαρσανούφιου της Όπτινα

Όσιος Βαρσανούφιος της Όπτινα Όσιος Βαρσανούφιος της Όπτινα Το 1912, ο μοναχός Βαρσανούφιος ορίστηκε ηγούμενος της Μονής Σταρο-Γκολούτβιν των Θεοφανείων. Υπομένοντας με θάρρος τη θλίψη του αποχωρισμού από την αγαπημένη του Όπτινα, ο γέροντας άρχισε να βελτιώνει τη δόμηση του μοναστηριού που του είχε ανατεθεί, εξαιρετικά αναστατωμένος και παραμελημένος. Και οι άνθρωποι, όπως και πριν, άρχισαν να προσέρχονται στον μοναχό Βαρσανούφιο για βοήθεια και παρηγοριά. Και, όπως και πριν, αυτός, ο οποίος ο ίδιος ήταν ήδη εξαντλημένος από τις πολλές και οδυνηρές ασθένειες, τους υποδέχονταν όλους χωρίς άρνηση, θεραπεύοντας τις σωματικές και ψυχικές τους ασθένειες, δίδοντας οδηγίες και καθοδηγώντας τους σε ένα στενό και θλιβερό, αλλά το μοναδικό σωτήριο μονοπάτι. Εδώ, στο Στάρο-Γκολούτβιν, έλαβε χώρα μια θαυμαστή θεραπεία ενός κωφάλαλου νεαρού μέσω των προσευχών του. «Μια τρομερή ασθένεια, συνέπεια ενός βαρύτατου αμαρτήματος που διαπράχθηκε από έναν νεαρό άνδρα στην παιδική ηλικία»,— είπε ο γέροντας στη δυστυχισμένη μητέρα του και ψιθύρισε κάτι απαλά στο αυτί του κωφάλαλου. «Πάτερ, δεν μπορεί να σε ακούσει», αναφώνησε η μητέρα του με σύγχυση, «είναι κουφός…». — «Δεν σε ακούει», απάντησε ο γέροντας, «αλλά εμένα με ακούει»,— και πάλι είπε κάτι ψιθυριστά στο αυτί του νεαρού. Τα μάτια του άντρα γούρλωσαν με τρόμο και κούνησε υπάκουα το κεφάλι του… Μετά την εξομολόγηση, ο μοναχός Βαρσανούφιος τον κοινώνησε και η ασθένεια εγκατέλειψε τον άρρωστο.

Ένα τρομερό όραμα

«Στην εποχή μας,— διηγήθηκε ένας ερημίτης,— υπήρχε ένας αδελφός ονόματι Ιωάννης. Αυτός, ως ειδικός στην ανάγνωση των βιβλίων, ορίστηκε ως ο κατ’ εξοχήν αναγνώστης μαζί μας. Αυτός ο αδελφός πέθανε, ενώ μετά από λίγο διάστημα, δεν εμφανίστηκε στο όνειρο, αλλά στην πραγματικότητα στον πνευματικό του πατέρα Σάββα. Στεκόταν στην πόρτα του κελλιού, γυμνός και καμένος σαν κάρβουνο με μια πικρή θλίψη, ζητώντας έλεος και συγχώρεση, ενώ ομολόγησε στον πνευματικό του πατέρα την αμαρτία για την οποία υπέφερε τόσο τρομερά βασανιστήρια». «Εγώ,— είπε, —πάντα αντιστέκομαι στο νόμο και περιγελώ τις Γραφές».

Σύντομα αυτό το τρομερό όραμα εξαφανίστηκε από τα μάτια του πνευματικού πατέρα, που από τον τρόμο του, δεν το είπε σε κανέναν, ούτε σε μένα, που ήμουν πάντα μαζί του, φοβούμενος ότι ήταν δαιμονική εμμονή. Μετά από πολύ καιρό, το όραμα επαναλήφθηκε ξανά. Με μια οδυνηρή κραυγή, ο ατυχής πάσχων ζήτησε από τον πνευματικό του πατέρα: «Πες, πες σε όλους για την αμαρτία μου! Διαφορετικά, θα βασανιστείς εσύ ο ίδιος. Μόνον τότε ο Σάββας μου είπε τα πάντα. Έχοντας μάθει λεπτομερώς για τη ζωή του αποθανόντος αδελφού, ήμασταν πεπεισμένοι ότι ήταν πραγματικά ο τρόπος που εξομολογήθηκε μετά το θάνατο ενώπιον του πνευματικού του πατέρα»[3].

Αναστηθείς για εξομολόγηση

«Στο Ορλόφ, της επαρχίας Βιάτκα,— γράφει ένας άλλος Αγιορείτης, — υπάρχει ένας ιερέας, ο Μ. Λ., στενός συγγενής μου. Μου ανέφερε την ακόλουθη περίπτωση: στην ενορία του, δέκα βέρστια (σημ. τ. μεταφρ. = 1 βέρστι ήταν 1066,8 μέτρα) μακριά από την πόλη, ζούσε ένας χωρικός που διακρινόταν για τον πράο χαρακτήρα και τη σεμνότητά του.

Το 1848 ή το 1849, δεν ενθυμούμαι την ακρίβεια, αυτός ο χωρικός αρρώστησε απεγνωσμένα. Κατόπιν αιτήματός του, ο πατήρ Μ. τον κατηύθυνε προς τα Άγια Μυστήρια και αφού αυτός τα δέχτηκε, ο ασθενής αυτός απέθανε σύντομα. Τον έπλυναν, τον εναπόθεσαν στο τραπέζι και ετοίμασαν το φέρετρο. Είχαν περάσει δύο ώρες από τη στιγμή που ο άρρωστος παρέδωσε το πνεύμα και ξαφνικά ανοίγει τους οφθαλμούς του, κάθεται στο κρεβάτι μόνος του, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της ασθένειάς του δεν μπορούσε να το κάνει αυτό, παραμένοντας σε άκρα εξάντληση της δύναμής του. Τα πρώτα του λόγια, μόλις άνοιξε τους οφθαλμούς του και κάθισε, ήταν, ότι έπρεπε να του στείλουν ιερέα το συντομότερο δυνατό, πράγμα το οποίο και εκπληρώθηκε αμέσως».

«Όταν εγώ,— λέει ο πατήρ Μ.,— έφτασα στον αναστηθέντα, αυτός ζήτησε από όλους να εξέλθουν από το δωμάτιο, ανακοινώνοντάς τους, ότι ήθελε να μιλήσει μόνος του στον ιερέα. Οι συγκατοικούντες εξήλθαν, ο αναστηθείς πήρε μια βαθιά ανάσα και είπε: «Πατέρα! Πράγματι, απέθανα, παρελήφθην από τους αγγέλους και παρουσιάστηκα στον Κύριο. Όταν παρουσιάστηκα μπροστά Του και υποκλίθηκα σε Αυτόν, Αυτός με κοίταξε τόσο καλοκάγαθα, με τέτοια αγάπη που δεν μπορώ να την εκφράσω. Η εμφάνισή Του — δεν μπορώ να περιγράψω πόσο καλή ήταν! «Γιατί τον πήρατε αυτόν; — τελικά είπεν ο Κύριος με πραότητα στους αγγέλους που με έφεραν. — Έχει ακόμα μια αμαρτία στην ψυχή του, την οποία δεν έχει ομολογήσει ποτέ σε έναν εξομολογητή, έχοντάς την ξεχάσει για πολύ καιρό. Και ταυτόχρονα, ο Κύριος μου θύμισε την ανομολόγητη αμαρτία μου. Εκείνη τη στιγμή ένιωσα μόνο τον εαυτό μου ότι, σίγουρα, είχα μια τέτοια αμαρτία, αλλά την ξέχασα και ποτέ δεν μετανόησα γι’ αυτήν στον ιερέα. «Πάρτε τον, — συνέχισε ο Κύριος, — για να καθαρίσει τη συνείδησή του ενώπιον του εξομολογητή και μετά να τον φέρετε ξανά εδώ». «Εγώ ο ίδιος δεν ξέρω, — είπε ο αναστηθείς μετά από αυτό, — πώς κατέστην πάλι ζωντανός». Εδώ, συναισθανθείς ομολόγησε την ξεχασμένη αμαρτία του και ο πατέρας Μ. διάβασε μια αποδεχτή προσευχή πάνω του, ζητώντας του να την θυμάται, όπως και αυτόν ως πνευματικό του πατέρα όταν εμφανιστεί ξανά ενώπιον του Θεού. Μόλις ο πατήρ Μ. έφτασε στο σπίτι του, ο μετέπειτα αναστηθείς ειρηνικά και χωρίς αμηχανία παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο. Έτσι καλοκάγαθος είναι ο Κύριος»[4].

Βαλεντίνα Ουλιάνοβα
Μετάφραση για την πύλη gr.pravoslavie.ru: Κωνσταντίνος Θώδης

Pravoslavie.ru

4/23/2024

[1] Οι ζωές των σεβάσμιων Πρεσβυτέρων της Ερήμου της Όπτινα. Τζόρντανβιλ, Νέα Υόρκη, Μονή Αγίας Τριάδας, 1992.

[2] Όπως παραπάνω.

[3] Η μετά θάνατον ζωή. Πώς ζουν οι νεκροί μας και πώς θα ζήσουμε κι εμείς μετά το θάνατο. Έργο του μοναχού Μητροφάνη.

[4] Περιπλανώμενος για το 1860, τόμος Ι, Σ. 63.

»»»»»»  ΤΟ ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΔΩ  ««««««Report