Μπιφτέκια μαϊντανάτα γεμιστά με μελωμένα κρεμμύδια

Υλικά

Για τα κρεμμύδια
2 ξερά κρεμμύδια μεγάλα, κομμένα σε λεπτές φέτες
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
100 ml ξηρό, κόκκινο κρασί
40 ml ξίδι βαλσαμικό
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τον κιμά
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος, από σπάλα
1 ξερό κρεμμύδι μεγάλο, σε ψιλά καρέ
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
τα φύλλα από 1/3 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Κρεμμύδια: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 – 2 λεπτά ακόμη, μέχρι να καραμελώσουν. Σβήνουμε με το κρασί και το ξίδι και αφήνουμε 2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά και να μείνουν τα κρεμμύδια μαλακά και μελωμένα. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.

Μπιφτέκια: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε ελαφρώς ένα μέτριο ταψί. Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά για τoν κιμά. Πλάθουμε το μείγμα σε μεγάλα μπιφτέκια. Πιέζουμε το καθένα με το χέρι μας ώστε να πλατύνει, βάζουμε στο κέντρο 1 κ.σ. από τη γέμιση και κλείνουμε το μείγμα του κιμά για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση. Τα βάζουμε στο ταψί και τα ψήνουμε για περίπου 15 – 20 λεπτά. Εναλλακτικά, τα ψήνουμε κάτω από καυτό γκριλ.

Πηγή: yiorgosthalassis

Report