Ο ελληνικός καφές είναι ριζωμένος βαθιά στο DNA μας όσα χρόνια και αν περάσουν.
Παρόλη την επέλαση του καφέ φίλτρου και του στιγμιαίου νωρίτερα, αλλά και την ακαταμάχητη γοητεία και γεύση του Ιταλικού εσπρέσσο πιο πρόσφατα, ο ελληνικός καφές καλά κρατεί και η γοητεία του δύσκολα θα παρέλθει. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής καθημερινότητας, η δε προετοιμασία του έχει κάτι το τελετουργικό που θυμίζει ιεροτελεστία. Για να φτιαχτεί ο τέλειος ελληνικός καφές, όμως, ένα είναι το μυστικό το μεράκι!
Το νερό πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου μόλις μπει στο μπρίκι και η ποσότητα του γύρω στα 60ml. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ ζεστό ή χλιαρό νερό από το βραστήρα. Αφού ζεσταθεί λίγο, προσθέτουμε τον καφέ. Την ζάχαρη καλό θα ήταν να την αποφύγουμε, αλλά αν τη θεωρούμε απαραίτητη την προσθέτουμε σε αυτό το σημείο.
Αρχίζουμε ελαφρώς να ανακατεύουμε όταν αρχίσει να σχηματίζεται καϊμάκι με το αναδευτήρι και τον αφήνουμε να ψηθεί σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να «φουσκώσει». Τον βγάζουμε την ώρα που εμφανίζεται η πρώτη φουσκάλα. Δεν τον αφήνουμε παραπάνω γιατί θα βράσει και θα χάσει το καϊμάκι του.
Προσέχουμε και δεν ρίχνουμε τον καφέ στο φλιτζάνι ούτε από πολύ ψηλά ούτε ακουμπώντας το μπρίκι στο φλιτζάνι. Συνήθως δεν βάζουμε ποτέ γάλα στον ελληνικό καφέ.
Σερβίρουμε στο φλιτζάνι, τον αφήνουμε λίγο να «αναπνεύσει» και τον απολαμβάνουμε. Σερβίρουμε τον ελληνικό καφέ, πάντα με ένα ποτήρι κρύο νερό. Ένας άλλος κλασσικός τρόπος σερβιρίσματος είναι με λουκούμι ή γλυκό του κουταλιού.
Tip: Με το κρύο νερό πετυχαίνεις τέλειο άρωμα καφέ, τέλεια σύσταση και σκούρο καϊμάκι.
Πηγή: simeiakairwn