in , , ,

Ο Άγιος, ο οποίος ακόμη και μετά τον θάνατό του παραμένει γιατρός

Ο Άγιος, ο οποίος ακόμη και μετά τον θάνατό του παραμένει γιατρός

Ο Άγιος, ο οποίος ακόμη και μετά τον θάνατό του παραμένει γιατρός

Μερικές ιστορίες της θαυμαστής βοήθειας του Αγίου Λουκά (Βόινο-Γιασενέτσκι)

Ο Άγιος Λουκάς (Βόινο-Γιασενέτσκι)

Την 11η Ιουνίου 2024 ήταν η 63η επέτειος της αναπαύσεως του Αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, Ρώσου και Σοβιετικού χειρουργού, διδάκτορα ιατρικών επιστημών, καθηγητή, διδάκτορα θεολογίας, συγγραφέα έργων για την αναισθησιολογία και την πυώδη χειρουργική, πνευματικού συγγραφέα. Ο Άγιος Λουκάς της Κριμαίας αγιοκατατάχθηκε από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία το 2000 και 20 χρόνια αργότερα, στις 19 Ιουνίου 2020, καθιερώθηκε το μετάλλιο του Αγίου Λουκά, ένα κρατικό βραβείο για υπηρεσίες στον τομέα της Υγείας, το επίγραμμα του οποίου έγιναν τα εξής λόγια: «Για την πίστη στο καθήκον και τη δύναμη του πνεύματος», που χαρακτηρίζουν πλήρως τη ζωή του Αγίου. Ο Άγιος Λουκάς παρέμεινε πιστός στο καθήκον του, τόσο του γιατρού όσο και του ιερέα, μέχρι τις τελευταίες ημέρες της ζωής του. Και ακόμη και όταν τυφλώθηκε τελείως, δεν έπαψε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους ανθρώπους. Και η δύναμη του πνεύματος του Αγίου ήταν τέτοια, που δεν μπορούσε να κάμφθει ούτε από τις ατελείωτες συλλήψεις ούτε από τα 11 χρόνια φυλάκισης και εξορίας, από τα οποία ο Άγιος Λουκάς βγήκε άρρωστος, αδυνατισμένος σωματικά από τις πιο σκληρές συνθήκες, τα απάνθρωπα βασανιστήρια, αλλά ακλόνητος. Και, αφού βγήκε από τα στρατόπεδα του Στάλιν, έλαβε το βραβείο Στάλιν πρώτης τάξεως, για το έργο «Δοκίμια για τη χειρουργική των πυογόνων λοιμόξεων», που έγραψε στη φυλακή, όντας ο μοναδικός κληρικός που τιμήθηκε μ’ ένα τέτοιο βραβείο.

Ο Άγιος Λουκάς παρέμεινε πιστός στο καθήκον του, τόσο του γιατρού όσο και του ιερέα, μέχρι τις τελευταίες ημέρες της ζωής του

Και όπως κατά τη διάρκεια της ζωής του ο Άγιος θεράπευε τους ανθρώπους, έτσι και μετά τον θάνατό του βοηθάει τους ανθρώπους, μην αφήνοντας κανέναν χωρίς βοήθεια. Ακολουθούν μερικές ιστορίες για τη βοήθεια του Αγίου.

«Το θαύμα, το οποίο δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν οι γιατροί»

Διηγείται η δούλη του Θεού Λίγια Σ. από τη Μόσχα :

Βαπτίστηκα αργά και πριν από αυτό είχα την ευκαιρία να διαβάσω το βιβλίο του Αγίου Λουκά «Αγάπησα το μαρτύριο». Το βιβλίο αυτό μου έκανε μεγάλη εντύπωση, με ενίσχυσε ακόμη περισσότερο στην επιθυμία μου να βαπτιστώ και ήθελα πολύ να επισκεφθώ το μοναστήρι στην Κριμαία, όπου βρίσκονται τα λείψανα του Αγίου. Αλλά κατάφερα να προσκυνήσω τα λείψανά του πολύ αργότερα, όταν ο σύζυγός μου κι εγώ αποκτήσαμε το πρώτο μας παιδί, το οποίο αμέσως μετά τη γέννησή του είχε σοβαρά προβλήματα υγείας. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν. Στο σπίτι μας ερχόταν φυσίατρος από το Ρωσικό Κλινικό Νοσοκομείο των Παίδων, αλλά δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. Μέχρι την ηλικία των δύο ετών, το μωρό δεν είχε αρχίσει καν να μπουσουλάει. Ο γιατρός από το Ρ.Κ.Ν.Π. μου είπε: «Λοιπόν, τι θέλετε! Έχετε ένα τόσο επιβαρυμένο παιδί κι εμείς κάνουμε θεραπεία μόλις έναν χρόνο».

Αλλά δεν ήθελα να το δεχτώ και αποφάσισα να πάω στα λείψανα του Αγίου Λουκά. Είχα γνωστούς στη Συμφερούπολη, επικοινώνησα μαζί τους και ταξιδέψαμε οικογενειακώς στην Κριμαία. Πριν από το ταξίδι, είχα συγκεντρώσει χρήματα για το μοναστήρι και τους έφερα περισσότερα από 2.000 ονόματα για τη μνημόνευση μπροστά στα λείψανα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στο μοναστήρι, προσκυνούσαμε τα λείψανα του Αγίου Λουκά μαζί με το αγοράκι μου κάθε μέρα και προσευχόμασταν, ζητώντας από τον Άγιο να το βοηθήσει.

Αυτό είναι ένα θαύμα του Αγίου, το οποίο δεν μπόρεσαν να κάνουν οι γιατροί και το οποίο έκανε ο Άγιος Λουκάς κατά τη διάρκεια των εννέα ημερών παραμονής του στα λείψανά του!

Πρέπει να σας πω ότι έχω σπουδάσει μουσική. Και κάποτε έψαλλα στην εκκλησία μας. Ακόμη πριν από το ταξίδι μας είχα μια πολύ έντονη επιθυμία να ψάλλω, κατά τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία στην εκκλησία όπου βρίσκονται τα λείψανα του Αγίου. Κάποιοι γνωστοί μου βρήκαν τον τρόπο να επικοινωνήσουν με τον αρχηγό της αρχιερατικής χορωδίας στη μονή της Αγίας Τριάδας, όπου βρίσκονται τα λείψανα του Αγίου, και μου επετράπη. Είχα πολύ άγχος, γιατί είχα καιρό να ψάλλω και το επίπεδο της αρχιερατικής χορωδίας ήταν πολύ υψηλό. Ήταν σαν εξέταση για μένα, αλλά με τη βοήθεια του Θεού όλα πήγαν καλά! Έψαλλα όλες τις εννιά μέρες της παραμονής μας στο μοναστήρι. Και αυτό, επίσης, ήταν η προσφορά μου στον Άγιο. Και αμέσως μετά την επιστροφή μας από εκεί, στις 15 Ιανουαρίου, γιορτάσαμε τα γενέθλια του γιου μας, που έγινε δύο ετών, και στις 19 του μήνα, στα Θεοφάνεια, το μωρό μας μπουσούλησε.

Αυτό είναι ένα θαύμα του Αγίου, το οποίο δεν μπόρεσαν να κάνουν οι γιατροί και το οποίο έκανε ο Άγιος Λουκάς κατά τη διάρκεια των εννέα ημερών παραμονής του στα λείψανά του!

«Ο Άγιος Λουκάς καθοδηγούσε το χέρι μου…»

Διηγείται η Νατάλια Κ. από το Κιροβογκράντ της περιφέρειας Σβερντλόβσκαγια:

Στα τέλη Απριλίου του τρέχοντος έτους βρέθηκα στο χειρουργικό τμήμα ενός νοσοκομείου, με σοβαρή εξάρθρωση του αγκώνα και κάταγμα του ιερού οστού. Την ώρα που μου έβαζαν τον αγκώνα στη θέση του, ήμουν υπό την επήρεια αναισθησίας, διότι οι σύνδεσμοι είχαν υποστεί σοβαρή βλάβη. Συνήλθα τη δεύτερη μέρα μετά την επέμβαση και είδα το χέρι μου τοποθετημένο σε γύψο. Τις πρώτες μέρες μού απαγορεύτηκε κιόλας να κοιμηθώ με μαξιλάρι. Στο νοσοκομείο, κάθε βράδυ πριν πάω για ύπνο, όπως πάντα, διάβαζα προσευχές και αποφάσισα να προσευχηθώ στον γιατρό Λουκά να θεραπεύσει το χέρι μου. Και μια μέρα μετά την προσευχή ένιωσα το χέρι μου να τεντώνεται από μόνο του, μετά σαν να λυγίζει και τα δάχτυλά μου σφίγγονταν και ξεσφίγγονταν. Το πρωί συνειδητοποίησα ότι ήταν ο Άγιος Λουκάς που έλεγχε το χέρι μου μετά από την προσευχή μου προς αυτόν. Τώρα η αποκατάσταση, με τη βοήθεια του Θεού, πηγαίνει καλά. Ο σταθεροποιητής του αγκώνα αφαιρέθηκε πριν από δύο ημέρες. Μπορώ ήδη να κρατάω κουτάλι με αυτό το χέρι και ακόμη και να γράφω. Έτσι με βοήθησε ο Άγιος Λουκάς της Κριμαίας!

Υπήρξε μια άλλη ιστορία της βοήθειας του Αγίου Λουκά στη ζωή μου. Γιος μιας γνωστής μου βρέθηκε στην εντατική αναίσθητος. Της έδωσα μια προσευχή στον Άγιο Λουκά και μια προσευχή στην Υπεραγία Θεοτόκο για τους αρρώστους. Της είπα ότι όταν θα γύριζε σπίτι, να διαβάσει αυτές τις προσευχές. Παράλληλα, άρχισα κι εγώ να προσεύχομαι για τον γιο της, ζητώντας τη βοήθεια του Αγίου Λουκά. Και συνέβη ένα θαύμα! Την επόμενη μέρα η γνωστή μου μ’ ενημέρωσε ότι ο γιος της συνήλθε! Επανέκτησε τις αισθήσεις του κι έκλαψε, όταν την είδε.

Ουράνιος Γιατρός

Άλλη μια ιστορία βοήθειας του Αγίου Λουκά, που διηγήθηκε η Νατάλια Π. από το Σαράτοφ:

Ο Άγιος Λουκάς με βοήθησε ν’ αποφύγω μια χειρουργική επέμβαση. Πριν από την επέμβαση, πέρασα από την εκκλησία της Καθόδου του Αγίου Πνεύματος. Παρήγγειλα την παράκληση στον Άγιο Λουκά και πήγα στην εικόνα του Αγίου, παρακαλώντας τον να καθοδηγήσει τα χέρια των γιατρών. Και… ω του θαύματος! Η χειρουργική επέμβαση δεν έλαβε χώρα! Ήταν μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, χωρίς αναισθησία και σοβαρές συνέπειες. Και κατά τη διάρκειά της προσευχήθηκα στον μεγάλο γιατρό και θαυματουργό Άγιο Λουκά! Ακόμη και μετά τον θάνατό του, ο Άγιος παραμένει γιατρός, ουράνιος γιατρός, που μας δόθηκε από τον Θεό, ο οποίος σώζει!

Το άρθρο ετοιμάστηκε από την Ειρήνη Κριχέλι
Μετέφρασε από τα Ρωσικά στα Ελληνικά η Κατερίνα Πολονέιτσικ

Pravoslavie.ru

6/20/2024

»»»»»»  ΤΟ ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΔΩ  ««««««Report