in , ,

Ο Άγιος που έχτισε μια ολόκληρη Μονή πάνω σε μια μυτερή πέτρα

Ο Άγιος που έχτισε μια ολόκληρη Μονή πάνω σε μια μυτερή πέτρα

Θεωρείται αρχιτεκτονικό επίτευγμα διεθνώς η αγιορείτικη Μονή της Σιμωνόπετρας, αφού είναι χτισμένη πάνω σ’ έναν απότομο, μυτερό και απόκρημνο βράχο.

Η θέα και μόνο προκαλεί συγκλονισμό. Και με τις τεχνικές, μορφολογικές και άλλες δυσκολίες τόσων αιώνων πριν, μπορεί κανείς να μιλάει για θαύμα.

Και ήταν θαύμα η κατασκευή της, αφού ο όσιος Σίμων, που η μνήμη του με το νέο ημερολόγιο εορτάζεται στις 28 Δεκεμβρίου, μυροβλύτης και θαυματουργός, τόλμησε και πέτυχε το φαινομενικά ακατόρθωτο.

Ύψωσε ένα επταώροφο οικοδόμημα (κάποιοι αρχιτέκτονες μιλάνε για την πρώτη «πολυκατοικία» παγκοσμίως), που ενώνει τη γη με τον ουρανό! Ο Όσιος Σίμων διακρίθηκε κυρίως για την ασκητικότητά του, η οποία είναι παροιμιώδης.

Έλαβε την κλήση από το Θεό και ανταποκρίθηκε σ’ αυτή με ζήλο, κατηγορηματικά και χωρίς περιστροφές. Απέφευγε τις επισκέψεις των ανθρώπων, γιατί δεν ήθελε να διαταραχθεί η σπονδυλική στήλη της πνευματικής του ζωής, που ήταν η προσευχή.

Γι’ αυτό κατοικούσε απομονωμένος σε σπήλαιο. Και ταυτόχρονα έκανε υποταγή στο Γέροντά του, ενεργώντας ό,τι εκείνος του όριζε. Και παρά την αυστηρότητά του, δεν αγκομάχησε ποτέ.

Αντίθετα, του αφοσιώθηκε με τέτοια αγάπη, που όταν κοιμόταν, του φιλούσε τα πόδια ή όταν έλειπε ασπαζόταν το σημείο, που καθόταν. Με αυτό τον τρόπο καλλιέργησε την ταπεινοφροσύνη, την πραότητα και την αρετή.

Δεν θύμωνε ποτέ, γιατί ήξερε ότι ο θυμός δεν διορθώνει κανένα κακό. Είχε δύναμη και συνειδητά απέφευγε την αμαρτία. Αυτό είναι πίστη. Απομάκρυνση από την κακία και άσκηση του αγαθού.

Η ίδια η Παναγία του υπέδειξε, με αστέρι, που κατέβηκε τη νύχτα των Χριστουγέννων και κάθισε πάνω στην πέτρα, να χτίσει το μοναστήρι, εκεί, όπου φαινόταν αδύνατο να αναγερθεί.

Και όμως το κατόρθωσε, ξεπερνώντας τις δυσκολίες, καθώς μέσα του ζούσε δυνατή η παρουσία της Μητέρας του Θεού. Και αυτή η παρουσία τον έκανε ανυποχώρητο, αφού μυστικά άκουγε συνεχώς τη φωνή της: «Μην απιστήσεις, εγώ είμαι βοηθός σου».

Και προχώρησε. Δεν έκανε αβαρίες με το πρόσταγμα της Θεοτόκου, διατηρώντας αβεβήλωτο το χώρο της ψυχής του. Την εκκλησία την αφιέρωσε στο όνομα της κατά σάρκα Γεννήσεως του Κυρίου και τη μονή ονόμασε Νέα Βηθλεέμ, που αργότερα μετονομάστηκε, προς τιμή του, σε Σιμωνόπετρα.

Κοιμήθηκε σε μεγάλη ηλικία στις 28 Δεκεμβρίου 1257 μ.Χ., αφήνοντας πίσω του τον μεγάλο αγώνα του εναντίον των πειρασμών, που πολλές φορές δέχθηκε τις επιθέσεις τους.

Αν και το χαριτόβρυτο λείψανο του και ο τάφος του μένουν ακόμη σήμερα άγνωστα, πολλά είναι τα θαυμαστά σημεία του και στην εποχή μας.

Αναδείχθηκε πνευματικός νικητής, γιατί αναζήτησε το Θεό, τον δέχθηκε, τον ακολούθησε και αξιοποίησε όσα του προσέφερε.

Και μας διδάσκει ότι το δέντρο των αδυναμιών μας δεν κόβεται με μια τσεκουριά, αλλά χρειάζεται καθημερινή προσπάθεια, πολλή προσευχή.

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr

»»»»»»  ΤΟ ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΔΩ  ««««««Report