in , , ,

Ο Μητροπολίτης Αντώνιος για την κατεδάφιση του Ναού της «Δεκάτης»: Η ιεροσυλία ποτέ δε μένει χωρίς συνέπειες

Ο Μητροπολίτης Αντώνιος για την κατεδάφιση του Ναού της «Δεκάτης»: Η ιεροσυλία ποτέ δε μένει χωρίς συνέπειες

Ο Μητροπολίτης Αντώνιος για την κατεδάφιση του Ναού της «Δεκάτης»: Η ιεροσυλία ποτέ δε μένει χωρίς συνέπειες

Ο Πρωτοσύγκελος της Ουκρανικής Ορθόσοξης Εκκλησίας, Μητροπολίτης Μπορίσπολ και Μπροβάρι κ.Αντώνιος (Πακάνιτς) μίλησε για τη βάρβαρη κατεδάφιση του Ιερού Ναού των Αγίων Βλαδιμήρου και Όλγας (της «Δεκάτης») της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις αρχές του Κιέβου τη νύχτα της 16ης προς 17η Μαΐου 2024. Ο ιεράρχης είναι πεπεισμένος ότι οι αρχές είναι έρμαια των δυνάμεων του κακού. Ο ιεράρχης αναφορικά με αυτό δήλωσε στην ιστοσελίδα «Orthodox Life»:

«Η εκκλησία σε αυτόν τον ιερό τόπο έχει καταστραφεί τρεις φορές: πρώτα από τους παγανιστές Τατάρους το 1240, στη συνέχεια από τις άθεες αρχές στη δεκαετία του 1930 του περασμένου αιώνα και τώρα, στη φαινομενικά «δημοκρατική» μας εποχή. Από την εποχή του Ισαποστόλου Βλαδίμηρου, που είχε καταστρέψει εδώ το θυσιαστήριο του Περούν, ένα θυσιαστήριο ποτισμένο με το αίμα ανθρωποθυσιών, οι δαίμονες μισούσαν το ιερό, και τώρα θριαμβεύουν. Αφού μόνο με την υποκίνηση του διαβόλου ήταν δυνατόν να διαπραχθεί μια τέτοια ιεροσυλία. Άραγε, όσοι διέπραξαν αυτή την πράξη του φρικτού βανδαλισμού συνειδητοποιούν ότι ουσιαστικά έκαναν το θέλημα του εχθρού του ανθρώπινου γένους;»

Ο Πρωτοσύγκελος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πρόσθεσε ότι η Εκκλησία υφίσταται σοβαρές δοκιμασίες εδώ και αρκετά χρόνια, ωστόσο η κατεδάφιση μιας ορθόδοξης εκκλησίας στο κέντρο του Κιέβου τον 21ο αιώνα ήταν δύσκολο να το φανταστεί κανείς.

«Η Εκκλησία μας, εδώ και καιρό, υφίσταται συστηματικά κάθε μορφής καταπίεση: μας παίρνουν τους ναούς μας, φυλακίζουν τους επισκόπους, τους ιερείς και τους λαϊκούς. Αλλά η καταστροφή του τόπου της προσευχής, η καταστροφή του τόπου της τέλεσης της Θείας Ευχαριστίας στο κέντρο του ιερού Κιέβου δεν είχε συμβεί ποτέ ως τώρα στην νεώτερη ιστορία. Και όμως οι καρδιές μας δεν πρέπει να κυριεύονται από απόγνωση και μίσος. «Ἐμοὶ ἐκδίκησις, ἐγὼ ἀνταποδώσω, λέγει Κύριος». Ας εναποθέσουμε όλες τις έγνοιες και όλες τις θλίψεις μας στον Παντοδύναμο. Αφού επέτρεψε ένα τόσο τρομερό έγκλημα, αυτό είναι το άγιο θέλημά Του», – δήλωσε ο Σεβασμιώτατος Αντώνιος.

Ο ιεράρχης πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι που έβαλαν το χέρι τους σε μια τέτοια πράξη ιεροσυλίας θα λογοδοτήσουν πρώτα και κύρια ενώπιον του Θεού.

«Όσο για εκείνους που με τα δικά τους χέρια διέπραξαν την ασεβή αυτή πράξη και εκείνους που έδωσαν εντολή να συντελεστεί, δεν μπορεί παρά να αναστενάξει κανείς, καθώς η ιεροσυλία δεν μένει ποτέ χωρίς συνέπειες. Όταν ο άνθρωπος μολύνεται από την αμαρτία, στερείται τη Θεία χάρη, την ουράνια προστασία, εμπιστεύεται τη ζωή του στο διάβολο και μένει ανυπεράσπιστος απέναντι σε κάθε είδους προβλήματα και δυστυχίες. Ιδιαίτερα αν έχει διαπράξει τέτοια παραφροσύνη όπως η καταστροφή του ναού του Θεού. Δεν μπορεί παρά να τρομάζει κανείς με τη μοίρα τέτοιων ανθρώπων και να φωνάζει: «Κύριε, ιλάσθητι ημίν τοίς αμαρτωλοίς!». Εμείς δε με ταπεινότητα και ελπίδα στον Κύριο πρέπει να δεχτούμε αυτή τη δοκιμασία. Σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας, δίπλα σε κάθε καθαγιασμένη Αγία Τράπεζα, μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία, στέκεται και την φυλάσσει ο Άγγελος του Κυρίου, ακόμη και αν ο ίδιος ο ναός γκρεμιστεί και η Αγία Τράπεζά του καταστραφεί. Όσες φορές καταστράφηκε ο Ιερός Ναός της «Δεκάτης», άλλες τόσες φορές ξαναχτίστηκε. Όσες φορές διώκτες προσπάθησαν να καταστρέψουν την Εκκλησία του Χριστού, άλλες τόσες φορές απέτυχαν τα σχέδιά τους. Και αυτό μας δίνει ελπίδα», – κατέληξε ο Μητροπολίτης Αντώνιος.

raskolam.net

5/21/2024

»»»»»»  ΤΟ ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΔΩ  ««««««Report