in , ,

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας έκλεισε ναό με Τερατογραφήματα αντί Αγιογραφιών στο Σούνιο και τα ΜΜΕ αντιδρούν 

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας έκλεισε ναό με Τερατογραφήματα αντί Αγιογραφιών στο Σούνιο και τα ΜΜΕ αντιδρούν 

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας έκλεισε ναό με Τερατογραφήματα αντί Αγιογραφιών στο Σούνιο και τα ΜΜΕ αντιδρούν 

Κλειστή και αλειτούργητη παραμένει εδώ και περίπου έναν χρόνο η μικρή εκκλησία της Παναγίας Καταφυγιώτισσας, στον Ορμο Καταφυγή, κοντά στο Σούνιο, με απόφαση της Ιεράς Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.

Το εκκλησάκι χτίστηκε με χρήματα των οικιστών της περιοχής σε χώρο που παραχωρήθηκε αποκλειστικά για τον σκοπό αυτόν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και θυμίζει περισσότερο μοντέρνα τέχνη παρά οτιδήποτε έχει σχέση με την Βυζαντινή τέχνη και την Χριστιανοσύνη. Ολόκληρο το εσωτερικό του έχει εικονογραφηθεί από τον ζωγράφο Δημήτρη Μυταρά. Ακριβώς αυτή η εικονογράφηση, που δεν θυμίζει σε τίποτα τις Ορθόδοξες Χριστιανικές αγιογραφίες, είναι και η πραγματική αιτία πίσω από την ορθή απόφαση της Μητρόπολης να απαγορεύσει λειτουργίες και μυστήρια σε ένα τέτοιο χώρο.

«Οπως το έχουν κάνει, δεν μπορεί να λειτουργεί έτσι, με αυτό το τερατογράφημα», είπε σε σύντομη επικοινωνία του με το «ΘΕΜΑ» ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος. Πρόσθεσε ότι ο ναός είναι ιδιωτικός (ανήκει στον σύλλογο των οικιστών) και θα υπαχθεί σε αυτό το καθεστώς λειτουργίας. Ο ίδιος δεν θέλησε να αναφερθεί αναλυτικά επί του θέματος και παρέπεμψε σε επικοινωνία με ιερέα της Μητρόπολης.

Το ”εκκλησάκι” το ζωγράφισε ο Μυταράς το 2006. Οι παλαιότεροι οικιστές της περιοχής θυμούνται να μπαίνει καθημερινά στο εκκλησάκι μόνος του και να ζωγραφίζει επί ώρες. Αλώστε κι εκείνος είχε ιδιόκτητη κατοικία στην περιοχή που διατηρείται έως και σήμερα από την οικογένειά του. Αυτό κράτησε περίπου 9 μήνες. Όταν ανέλαβε να ζωγραφίσει τον ναό είχε πει στον τότε πρόεδρο του συλλόγου των οικιστών «Ο Ποσειδώνας»: «Μη φοβάσαι, δεν θα κάνω τίποτα βλάσφημο, αγιογράφος δεν είμαι». Το αποτέλεσμα όμως δεν έχει καμία σχέση με την Χριστιανική τέχνη σε καμία από τις εκφάνσεις της.

Ο Μυταράς εξήγησε το έργο του μέσα στο εκκλησάκι γράφοντας: «Το έφτιαξα όπως το ένιωσα εκείνη τη στιγμή. Έβαλα ένα μάτι που βλέπει ο Θεός (κυριαρχεί πάνω από την Ωραία Πύλη) και ζωγράφισα τον Χριστό, την Παναγία και τεράστιους αγγέλους».

Τι είπε ο ζωγράφος
Παλαιότερα, υπήρχε κι ένα σημείωμά του που εξηγούσε γιατί δεν υπάρχουν αγιογραφίες με την κλασική έννοια, τι συμβολίζουν οι μορφές στους τοίχους μιας εκκλησίας. «Ζωγράφισα το εσωτερικό μιας μικρής εκκλησίας, κοντά στο σπίτι μου, στο Σούνιο», έγραφε ο ζωγράφος που έφυγε από τη ζωή το 2017, σε ηλικία 83 ετών. «Βρίσκεται πάνω σε μια μικρή χερσόνησο, όπου η θάλασσα περιβάλλει τον χώρο. Πιστεύω ότι αν υπάρχει Θεός, βρίσκεται εκεί.

(…)«Οταν προσφέρθηκα να εικονογραφήσω το εκκλησάκι είπα ότι δεν θέλω χρήματα, όχι για να πάω στον Παράδεισο, αλλά για να μη μου επιβάλλουν οι άλλοι τις απόψεις τους» και κατέληγε λέγοντας ουσιαστικά ότι με τον τρόπο του ύμνησε τον Θεό μέσα από το έργο του.

Λειτουργίες στο εκκλησάκι γίνονταν κάθε χρόνο τον Δεκαπενταύγουστο και το Πάσχα, ενώ άρχισαν να γίνονται γάμοι και βαπτίσεις σε περιορισμένο αριθμό, πάντα με προτεραιότητα στους οικιστές και μέλη των οικογενειών τους, καθώς και τρίτους, μετά από σύσταση οικιστή-μέλους του Συλλόγου.

Ο παλαιοημερολογίτης
Πριν από ένα διάστημα ένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου εντόπισε ιερέα που εκ των υστέρων, όμως, διαπιστώθηκε ότι είχε αποσχηματιστεί από την Εκκλησία λόγω διαζυγίου και ιερουργούσε με το Παλαιό Ημερολόγιο. Αυτό ήταν και η αφορμή για να κλείσει η Εκκλησία της Παναγίας Καταφυγιώτισσας και να παραμένει κλειστή και αλειτούργητη εδώ και περίπου έναν χρόνο. Πάντως, στην επικοινωνία του με το «ΘΕΜΑ» ο μητροπολίτης Μεσογαίας στην παρατήρηση ότι πράγματι οι οικιστές υπέπεσαν σε «σοβαρό ολίσθημα» είπε ότι δεν ήταν τόσο σοβαρό, αλλά πλέον ο ναός υπάγεται στο καθεστώς των ιδιωτικών ναών, για να προσθέσει ότι δεν μπορεί να λειτουργεί «έτσι όπως τον έχουν κάνει» χαρακτηρίζοντας παράλληλα «τερατογράφημα» την εικογράφηση.

«Στο εκκλησάκι κάναμε κάποιες λειτουργίες και μυστήρια. Εδώ κι έναν χρόνο περίπου η μητρόπολή μας μάς τα έχει απαγορεύσει», περιγράφει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Χρήστος Καλούμενος, πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Ποσειδώνας» και συνεχίζει: «Εχει γίνει προσπάθεια από τον προηγούμενο πρόεδρο και πολύ πρόσφατα από εμένα προσωπικά για να μπορέσουμε να ξαναχτυπήσουμε την καμπάνα του χωριού μας, να κάνουμε κάποιες λειτουργίες με τον ιερέα της ευρύτερης περιοχής μας και μερικά μυστήρια, αλλά η Μητρόπολη μας τα έχει απαγορεύσει λόγω της εικονογράφησης του ναού».

με πληροφορίες από πηγή

»»»»»»  ΤΟ ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΔΩ  ««««««Report