in ,

Ο παραδοσιακός τρόπος κοπής και μοιρασιάς της πίτας της Πρωτοχρονιάς

Ο παραδοσιακός τρόπος κοπής και μοιρασιάς της πίτας της Πρωτοχρονιάς

«Βλέπω να κόβουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα και θα ήθελα να πω τον παραδοσιακό τρόπο κοπής και μοιρασιάς.

Κατ’ αρχάς η πίτα δεν ήταν γλυκιά, ήταν μία συνηθισμένη πίτα, που είχε τυλιγμένο ένα κέρμα μέσα της. 

Είτε πρασόπιτα, είτε τυρόπιτα είτε κοτόπιτα, ό,τι ευκολύνεται κάθε οικογένεια.

Ο νοικοκύρης έχει μπροστά του το ταψί και το μαχαίρι. 

Γυρίζει το ταψί τρεις φορές. Του τρογυρνάει, δηλαδή. 

Ύστερα κόβει στρόγγυλο στο κέντρο ένα μικρό σχετικά κομμάτι για τον Αφέντη Χριστό.

 Και ύστερα αρχίζει να βγάζει τριγωνικά κομμάτια, και τα ονοματίζει.

Γιά την Παναγία.  Γιά τον Άγιο της οικογένειας.  Γιά το σπίτι.

Γιά το μαντρί, οι κτηνοτρόφοι, γιά τα χωράφια και τα ζωντανά, οι γεωργοί. 

Αφού βγάλει πρώτα τα άγια κομμάτια, αρχίζει γιά την οικογένεια, τν φαμπλιά δηλαδή .
Η στιγμή που βρίσκει κάποιος το φλουρί είναι ιερή, δοξάζουμε τον Θεό. 

Το κέρμα το πάει ο τυχερός στην Εκκλησία και ή το ρίχνει στον δίσκο ή το ρίχνει στο παγκάρι. 

Έτσι κάμναμε μέχρι τελευταία.

Καλή Χρονιά κ ευλογημένη, αδελφοί και αδελφές μας.»

Πηγή: Ριζώματα

το «σπιτάκι της Μέλιας»

»»»»»»  ΤΟ ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΔΩ  ««««««



Report