Ο σεισμός στην Νέα Υόρκη που τρομοκράτησε τους σεισμολόγους
Κάποιοι δεν έχουν δει ποτέ τους από κοντά τη θάλασσα, άλλοι δεν έχουν δει ποτέ τους χιόνι, στη Νέα Υόρκη οι περισσότεροι, ενδεχομένως, δεν είχαν ιδέα τι εστί σεισμός. Σήμερα, όμως, το κατάλαβαν για τα καλά, χάρη στα 4,8 Ρίχτερ που ταρακούνησαν το «Μεγάλο Μήλο», προκαλώντας έντονη ανησυχία στους εντελώς απροετοίμαστους Νεοϋορκέζους.
Όπως αναφέρουν, υπάρχει τουλάχιστον ένα ρήγμα, το Ραμάπο, το οποίο διατρέχει τα Απαλάχια όρη και την πολιτεία του Νιού Τζέρσεϊ, όπως και πέντε μικρότερα ρήγματα κάτω από το Μανχάταν, στην καρδιά -δηλαδή- της Νέας Υόρκης. Μάλιστα, κατά τον δρα Τσακ Φερστράτεν δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο σεισμός αυτός συνέβη εκεί που συνέβη. «Ιστορικά γύρω από την πόλη της Νέας Υόρκης προς το Νιου Τζέρσεϊ γίνονται πολλοί σεισμοί. Συμβαίνει κάθε χρόνο. Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι τον αισθάνθηκαν πολλοί, αλλά συνήθως οι σεισμοί στην περιοχή είναι μικρότερου μεγέθους και λιγότερο πιθανό να γίνουν αισθητοί», ανέφερε σε δηλώσεις του στη «USA Today».
Όσον αφορά στο ερώτημα αν πρόκειται πρόδρομο ενός μεγαλύτερου σεισμού ή όχι, ο ίδιος επισημαίνει ότι «θα ήταν απίθανο να τον ακολουθήσει ένας μεγαλύτερος σεισμός». Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Γεωλογικού Ινστιτούτου των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS), υπάρχει 46% πιθανότητα για σεισμό μεγέθους 3 μέσα στην επόμενη εβδομάδα, 16% πιθανότητα για σεισμό μεγέθους 4 και μόλις 3% πιθανότητα για σεισμό μεγέθους πάνω από 5. Οι μετασεισμοί, πάντως, μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες ή μήνες μετά τον αρχικό σεισμό, υπενθυμίζουν οι Αμερικανοί ειδικοί.
Ποια η σχέση με την επικείμενη έκλειψη
Στο μεταξύ, τη Δευτέρα 8 Απριλίου, στις ΗΠΑ ετοιμάζονται για άλλο ένα σπάνιο γεγονός, μια ολική έκλειψη Ηλίου, η οποία και θα είναι ορατή από μεγάλο τμήμα των κεντρικών και ανατολική πολιτειών, αλλά όχι από την πόλη της Νέας Υόρκης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η βαρυτική έλξη που ασκούν η Σελήνη και ο Ήλιος πάνω στη Γη έχουν διαφορετική ένταση. Ενώ η έλξη από τη Σελήνη μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να διεγείρει τη σεισμικότητα μιας περιοχής, η αντίστοιχη έλξη από τον Ήλιο είναι πολύ μικρότερη, οπότε δεν έχει επίδραση στα τεκτονικά φαινόμενα.
Η ισχυρή αυτή σεισμική δόνηση, πάντως, έγινε αισθητή από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Κονέκτικατ, τη Μασαχουσέτη, τη Βοστώνη και τη Φιλαδέλφεια, με πολλούς από τους κατοίκους να αναφέρουν ότι το ταρακούνημα στα σπίτια τους κράτησε έως και 30 δευτερόλεπτα.
Προβλήματα σοβαρά δεν υπήρξαν, πέρα από μερικές καθυστερήσεις σε πτήσεις προς τη Νέα Υόρκη και προσωρινό κλείσιμο των αεροδρομίων, για να εκτιμηθεί αν υπάρχουν ζημιές στους αεροδιαδρόμους. Από την πλευρά της, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανέφερε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές στην πόλη, με την κυβερνήτη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης να δηλώνουν ότι γίνεται μια εκτίμηση της κατάστασης.
Η δόνηση του 2011
Ο σημερινός σεισμός, πάντως, ξύπνησε σε κάποιους μνήμες από τον σεισμό της 23ης Αυγούστου 2011, ο οποίος ταρακούνησε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους από την Τζόρτζια έως τον Καναδά.
Είχε μέγεθος 5,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και επίκεντρο στη Βιρτζίνια, δεκάδες χιλιόμετρα νοτιότερα από τον σημερινό, ο οποίος αποτέλεσε και τον ισχυρότερο σεισμό στην ανατολική ακτή από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Προκάλεσε ρωγμές στο Μνημείο του Τζορτζ Ουάσιγκτον, στην αμερικανική πρωτεύουσα, ενώ οδήγησε στην προσωρινή εκκένωση του Λευκού Οίκου και του Καπιτωλίου.
Πέρα από αυτή τη δόνηση, στην ευρύτερη περιοχή είχαμε μια δόνηση 5,1 Ρίχτερ το 1983 στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης και άλλη μία στην πόλη της Νέας Υόρκης με μέγεθος 5 Ρίχτερ πίσω στο μακρινό… 1884!
σχόλιο Γιώργος Θαλάσσης : Πώς το είχε πει ο παππούλης στην Αριζόνα; Όλα χώμα… Τα πυρηνικά… Όλα χώμα…
Μην φοβάσαι λοιπών Νέα Υόρκη. Δεν θα είναι ο σεισμός το τέλος σου…
»»»»»» ΤΟ ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΔΩ ««««««