in , , ,

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Αυτό είναι πρόγραμμα προστασίας της οικογένειας

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Αυτό είναι πρόγραμμα προστασίας της οικογένειας

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Αυτό είναι πρόγραμμα προστασίας της οικογένειας

Ουγγαρία – Την 1η Ιανουαρίου 2024 θα τεθεί σε ισχύ το καινούριο, βελτιωμένο πρόγραμμα των οικογενειών, όπως ανακοίνωσε ο Ούγγρος Υπουργός Πολιτισμού και Καινοτομίας, János Csák. Αυτή η βελτίωση αφορά το εμβληματικό μέτρο του προγεννητικού προγράμματος του Βίκτωρ Όρμπαν, με την εισαγωγή ενός «επιδόματος δημιουργίας οικογενειακής στέγης». Αυτή η βοήθεια προορίζεται να ενθαρρύνει τις ουγγρικές οικογένειες της μεσαίας τάξης να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά.

Παλαιότερα το σχετικό πρόγραμμα ήταν μια επιδότηση που προοριζόταν για οικογένειες· ο νέος τύπος είναι ένα επιδοτούμενο δάνειο που σχετίζεται με ελάφρυνση χρέους για κάθε νέα γέννηση. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του μέτρου περιλαμβάνουν:

Τα μέτρα

§  Ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών (1, 2 ή 3 και άνω), θα διατίθενται σε οικογένειες επιδοτούμενα δάνεια ύψους 15, 30 ή 50 εκ. φιορινίων (δηλαδή 40.000, 80.000 ή 131.000 ευρώ).

§  Μόνο τα παντρεμένα ζευγάρια μπορούν να επωφεληθούν από αυτό.

§  Το επιδοτούμενο επιτόκιο θα είναι 3%, με διάρκεια μεταξύ 10 και 25 ετών, ενώ το επιτόκιο θα είναι εγγυημένο μέχρι τη λήξη του δανείου.

§  Το δάνειο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για αγορά κατοικίας και όχι γης.

§  Για να επωφεληθεί ένα ζευγάρι από το νέο πρόγραμμα, η γυναίκα πρέπει να είναι κάτω των 41 ετών, ενώ ορισμένες ρυθμίσεις θα ισχύουν για δύο χρόνια για τις μεγαλύτερες γυναίκες.

§  Το 10% των ιδίων κεφαλαίων θα είναι αρκετό κατά την αγορά μιας πρώτης κατοικίας· για ανακαινίσεις ή αγορά νέας κατοικίας πρέπει να προστεθεί έκπτωση 20%.

§  Σε περίπτωση αγοράς πρώτης κατοικίας, η συνολική επένδυση πρέπει να είναι τουλάχιστον 80 εκ. φιορίνια (210.000 ευρώ), και 150 εκ. φιορίνια (395.000 ευρώ) σε περίπτωση ανακαίνισης ή αγοράς νέας κατοικίας.

§  Το πρώτο έτος θα χρεώνονται μόνο κεφάλαιο, ενώ με τη γέννηση ενός παιδιού, ο δανειολήπτης μπορεί να ζητήσει αναστολή του δανείου για ένα έτος.

§  Τέλος, το ποσό του κεφαλαίου που θα επιστραφεί θα μειώνεται κατά 10 εκ. φιορίνια κατά τη γέννηση του δεύτερου και κάθε επόμενου παιδιού.

Σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στις 6 Νοεμβρίου στο Portfolio.hu , η Υπουργός Οικογένειας, Ágnes Hornung, εξήγησε ότι το προηγούμενο πρόγραμμα είχε « απαρχαιωθεί από πολλές απόψεις τους τελευταίους μήνες, τα ποσά των επιδοτήσεων που δεν έχουν πλέον νόημα στη σημερινή αγορά κατοικίας , σε ένα οικονομικό περιβάλλον που άλλαξε από τον πόλεμο [στην Ουκρανία] και τις [συνακόλουθες οικονομικές] κυρώσεις». Σύμφωνα με τον υπουργό, « η εισαγωγή του νέου προγράμματος θα κοστίσει 10 έως 15 δισ.  φιορίνια το 2024 . »

Το νέο πρόγραμμα έρχεται ως αντίδραση καθώς ο πληθωρισμός έχει φτάσει σε ρεκόρ στην Ουγγαρία, αλλά και οι δημογραφικοί δείκτες, μετά από περίπου δέκα χρόνια βελτίωσης, άρχισαν να επιδεινώνονται λόγω Covid. Τα μέτρα περιορισμού και οι πολυάριθμες συνέπειές τους, καθώς και η μαζική εκστρατεία εμβολίων, των οποίων οι επιβλαβείς παρενέργειες, ιδιαίτερα στη γονιμότητα, αποτελούν σημαντικό παράγοντα αυτής της επιδείνωσης.

Τον Αύγουστο του 2023 καταγράφηκαν 7% λιγότερες γεννήσεις σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και ο αριθμός των γάμων κατέρρευσε, σημειώνοντας μείωση 29% την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Το ποσοστό γονιμότητας, το οποίο αυξήθηκε από 1,25 το 2010 σε 1,59 το 2021, υποχώρησε ξανά στο 1,52 το 2022 και όλα δείχνουν ότι θα μειωθεί περαιτέρω το 2023.

Πηγή: Visegrád Post

aktines

»»»»»»  ΤΟ ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΔΩ  ««««««Report