in , , ,

Παγκόσμιος οικονομικός εφιάλτης ένας ολοκληρωτικός πόλεμος Ιράν-Ισραήλ

Παγκόσμιος οικονομικός εφιάλτης ένας ολοκληρωτικός πόλεμος Ιράν-Ισραήλ

Για το ενδεχόμενο ενός πολέμου που θα μπορούσε να εξελιχθεί στον χειρότερο παγκόσμιο εφιάλτη προετοιμάζονται οι αγορές.

Καθώς το Ιράν μεταφέρει πυραύλους και η Χεζμπολάχ έχει ήδη εξαπολύσει ομοβροντία ρουκετών κατά του Ισραήλ, η αντίστροφη μέτρηση για τη γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή έχει ξεκινήσει και οι επενδυτές προσπαθούν να εξασφαλίσουν μία θέση σε κάποιο ασφαλές καταφύγιο.

Και ενώ τα χρηματιστήρια παραδοσιακά δεν βιάζονται να προεξοφλήσουν τους γεωπολιτικούς κινδύνους, η απειλή του Ιράν κατά του Ισραήλ έχει πυροδοτήσει ένα πρώτο κύμα σοβαρών ανησυχιών.

Ακόμη δεν επικρατεί πανικός, όμως από το δολάριο και τον χρυσό, μέχρι το ασήμι και τις μετοχές, τα κρατικά ομόλογα και τα κρυπτονομίσματα, όλες οι επενδυτικές κατηγορίες επηρεάζονται από τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Έχουμε και λέμε:

Πετρέλαιο: Η τιμή του Brent ξεπέρασε στις συναλλαγές της Παρασκευής τα 92 δολάρια, όμως η ανοδική κίνηση των τελευταίων δύο εβδομάδων δεν θα είναι τίποτα μπροστά στην έκρηξη των τιμών που θα φέρει μία σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ. Αν το Ιράν επιτεθεί στο Ισραήλ, τότε το φράγμα των 100 δολαρίων θα σπάσει πολύ γρήγορα και αυτή θα είναι μόνο η αρχή. Το πόσο ψηλά θα φτάσουν οι τιμές του πετρελαίου θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα και στο απευκταίο σενάριο ενός ακόμη πολέμου, όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοιχτά.

Σύμφωνα με αναλυτές, πιθανό χτύπημα του Ισραήλ σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, ως αντίποινα στο σενάριο που το Ιράν θα υλοποιήσει την απειλή του και θα επιτεθεί στο Ισραήλ, μπορεί να προκαλέσει ακαριαία αύξηση των τιμών στο επίπεδο των 110 δολαρίων.

Χρυσός: Επιβεβαιώνοντας ότι είναι το δημοφιλέστερο ασφαλές καταφύγιο, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου εκτινάχθηκε αμέσως μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal για την επικείμενη επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, φτάνοντας έως τα 2.448 δολάρια, πριν υποχωρήσει ελαφρώς στα 2.360 δολάρια. Πού μπορεί να φτάσει η τιμή του χρυσού; Άγνωστο.

Είναι τόσο ρευστή η κατάσταση που η Goldman Sachs βλέπει άνοδο στα 2.700 δολάρια, η Bank of America ανεβάζει τον πήχη στα 3.000 δολάρια, ενώ η UBS εμφανίζεται ακόμη πιο τολμηρή, προβλέποντας έκρηξη τιμών στα 4.000 δολάρια. Εντυπωσιακό είναι ότι αυτές οι προβλέψεις έχουν γίνει όχι μόνο πριν επιτεθεί το Ιράν στο Ισραήλ, αλλά και πριν το δημοσίευμα της WSJ.

Ασήμι: Άνοδο 11% σημειώνει το ασήμι μέσα στον Απρίλιο, σε ένα ράλι που επισκιάζει και τον χρυσό, με την BNP Paribas να εκτιμά ότι το ράλι στο ασήμι είναι πολύ πιο συναρπαστικό από του χρυσού. Παρ’ όλα αυτά, ενώ η τιμή του έχει διπλασιαστεί από το 2020, το ασήμι παραμένει στα 28 δολάρια, πολύ μακριά από το επίπεδο των 50 δολαρίων που είναι το ιστορικό υψηλό που καταγράφηκε το 2011.

Μετοχές: Οι μετοχές συνήθως δεν «τρελαίνονται» πριν συμβεί… το κακό. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε δει ακόμη τίποτα για το πόσο τρομάζει τους επενδυτές η προοπτική γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή. Το μόνο βέβαιο είναι πως αν τελικά το Ιράν επιτεθεί στο Ισραήλ μέσα στο Σαββατοκύριακο, η Δευτέρα θα είναι μία πάρα μα πάρα πολύ δύσκολη ημέρα για τις μετοχές.

Γι’ αυτό και είδαμε τη σημαντική πτώση της Παρασκευής, καθώς πολλοί επενδυτές επέλεξαν να μην περάσουν το Σαββατοκύριακο με τον φόβο μιας ιστορικών διαστάσεων πτώσης τη Δευτέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε, ο Dow Jones κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Μάρτιο του 2023, ενώ στις συναλλαγές της Παρασκευής, ο Nasdaq κατέγραψε πτώση 1,62%, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,46% και ο Dow Jones έχασε 1,24%. Ο δείκτης φόβου VIX ενισχύθηκε κατά 16%, δίνοντας μία πρώτη γεύση του τι πρέπει να περιμένουμε αν το Ιράν επιτεθεί στο Ισραήλ.

ΠΗΓΗ

»»»»»»  ΤΟ ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΔΩ  ««««««Report