Πλαστό: πίτα-ψωμί με καλαμπoκάλευρο, πράσα και φέτα

(Συνταγή ελαφρώς προσαρμοσμένη από το βιβλίο της Κόχυλα The Glorious Foods of Greece.)

Υλικά για ένα ορθογώνιο ταψί/πυρέξ 30x40cm

500γρ πράσα, λεκό και ανοιχτό πράσινο μέρος μόνο,καθαρισμένα και ψιλοκομμένα

600γρ τυρί φέτα, θρυμματισμένη
3 αβγά, ελαφρώς χτυπημένα
1 φλιτζάνι καλαμποκάλευρο
1 φλιτζάνι ζεστό νερό
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεστάνετε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και μαγειρέψτε τα πράσα μέχρι να μαλακώσουν καλά, περίπου 10-15 λεπτά. Αφήστε τα στην άκρη να κρυώσουν λίγο.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180o C.

Ανακατέψτε το καλαμποκάλευρο με το μπέικιν.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξτε το νερό και σταδιακά προσθέστε το καλαμπκάλευρο ανακατεύοντας καλά με μια ξύλινη κουτάλα.

Προσθέστε έπειτα τα πράσα το τυρί και τα αβγά, δημιουργώντας ένα ομοιογενές μίγμα. Αλατοπιπερώστε αν χρειάζεται.

Βουτυρώστε ή λαδώστε το ταψί σας και απλώστε ομοιόμορφα το μίγμα.

Ψήστε για περίπου 40 λεπτά, βγάλτε το από το φούρνο, αλείψτε την επιφάνειά του με λίγο λάδι και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά περίπου.

Αν έχει σκουρυνει πολύ το χρώμα, καλύψτε το με ένα αλουμινόχαρτο.

Αφήστε το ψωμί να κρυωσει πριν το κόψετε. Tρώγεται ωραία σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαφρώς χλιαρό.

Πηγή: oikohouse

Report