in

Προφήτης Ηλίας: Γιατί οι εκκλησίες είναι χτισμένες σε βουνά και λόφους;

Προφήτης Ηλίας: Γιατί οι εκκλησίες είναι χτισμένες σε βουνά και λόφους;

Η ζωή του Προφήτη Ηλία δίνει μια πολύ πειστική  απάντηση γιατί τα εκκλησάκια που είναι αφιερωμένα στον σπουδαίο αυτό Άγιο βρίσκονται πάνω σε βουνά.

O Προφήτης Ηλίας, σχετίζεται από τους αγρότες με τα μετεωρολογικά φαινόμενα. Σύμφωνα μάλιστα με τη λαϊκή παροιμία «ο Αηλιάς (Προφήτης Ηλίας) κόβει σταφύλια και η Αγιά Μαρίνα, σύκα». Τα ξωκλήσια του χτίζονται σε υψώματα και βουνοκορφές και πανηγυρίζονται με ιδιαίτερη πολυκοσμία κάθε χρόνο.

Η ζωή και οι Άγιες Εικόνες του Προφήτη Ηλία

Η μνήμη Του γιορτάζεται από τη Χριστιανοσύνη στις 20 Ιουλίου και οι εικόνες Του κοσμούν πολλά σπίτια οικογενειών που έχουν έναν Ηλία.

Ο Ηλίας (Ελιγιαχού και Ελιγιά στα Εβραϊκά) καταγόταν από τη Θέσβη της περιοχής Γαλαάδ και έζησε τον 9ο π.Χ. αιώνα κατά την περίοδο της βασιλείας των Αχαάβ και Οχοζία. Ήταν γιος του Σωβάκ και ανήκε στη φυλή του Ααρών. Όταν γεννήθηκε, ο πατέρας Του είδε μια θεία οπτασία: Δύο άνδρες λευκοφορεμένοι τον ονόμαζαν Ηλία, τον σπαργάνωναν με φωτιά και του έδιναν φλόγα να φάει. Τότε, ο πατέρας Του πήγε στα Ιεροσόλυμα και περιέγραψε την οπτασία στους ιερείς. Εκείνοι του είπαν ότι ο γιος του θα γίνει προφήτης και θα κρίνει το Ισραήλ με δίκοπο μαχαίρι και φωτιά.

Ο Ηλίας άσκησε το προφητικό του χάρισμα επί 25 έτη. Προείπε την έλευση του Χριστού στη Γη, 816 χρόνια πριν από τη γέννησή του. Προικισμένος με θαυματουργή δύναμη, αγωνίστηκε με ζήλο και αυταπάρνηση για την εξύψωση της λατρείας του Θεού, καταπολέμησε με πάθος την ειδωλολατρία και προσπάθησε με το λόγο Του να εξυγιάνει τον ηθικό βίο του λαού Του. Ήταν τόσο μεγάλη η πίστη Του, που κατέβασε τρεις φορές φωτιά από τον ουρανό, σταμάτησε τη βροχή και ανάστησε νεκρούς. Με τη φωτιά, μάλιστα, έκαψε τους στρατιώτες που είχε στείλει ο βασιλιάς Οχοζίας για να τον συλλάβουν.

Στο όρος Χωρήβ απέκτησε εμπειρία θεοφανείας (είδε τον ίδιο τον Θεό), διέσχισε τον Ιορδάνη με τη μηλωτή Του και τέλος ανελήφθη στον ουρανό με πύρινο άρμα. Επίσης, παρέστη στη Μεταμόρφωση του Χριστού μαζί με τον Μωυσή.

Απολυτίκιο

Ο ένσαρκος Άγγελος, των Προφητών η κρηπίς, ο δεύτερος Πρόδρομος, της παρουσίας Χριστοῦ, Ηλίας ο ένδοξος, άνωθεν καταπέμψας, Ελισαίω την χάριν, νόσους αποδιώκει, και λεπρούς καθαρίζει, διο και τοις τιμώσιν αυτόν, βρύει ιάματα.

Η σχέση του μεγάλου προφήτη με το Βουνό

Το 1846 ο σπουδαίος Γερμανός συνθέτης Φέλιξ Μέντελσον έγραψε το ορατόριο «Ηλίας» («Elias» στα γερμανικά) για το Φεστιβάλ του Μπέρμιγχαμ. Αφηγείται επεισόδια από τη ζωή του Προφήτη Ηλία, όπως περιγράφονται στα δύο πρώτα βιβλία των «Βασιλειών» της Παλαιάς Διαθήκης.

Ο λόγος που οι εκκλησίες Του είναι χτισμένες στο βουνό σχετίζεται με τη λαϊκή παράδοση που αναφέρει ότι ο Αϊ-Λίας ήταν ναύτης που η θάλασσα προσπάθησε πολλές φορές να τον πνίξει και όταν βαρέθηκε τα ταξίδια, αποφάσισε να βρει ένα μέρος που να μην ξέρουν τι είναι θάλασσα και καράβι. Ετσι, σύμφωνα με την παράδοση, πήρε ένα κουπί στον ώμο και τράβηξε για τη στεριά και όποιον συναντούσε τον ρωτούσε τι είναι αυτό που κρατάει στα χέρια του και όσο του απαντούσαν «κουπί», τραβούσε ψηλότερα.

Όταν κάποτε έφτασε σε ένα ψηλό βουνό συνάντησε έναν τσοπάνη και τον ρώτησε τι ήταν αυτό που βαστούσε. Ο τσοπάνης το κοίταξε καλά και ύστερα του είπε «ξύλο είναι». Ο Αϊ-Λίας γέλασε ικανοποιημένος και έμεινε από τότε κοντά στους ανθρώπους των βουνών και όπως αναφέρει η παράδοση «Στένει ολόρθο το κουπί, χτίζει μια καλύβα και αποφασίζει να μείνει εκεί όλη του τη ζωή. Για τούτο τον Άγιο Ηλία τον βάνουν πάντα στα ψηλώματα»

Τα ξωκλήσια

Δεν υπάρχει νησάκι ή θαλάσσια περιοχή στην Ελλάδα που να έχει ένα ξωκλήσι αφιερωμένο στον Προφήτη Ηλία. Όσοι βρεθούν φέτος στα Κουφονήσια θα ήταν καλό να επισκεφτούν την περιοχή του Προφήτη Ηλία όπου υπάρχουν ίχνη εκκλησίας της πρωτοβυζαντινής περιόδου.

Σήμερα υπάρχουν τα ερείπια του ναού, με την εικόνα του προφήτη Ηλία, το καντήλι του, και την Αγία Τράπεζα εν λειτουργία με τη φροντίδα των Πιστών.

Ανήμερα του Προφήτη Ηλία, 20 Ιουλίου, οι πιστοί συγκεντρώνονται στο εκκλησάκι, και παρατίθεται Εσπερινός. Προσφέρονται αναψυκτικά και νερό.

Το οικόπεδο όπου βρίσκεται το εκκλησάκι είναι ιδιωτικό, αλλά η είσοδος ελεύθερη.

Πηγή: vimaorthodoxias.gr

Report