Ρεβιθάδα μικρασιάτικη

Της Μαίρης Ηλιοπούλου

Παραδοσιακή ρεβιθάδα, όπως τη μαγείρευε η γιαγιά μου η Μικρασιάτισσα, στο πήλινο τσουκάλι, στο μικρό φουρνάκι της!

Τα κάρβουνα ήταν από ξύλα, ή παγαίνανε στο καρβουνάρικο στην αγορά για να φέρουν μια τσάντα κάρβουνα!

Τα υλικά ήταν ρεβίθια, κρεμμύδια ξερά, δάφνη, αλάτι, πιπέρι και λάδι! Κάποιες φορές πρόσθετε και λίγη ρίγανη!

Όμως πως το μαγείρευε ήταν το πιό σημαντικό, δηλαδή με αγάπη και προσευχή!

Από βραδύς, μούσκευε τα ρεβίθια σε νερό με σόδα! Το πρωϊ τα ξέπλενε και τα στράγγιζε.

‘Αδειάζε μέσα στο τσουκάλι τα ρεβίθια και πρόσθετε τα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές ροδέλλες, το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι, τα φύλλα δάφνης και νερό τόσο όσο να σκεπαστούν καλά τα ρεβίθια και να περισσεύει λίγο!

Σκέπαζε καλά το πήλινο τσουκάλι με καπάκι ώστε να μην εξατμίζεται το νερό, και τα έψηνε για 2 – 3 ώρες!

Το αποτέλεσμα νοστιμότατο! Δεν θυμάμαι να ξεφλούδιζε τα ρεβύθια! Έλεγαν ότι, το τσόφλι είχε όλη τη νοστιμιά!

Καλοφάγωτα!

Πηγή: oikohouse

Report