Shinzo Abe, Robert Fico, Donald Trump – Είναι επικίνδυνο σήμερα να είσαι πατριώτης…
Επικίνδυνο, ακόμη και για τη ζωή κάποιου, φαίνεται ότι είναι να είσαι πατριώτης, καθώς μετά τον Robert Fico, τον Σλοβάκο πρωθυπουργό, ήρθε η απόπειρα και κατά του Donald Trump στις ΗΠΑ.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ τραυματίστηκε από την επίθεση με πυροβολισμούς, ήταν αιμόφυρτος στο δεξί αφτί, όπως δείχνουν και οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου, αλλά η κατάσταση της υγείας του είναι καλή.
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, βγήκε από το νοσοκομείο, όπου του έκαναν και προληπτικά εξετάσεις, ενώ στις 15 Ιουλίου 2024, σκοπεύει να παραστεί στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, όπως ανακοίνωσε η προεκλογική του ομάδα.
Η απόπειρα κατά του Robert Fico
Ήταν μία από τις χειρότερες δοκιμασίες που θα μπορούσε να περάσει άνθρωπος, αλλά ο Robert Fico, αφού έδωσε μάχη για τη ζωή του, κατάφερε και βγήκε νικητής.
Ήταν άλλωστε μόλις τον Μάιο του 2024 που δέχτηκε την επίθεση αφού τον πυροβόλησαν τέσσερις φορές από μικρή απόσταση.
Ο Fico είχε δηλώσει ότι θαυμάζει τον Viktor Orbán, καθώς εξυπηρετεί τα συμφέροντα και διατηρεί τις αξίες του ουγγρικού λαού και χρησιμοποιεί ίδια φρασεολογία με τον Donald Trump και τον Vladimir Putin.
Μάλιστα, έχει εμπνευστεί και νομοσχέδια από τον Ρώσο Πρόεδρο και πιο συγκεκριμένα έναν νόμο που προβλέπει ότι κάθε Μ.Κ.Ο. που λαμβάνει χρηματοδότηση άνω των 5.000 ευρώ από ξένες πηγές, θα χαρακτηρίζεται ως αλλοδαπή οργάνωση που εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα.
Η δολοφονία του Shinzo Abe
Σοκ και θλίψη είχε προκαλέσει στην ιαπωνική κοινωνία η δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Shinzo Abe τον Ιούλιο του 2022, σε μία χώρα όπου υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί στην οπλοκατοχή και όπου η πολιτική βία είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο.
Ο Shinzo Abe δέχτηκε επίθεση ενόπλου στη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του και μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένος στο νοσοκομείο, όπου αργότερα κατέληξε.
Ο Abe είχε δεχθεί κριτική λόγω της διαχείρισης, επί των ημερών του, της πανδημίας, με αυστηρά μέτρα που πήρε.
Επίσης, η χαρακτηριστική οικονομική πολιτική του Abe -γνωστή ως Abenomics- θεωρήθηκε ότι τον βοηθούσε να επιστρέψει στην ανάπτυξη κατά την πρώτη του θητεία.
Αυτή περιλάμβανε αρνητικά βραχυπρόθεσμα επιτόκια που καθιστούσαν φθηνότερο για τους καταναλωτές και τις εταιρείες το να δανείζονται χρήματα και να ξοδεύουν, αυξάνοντας τις κρατικές δαπάνες για υποδομές και περισσότερα οικονομικά κίνητρα όπως φοροαπαλλαγές και μεταρρυθμίσεις που επιδίωκαν να προσθέσουν περισσότερες γυναίκες στο εργατικό δυναμικό και να επιτρέψουν περισσότερους μετανάστες, ώστε να περιοριστεί η έλλειψη εργατικού δυναμικού και να έρθει η ανάπτυξη.
Ωστόσο οι προσπάθειές του αντιμετώπισαν μια μεγάλη πρόκληση όταν η χώρα μπήκε ξανά σε ύφεση την άνοιξη του 2020 με την πανδημία.
Αυτή και άλλες επιβραδύνσεις αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα της προσέγγισής του, ενώ αμφιλεγόμενη ήταν και η πολιτική του κατά του κορωνοϊού.
Η συμμορία του Davos δεν σκότωσε τα έθνη
O εθνικισμός στην Δύση και δη στην Ευρώπη δεν είναι νέο φαινόμενο, αντίθετα είναι συνυφασμένος με την Ιστορία της.
Κατά τη δεκαετία του 1930 στα 2/3 των κρατών της Γηραιάς Ηπείρου κυριαρχούσαν καθεστώτα που εμπνέονταν από την εθνική ιδεολογία.
Στη σημερινή συγκυρία αναμένεται ένας πολιτικός σεισμός στις προσέχεις Ευρωεκλογές με τα κόμματα που εμπνέονται από την πατριωτική ιδεολογία να προβλέπεται ότι θα κυριαρχήσουν στις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις όπως η Γαλλία και η Γερμανία.
Δεν πρόκειται, όμως, για το ίδιο είδος εθνικισμού που χαρακτήρισε τη Δύση πριν από σχεδόν έναν αιώνα.
Η εμπειρία των ολοκληρωτισμών του 20ού αιώνα έδειξε ότι τα μοντέλο του ολοκληρωτικού κράτους που κατέχει τον πλήρη έλεγχο της οικονομίας δεν απέδωσε καθώς και σήμερα θεωρούνται γραφικές αναλύσεις όπου αναβιώνουν το φυλετισμό και μια οργάνωση μιας διενθούς τάξης με ιεραρχική δομή.
Αυτό που αναμένεται να αποτελέσει κυρίαρχη ιδεολογία στον 21ο αιώνα είναι ο πατριώτισμός που στηρίζεται στην ομοιογένεια κοινοτήτων με κοινά πολιτισμικά στοιχεία, παραδόσεις και ιστορικές αναφορές.
Επίσης αυτή η μορφή του νέου πατριωτισμού είναι ενάντια στην παγκοσμιοποίηση που θέλει να διαμορφώσει μια παγκόσμια κοινότητα ως έναν «ομογενοποιημένο πολτό» ομάδων χωρίς ταυτότητα και χωρίς αίσθημα εθνικής κυριαρχίας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στις ιστορικές αναφορές που πραγματοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin τόνισε ότι στόχος της Δύσης δεν ήταν απλώς μέσω της Ουκρανίας να πλήξει στο Δόγμα Ασφάλειας της πυρηνικής υπερδύναμης, αλλά και να εμπεδώσει ένα πνεύμα υποτέλειας και ετερονομίας στους Ρώσους πολίτες.
www.bankingnews.gr
»»»»»» ΤΟ ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΔΩ ««««««