in

Σοκ στη Σλοβακία: Απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού – Σε τεχνητό κώμα ο Robert Fico – Φιλοουκρανός ο δράστης

Σοκ στη Σλοβακία: Απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού – Σε τεχνητό κώμα ο Robert Fico – Φιλοουκρανός ο δράστης

Σοκ στη Σλοβακία: Απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού – Σε τεχνητό κώμα ο Robert Fico – Φιλοουκρανός ο δράστης

Αποκάλυψη: Η Δύση όπλισε το χέρι του 71χρονου φιλοουκρανού που πυροβόλησε τον Fico – Εμπλοκή Soros στη Σλοβακία.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Robert Fico τραυματίστηκε σοβαρά μετά από αιματηρή επίθεση με πυροβολισμούς, στη περιοχή Handlová, εξερχόμενος από πολιτιστικό κέντρο όπου είχε προηγουμένως συνεδριάσει η κυβέρνηση της χώρας.
Μάλιστα, οι αρχές ασφαλείας της Μπρατισλάβα συνέλεβαν πάραυτα τον δράστη, αμέσως μετά την επίθεσή του στον αρχηγό της σλοβακικής κυβέρνησης.
Πρόκειται για τον βετεράνο συγγραφέα Juraj Cintula, ο οποίος ώρες μετά τη σύλληψή, απέδωσε την απόπειρα δολοφονίας κατά του Fico στη διαφωνία του με την κυβερνητική πολιτική που ασκείται στη χώρα. O Robert Fico υπέστη αιμορραγία στην κοιλιακή κοιλότητα, την οποία οι γιατροί δυσκολεύονται να ανακόψουν.
«Μετά την επέμβαση, ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε τεχνητό κώμα. Όλα θα εξαρτηθούν από τη φυσική του κατάσταση και από το κατά πόσο το σώμα του μπορεί να αντεπεξέλθει στους τραυματισμούς που δέχθηκε», μεταδίδει το σλοβακικό κανάλι TA3 σε τελευταία του ενημέρωση.
Πάντως, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός διατηρούσε τις αισθήσεις του κατά την μεταφορά του στο νοσοκομείο της πόλης Handlova μετά την απόπειρα δολοφονίας του, δήλωσε στο Reuters μια εκπρόσωπος του νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκε.
Ο Fico νοσηλεύεται για τραύματα από σφαίρες που δέχθηκε και δίνεται μάχη, ώστε οι ζωτικές του λειτουργίες να σταθεροποιηθούν, συμπλήρωσε η εκπρόσωπος.

GNn6-nAXsAAFTKt.jpg

Όπως μεταδίδει ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός σταθμό TA3 ακούστηκαν τέσσερις πυροβολισμοί και ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας χτυπήθηκε στην κοιλιά.

slovakia.webp

Ο Fico μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου θα αξιολογηθεί η κρισιμότητα της κατάστασής του.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των τοπικών εφημερίδων, οι πυροβολισμοί ακούστηκαν ακριβώς τη στιγμή που ο Fico χαιρετούσε τον κόσμο που τον περίμενε έξω από το σημείο της εκδήλωσης
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός έπεσε στο έδαφος, από όπου τον παρέλαβαν οι σωματοφύλακές του και τον μετέφεραν με αυτοκίνητο στο πλησιέστερο νοσοκομείο.
Μετά τη σύλληψη του δράστη, η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή γύρω από την επίθεση και εκκένωσε το πολιτιστικό κέντρο.
Τα μέλη της πρωθυπουργικής φρουράς διασφάλισαν, επίσης, την ασφάλεια των υπόλοιπων μελών της κυβέρνησης του Fico, σημειώνουν τα ρεπορτάζ από τη Σλοβακία.

9d9525a0-8f30-4782-9a95-f28ed0659c43.png

«Μεταξύ ζωής και θανάτου» o Fico

Μεταξύ ζωής και θανάτου” βρίσκεται ο Robert Fico ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του.
Στην επίσημη σελίδα του Σλοβάκου πρωθυπουργού αναφέρεται ότι ο Fico δέχθηκε «πολλές σφαίρες» από έναν άνδρα σήμερα το μεσημέρι καθώς έβγαινε από ένα κτίριο έπειτα από συνεδρίαση της κυβέρνησης.
Το πρωθυπουργικό γραφείο τόνισε ότι ο πρωθυπουργός μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Μπάνσκα Μπιστρίτσα και όχι σε νοσοκομείο της Μπρατισλάβα καθώς η μεταφορά του σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας θα διαρκούσε περισσότερο με δεδομένη την άμεση περίθαλψη που χρειαζόταν.
Μια εκπρόσωπος του νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός είπε στο Reuters ότι ο πρωθυπουργός διατηρούσε τις αισθήσεις του κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο της πόλης Χάντλοβα και ότι οι ζωτικές του λειτουργίες έχουν σταθεροποιηθεί.
Από την πλευρά του, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι η επίθεση ήταν απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού.
Ένας αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είπε ότι άκουσε αρκετούς πυροβολισμούς και ότι είδε έναν άνδρα να συλλαμβάνεται από την αστυνομία.
Η πρόεδρος της χώρας Zuzana Čaputová καταδίκασε τη «βάρβαρη και ανεύθυνη» επίθεση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός ενώ σοκαρισμένοι δήλωσαν σε ανακοινώσεις τους Ευρωπαίοι ηγέτες από την επίθεση.

Συνελήφθη ένας 71χρονος συγγραφεάς

Η απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Robert Fico πραγματοποιήθηκε από έναν 71χρονο συγγραφέα και ιδρυτή λογοτεχνικής λέσχης, μεταδίδει το τηλεοπτικό κανάλι της χώρας JOJ.
Με τη σειρά της, η πύλη ειδήσεων dennikn.sk ανέφερε ότι ο δράστης καταγόταν από την πόλη Levice, που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της χώρας.
Φέρεται ότι το όπλο που χρησιμοποίησε στην απόπειρα είχε βρεθεί νόμιμα στην κατοχή του.
Πριν από τον πυροβολισμό, ο άνδρας φώναξε: «Robo, έλα εδώ!».

Συγκλονιστικό video: Η στιγμή της επίθεσης στον Σλοβάκο πρωθυπουργό

Ο «Σλοβάκος Orban» αποκατέστησε τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία

Άμα τη εκλογεί του ως πρωθυπουργού, ο Robert Fico ξεκαθάρισε ότι η Σλοβακία δεν θα εμπλακεί άμεσα ή έμμεσα στον πόλεμο της Ουκρανίας, στηρίζοντας τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ απέναντι στη Μόσχα.
Έτσι, διαχωρίστηκε άμεσα από την πάγια δυτική και ευρωπαϊκή γραμμή των κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Μάλιστα, η υπουργός Πολιτισμού της Σλοβακίας Martina Simkovicova ακύρωσε το διάταγμα που ανέστειλε την πολιτιστική συνεργασία με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία μετά τις 24 Φεβρουαρίου 2022 και την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, ανέφερε η σλοβακική εφημερίδα Pravda.
«Υπάρχουν δεκάδες στρατιωτικές συγκρούσεις στον κόσμο και, κατά τη γνώμη μας, οι καλλιτέχνες και ο πολιτισμός δεν πρέπει να υποφέρουν εξαιτίας τους», είπε η υπουργός, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Pavol Corba.
Τον Μάρτιο του 2022, το υπουργείο Πολιτισμού της Σλοβακίας απαγόρευσε τις επαφές και τη συνεργασία με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
Η πρώην επικεφαλής του υπουργείου Natalia Milanova, εκπρόσωπος ενός από τα φιλελεύθερα κόμματα που έχασαν την εξουσία μετά τις πρόσφατες εκλογές και τη νίκη του πρωθυπουργού Robert Fico, το δικαιολόγησε με την καταδίκη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Η νυν υπουργός, που εκπροσωπεί το Σλοβακικό Εθνικό Κόμμα, ακύρωσε το διάταγμα της προκατόχου της στις 12 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, έχει χάσει την ισχύ του από τις 15 Ιανουαρίου.

Η σθεναρή στάση του Σλοβάκου πρωθυπουργού στον ΟΗΕ – Aρνήθηκε να υπογράψει κείμενο καταδίκης της «μεταφοράς όπλων από τη Β. Κορέα στη Ρωσία

Την ίδια στιγμή, σημειώνεται ότι η Σλοβακία δεν έχει υπογράψει τη δήλωση που υποστηρίζεται από σχεδόν 50 δυτικές χώρες που καταδικάζουν την υποτιθέμενη μεταφορά όπλων από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας Juraj Blanar, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Είμαστε σταθερά στο πλευρό της συμμόρφωσης με το διεθνές δίκαιο και τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά δεν πρόκειται να υπογράψουμε τη δήλωση μόνο και μόνο επειδή κάποιος μας πλησιάζει και λέει ότι το πιστεύουν αλλά δεν δίνουν στοιχεία που να το αποδεικνύουν», σημείωσε ο Blanar.
«Αρνούμαστε να προσυπογράψουμε ένα κείμενο, όταν δεν έχουμε σχετικά στοιχεία», πρόσθεσε.
Η Σλοβακία και η Ουγγαρία ήταν τα μόνα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν υπέγραψαν δήλωση υπουργών Εξωτερικών πολλών δυτικών χωρών σχετικά με την υποτιθέμενη μεταφορά όπλων από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία.
Η φιλελεύθερη κοινοβουλευτική αντιπολίτευση της Σλοβακίας, αντιδρώντας στη δήλωση του Blanar, σκοπεύει να ζητήσει μια έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Εθνικού Συμβουλίου (Κοινοβουλίου) της δημοκρατίας, ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο.

Κατήγγειλε την Ουκρανία ως «χρυσή χήνα για τις βιομηχανίες όπλων»

Ωστόσο, το βασικό μέλημα του Fico κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου της πρωθυπουργίας του ήταν να αποδομήσει το δυτικό αφήγημα για την αναγκαιότητα παροχής βοήθειας στην Ουκρανία.
Όπως έχει επισημάνει, θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να μπορέσει η Ουκρανία να ενταχθεί ρεαλιστικά στην ΕΕ, καθώς η χώρα δεν είναι έτοιμη τόσο όσον αφορά στη δημοκρατική λειτουργία, όσο και την καταπολέμηση της διαφθοράς — βάζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση σε απελπιστική κατάσταση.
«Όταν τα μεγάλα κράτη – μέλη της ΕΕ υπολογίσουν τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ που θα κοστίσει η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, η απόφαση που ελήφθη στις Βρυξέλλες θα παραμείνει μία απλή πολιτική χειρονομία για πολλά χρόνια», πρόσθεσε ο Fico.
Πιστεύει ότι η Ουκρανία είναι απλώς μια «χρυσή χήνα» για τις δυτικές εταιρείες που ασχολούνται με το εμπόριο όπλων — ανεξάρτητα από το ανθρώπινο κόστος.
«Φοβάμαι ότι, στο όνομα αυτών των γεωπολιτικών στόχων, η Δύση θα συνεχίσει να πολεμά με τη Ρωσία μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό στρατιώτη και δεν είμαστε πολύ μακριά από αυτό», είπε ο Fico.

Πληθαίνουν οι αποκαλύψεις για την ταυτότητα του δράση της απόπειρας δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού Robert Fico ενώ αναδύεται η δυτική εμπλοκή που όπλισε το χέρι του. 
Ο δράστης που επιχείρησε να δολοφονήσει τον Fico το μεσημέρι της Τετάρτης (15/5/2024) είναι ο 71χρονος ποιητής και μέλος του Φιλοδυτικού Προοδευτικού Κόμματος, Juraj Cintula από την πόλη Levice της Σλοβακίας.
Σε δήλωσή του ο 71χρονος είπε ότι πυροβόλησε τον Fico, επειδή διαφωνεί με την κυβερνητική πολιτική.

Ο Cintula στο παρελθόν είχε ασκήσει ανοιχτά κριτική και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά του πρωθυπουργού Fico και της κυβέρνησής του.
Ασκούσε έντονη κριτική στον Fico, επειδή ήταν κατά της συνέχισης του πολέμου στην Ουκρανία και είχε διακόψει την παροχή εξοπλισμού και οικονομικής βοήθειας στο ουκρανικό καθεστώς.
O 71χρονος δράστης γνωστός για τις φιλοουκρανικές του θέσεις, που ίδρυσε λογοτεχνική λέσχη στην πόλη του Levice το 2024, πριν πυροβολήσει κατά του Fico φώναξε: Robo, φύγε από εδώ.
Σύμφωνα με τα σλοβακικά μέσα ενημέρωσης, ο Cintula εξέφραζε με φανατισμό φιλελεύθερες απόψεις και υποστηρίζει φιλελεύθερα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Προηγουμένως, εργαζόταν στην ασφάλεια ενός εμπορικού κέντρου, όπου κάποτε τον ξυλοκόπησε ένας τοξικομανής.
Παράλληλα αποκαλύπτεται ότι οι τοπικές ελίτ και η Δύση που δραστηριοποιείται στη Σλοβακία με τη μορφή ΜΚΟ είχαν στήσει ένα πολυπλόκαμο δίκτυο σε ΜΜΕ, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες πηγές,
που είχαν κηρύξει πραγματικό πόλεμο στον Fico, ο οποίος επεδίωκε την αποκατάσταση των σχέσεων της χώρας με τη Ρωσία.

Ρωσία: Η απόπειρα δολοφονίας μπορεί να έχει σχέση με τη Δύση

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής Δούμας Leonid Slutsky εκτίμησε ότι η απόπειρα δολοφονίας του πολιτικού μπορεί να έγινε λόγω των απόψεών του που δεν πληρούσαν τα διπλά πρότυπα της συλλογικής Δύσης.
Υπενθυμίζεται ότι ο Fico είναι κατά της εμπλοκής της Σλοβακίας στον πόλεμο της Ουκρανίας και έχει διακόψει τη στρατιωτική βοήθεια που παρείχε η προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας.
Η Δύση τον κατηγορεί για φιλορωσική στάση, επειδή επέκρινε το καθεστώς Zelensky για τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία και ζητούσε μία δίκαιη ειρήνη που θα λάμβανε υπόψη και τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά η Μόσχα.
Ο Ρώσος πρέσβης στη Σλοβακία Igor Bratchikov εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον Fico και του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση.

cintula_2.jpg
Επιθετική αντιπολίτευση και Soros

Είναι «πολύ δύσκολο» να πούμε ποιες δυνάμεις κρύβονται πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του Robert Fico, αφού, μαζί με τον Viktor Orban της Ουγγαρίας, είναι «οι μόνοι δύο πρωθυπουργοί που αντιτίθενται σε αυτό που συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αντίθετοι στο γεγονός ότι τα δικαιώματα όλων των κρατών που έχουν ενταχθεί στην ΕΕ έχουν περιοριστεί», δήλωσε στο Sputnik ο Σλοβάκος πρώην βουλευτής Peter Marcek.
«Αυτοί οι δύο πρωθυπουργοί είναι πολύ επικίνδυνοι για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και στη Σλοβακία, μετά τις πρόσφατες εκλογές, το 60-70% των πολιτών είναι υπέρ των καλών σχέσεων με τη Ρωσία», τόνισε ο Marcek, πρόεδρος του κόμματος Σλαβική Ενότητα.
«Είναι δύσκολο να πούμε ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό.
Αλλά ξέρουμε ότι η αντιπολίτευση είναι πολύ επιθετική», σημείωσε ο πολιτικός, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη Σλοβακία σήμερα που φαίνονται αφοσιωμένες καθαρά στην υπεράσπιση των συμφερόντων των ΗΠΑ και όχι των απλών Σλοβάκων.
Συν τοις άλλοις είναι «όλες αυτές οι μη κυβερνητικές οργανώσεις με επικεφαλής τον George Soros.
Μπορούμε μόνο να μαντέψουμε ποιος μπορεί να είναι – η MI6, η CIA ή κάποιος από την Ουκρανία.
Πολλοί θέλουν να δουν τον Fico να είναι εκτός δράσης, να τον δουν να δολοφονείται.
Κατά τη γνώμη μου για όλα αυτά ευθύνονται 100% οι Αγγλοσάξονες», δήλωσε ο Marcek.

Η απόπειρα δολοφονίας στρέφεται κατά των φιλικών σχέσεων Ρωσίας – Σλοβακίας

Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Fico στρέφεται ενάντια στην πολιτική φιλίας της κυβέρνησης με τη Ρωσία, δήλωσε στο TASS ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβακίας Jan Carnogursky.
«Η απόπειρα δολοφονίας μπορεί να διαπραχθεί μόνο από έναν πολιτικά τρελό που έχει υποβληθεί σε πλύση εγκεφάλου από τα αντιπολιτευόμενα μέσα της Σλοβακίας.
Σε γενικές γραμμές, αυτή η επίθεση στρέφεται κατά της κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Fico και της πολιτικής της για φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία», είπε ο Carnogursky.

Ρωσία: Γενναίος και αποφασιστικός άνδρας ο Fico

«Με αγανάκτηση έμαθα για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Robert Fico, του πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Σλοβακίας.
Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτό το ειδεχθές έγκλημα.
Γνωρίζω τον Robert Fico ως έναν γενναίο και αποφασιστικό άνδρα.
Ελπίζω ότι τα χαρακτηριστικά του αυτά θα τον βοηθήσουν να ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη κατάσταση», τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin σε τηλεγράφημα που έστειλε στη Σλοβάκα ομόλογό του, Zuzana Čaputová -το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο.
Η Ρωσία καταδικάζει με έντονο τρόπο την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Robert Fico και του εύχεται ταχεία ανάρρωση, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
«Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στον Πρωθυπουργό της Σλοβακίας Robert Fico.
Τον γνωρίζουμε ως φίλο της Ρωσίας, ο οποίος… δεν φοβάται να εκφράσει την άποψή του, η οποία συχνά δεν συμπίπτει με το κυρίαρχο ρεύμα της συλλογικής Δύσης», είπε η Zakharova στον τηλεοπτικό σταθμό
Rossiya 1.

www.bankingnews.gr

»»»»»»  ΤΟ ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΔΩ  ««««««Report