Η καθημερινή λήψη προβιοτικών φαίνεται ότι κάνει καλό στους υπέρβαρους και τους ηλικιωμένους ασθενείς καθώς η κατανάλωσή τους συσχετίζεται με λιγότερα συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού.
Τα στοιχεία της σχετικής μελέτης παρουσιάζεται στην φετινή Εβδομάδα Πεπτικών Νόσων που διεξάγεται στις ΗΠΑ.Σύμφωνα με τον Δρ Benjamin Mullish, λέκτορα στο τμήμα Πεπτικών Ασθενειών του Imperial College στο Λονδίνο, το εντερικό μικροβίωμα παίζει βασικό ρόλο στην υγεία μας και τη θωρακίζει: «Αποδεικνύεται ότι το μικροβίωμα του εντέρου έχει μια περίπλοκη σχέση με τα διάφορα συστήματα των οργάνων. Δεν επηρεάζει μόνο τη λειτουργία του εντέρου ή του ήπατος, αλλά επηρεάζει τη λειτουργία ολόκληρου του σώματος».
Εξετάζοντας τις καταχωρήσεις για κοινά συμπτώματα λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένου του βήχα, του πονόλαιμου και του συριγμού, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν προβιοτικά κατά τη διάρκεια της εξάμηνης μελέτης είχαν 27% χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης συμπτωμάτων της ανώτερης αναπνευστικής οδού σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Το αποτέλεσμα ήταν μεγαλύτερο μεταξύ των συμμετεχόντων ηλικίας 45 ετών και άνω, καθώς και εκείνων με παχυσαρκία.
Στους παχύσαρκους φάνηκε ότι έχουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα να ασθενήσουν από λοιμώξεις του αναπνευστικού. Προηγούμενη μελέτη μάλιστα ανέδειξε ότι τα προβιοτικά μειώνουν τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού στους υγιείς ενήλικες αλλά και τα παιδιά, όμως υπάρχουν λίγα διαθέσιμα στοιχεία για τους ηλικιωμένους, τους υπέρβαρους και τους παχύσαρκους.
Ο Δρ Mullish εξηγεί τη σημασία αυτών των ευρημάτων της πρόσφατης μελέτης: «Τα αποτελέσματα αυτά αυξάνουν το ενδιαφέρον για το πώς το έντερο και οι πνεύμονες επικοινωνούν μεταξύ τους. Δεν στέλνει μόνο το έντερο σήματα που επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας των πνευμόνων, καθώς πρόκειται για μια αμφίδρομη διαδικασία. Αποδεικνύεται ότι οι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου μπορούν να επηρεάσουν μεγάλες πτυχές της υγείας μας» καταλήγει.
Τονίζει δε ότι οι μελλοντικές τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των μηχανισμών που σχετίζονται με τη μείωση των αναπνευστικών συμπτωμάτων και να διερευνήσουν τον πιθανό αντίκτυπο των προβιοτικών στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Τι είναι όμως τα προβιοτικά;
Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που περιέχονται σε ζυμωμένα τρόφιμα ή σε διατροφικά συμπληρώματα.
Παρακάτω βρίσκονται μερικές από τις καλύτερες πηγές φυσικών προβιοτικών που μπορείτε να προσλάβετε για να διαφυλάξετε τη λειτουργία του έντερου σας.
1) Το γιαούρτι
Παρασκευάζεται με την προσθήκη δύο βακτηρίων, του Streptococcus thermophilus και του Lactobacillus bulgaricus σε παστεριωμένο γάλα. Παρόλο που τα περισσότερα γιαούρτια είναι μια αξιόπιστη πηγή πρωτεΐνης, δεν περιέχουν όλα προβιοτικά. Ορισμένα προϊόντα υφίστανται θερμική επεξεργασία μετά τη ζύμωση, η οποία συνήθως σκοτώνει τα περισσότερα από τα ευεργετικά ενεργά βακτήρια οπότε φροντίστε να ελέγξετε την ετικέτα για τη φράση “ζωντανή και ενεργή καλλιέργεια γιαούρτης”. Σημαντικό επίσης είναι, να μην περιέχει πρόσθετα σάκχαρα.
2) Η μαύρη σοκολάτα είναι πραγματικά μια εξαιρετική επιλογή. Αυτό συμβαίνει επειδή έχει βρεθεί ότι εκτός από προβιοτικά περιέχει και πρεβιοτικά. Τα πρεβιοτικά είναι διαιτητικές ίνες, με τις οποίες τρέφονται τα φιλικά βακτήρια που βρίσκονται ήδη στο έντερο. Η σοκολάτα είναι στην πραγματικότητα ένα ζυμωμένο φαγητό. Για να αποκομίσει κάποιος σημαντικό όφελος, συστήνεται η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε κακάο να είναι τουλάχιστον 70% και να μην περιέχει ζάχαρη.
3) Ο αρακάς
Προβιοτικά στον αρακά; Ιάπωνες ερευνητές λένε ότι υπάρχουν! Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Microbiology διαπίστωσε ότι ο αρακάς περιέχει Leuconostoc mesenteroides, ένα ισχυρό προβιοτικό που συχνά συνδέεται με τη ζύμωση σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας. Χρησιμοποιήστε τον φρέσκο σε ζυμαρικά, σαλάτες και ομελέτες.
4) Το ξινολάχανο
Όταν δεν είναι παστεριωμένο, το ξινολάχανο είναι πλούσιο σε βακτήρια Lactobacillus, τα οποία και προωθούν την υγιή χλωρίδα στην εντερική οδό, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνουν τη γενικότερη εικόνα της υγείας σας. Σημαντικό είναι να εξετάσετε την ετικέτα προτού να αγοράσετε κάποιο, καθώς πολλά μιμούνται απλά την ίδια διακριτική ξινή γεύση που παράγεται παραδοσιακά από το ζυμωμένο γαλακτικό οξύ με τη χρήση ξυδιού και δεν περιέχουν τα συγκεκριμένα ευεργετικά βακτήρια.
5) Το κρασί και η μπύρα
Τα ζυμωμένα αλκοολούχα ποτά όπως η μπύρα και το κρασί παρέχουν πραγματικά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό όταν καταναλώνονται με μέτρο. Οι βιταμίνες από το σιτάρι του κριθαριού που παράγεται από τη ζύμωση επιβιώνουν από τη διαδικασία ζύμωσης και φιλτραρίσματος και μπορούν να οδηγήσουν σε βελτίωση των επιπέδων της χοληστερίνης και να μειώσουν το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα. Από την άλλη, το κρασί έχει βρεθεί ότι είναι μια ισχυρή πηγή αντιοξειδωτικών που καταπολέμα τις ελεύθερες ρίζες.
6) Οι ελιές
Οι ελιές που υποβάλλονται σε φυσική ζύμωση στο αλάτι περιέχουν προβιοτικά. Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, τα οξέα που παράγονται από τα βακτηρίδια γαλακτικού οξέος που απαντώνται φυσικά στην ελιά, δίνουν στους μικρούς αυτούς καρπούς τη χαρακτηριστική γεύση τους. Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν δεκάδες λόγοι που καθιστούν την ελιά το απόλυτο υπερτρόφιμο της Μεσογείου.
7) Το κεφίρ
Παρόλο που το γαλακτοκομικό αυτό ρόφημα μοιάζει με το γιαούρτι, αν έχετε μια δυσανεξία σε γαλακτοκομικά προϊόντα, ίσως να είναι καλύτερη επιλογή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κεφίρ εξουδετερώνει τις επιπτώσεις της λακτόζης σε ποσοστό που ανέρχεται τουλάχιστον στο 70%. Αυτό που είναι ακόμη πιο ελπιδοφόρο για το κεφίρ, είναι ότι τα βακτηρίδια του αποικίζουν στον εντερικό σωλήνα, γεγονός που μεγιστοποιεί τις πιθανότητες στο να αποδώσουν τα θεραπευτικά τους οφέλη στο έντερο.
8) Οι πίκλες
Οι πίκλες είναι ακόμα μια κλασική επιλογή ζυμωμένου λαχανικού. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι όλες οι πίκλες δεν περιέχουν προβιοτικά καθώς η διαδικασία της παστερίωσης εξουδετερώνει τα φιλικά βακτήρια. Η καλύτερη λύση είναι να κάνετε τις δικές σας πίκλες στο σπίτι χρησιμοποιώντας απλά αλάτι και νερό!
9) Το μίσο
Το Μίσο, είναι μία πάστα που δημιουργείται από τη ζύμωση της σόγιας με ειδικούς μύκητες, οι οποίοι αναπτύσσουν λακτοβάκιλους και ένζυμα τα οποία είναι ιδιαίτερα θρεπτικά και υποστηρικτικά για την πεπτική διαδικασία και την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Σαν πρωτεΐνη είναι πλήρης επειδή προέρχεται από σόγια (που σημαίνει ότι περιέχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα) και διεγείρει το πεπτικό σύστημα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο πολλαπλών καρκίνων.
10) Τα μαλακά ωριμασμένα τυριά
Πολλά τυριά δημιουργούνται με ζύμωση, αλλά δεν περιέχουν και προβιοτικά. Τα ωριμασμένα, μαλακά τυριά, όπως το τσένταρ το γκούντα και η παρμεζάνα είναι οι μόνοι τύποι τυριών που διατηρούν τα ευεργετικά βακτήρια που περιέχουν. Τα τυριά αυτά παράγονται αρχικά με την προσθήκη βακτηριακής καλλιέργειας γαλακτικού οξέος στο γάλα, το οποίο σχηματίζει γαλακτικό οξύ και σχηματίζει τυρόπηγμα και ορό γάλακτος. Όσο περισσότερο ωριμάζει το τυρί, τόσο πιο ωφέλιμα είναι και τα βακτήρια για το έντερο.
Με την συνεργασία του Νίκου Θεοδωράκη, Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΒSc Επιστημονικό Διευθυντή Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Χανιά Κρήτης, Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Πηγή: yiorgosthalassis