in

Θρίλερ στο Βατικανό για τον νέο Πάπα – Το πιο αμφίρροπο κονκλάβιο όλων των εποχών και οι μηχανορραφίες των ξένων ηγετών

Θρίλερ στο Βατικανό για τον νέο Πάπα – Το πιο αμφίρροπο κονκλάβιο όλων των εποχών και οι μηχανορραφίες των ξένων ηγετών

Θρίλερ στο Βατικανό για τον νέο Πάπα – Το πιο αμφίρροπο κονκλάβιο όλων των εποχών και οι μηχανορραφίες των ξένων ηγετών

Ως ο πρώτος υποψήφιος από την Ιταλία και πρώην Υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, ο Parolin είναι ίσως ο πιο ισχυρός υποψήφιος για τη θέση του Πάπα.
Η εκλογή του επόμενου Πάπα βρίσκεται προ των πυλών, καθώς το κονκλάβιο των 133 καρδιναλίων του Βατικανού θα συγκεντρωθεί την Τετάρτη για να επιλέξει τον ηγέτη της Καθολικής Εκκλησίας, που αριθμεί 1,4 δισεκατομμύρια πιστούς παγκοσμίως.

Αυτή η διαδικασία, που έχει αποκτήσει παγκόσμιο ενδιαφέρον, έρχεται σε μια περίοδο πολιτικής έντασης και γεωπολιτικών αναταράξεων, με σημαντικές δυνάμεις από όλο τον κόσμο να προσπαθούν να επηρεάσουν την εκλογή του νέου Πάπα.
Η συντηρητική πτέρυγα επιδιώκει να εκλεγεί ένας Πάπας που θα επικεντρώνεται σε δογματικά ζητήματα που έχουν να κάνουν περισσότερο με την καθολική πίστη, ενώ στον αντίποδα η προοδευτική πτέρυγα θέλει να εκλέξει έναν Πάπα που θα συνεχίσει στα βήματα του Φραγκίσκου.
Την ίδια ώρα δεν λείπουν οι μηχανορραφίες των ξένων ηγετών που θέλουν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Η Διαδικασία του Κονκλαβίου

Οι 133 εκλέκτορες καρδινάλιοι βρίσκονται στη βασιλική του Αγίου Πέτρου, όπου τελείται η λειτουργία pro eligendo pontifice, υπέρ της εκλογής του νέου ποντίφικα.
Σήμερα το απόγευμα, στις 4:20, το σύνολο των καρδιναλίων κάτω των 80 ετών, οι οποίοι συμμετέχουν στη διαδικασία του κονκλάβιου, θα μεταβούν από το παρεκκλήσι Παολίνα στην Καπέλα Σιστίνα, όπου έπειτα από περίπου δέκα λεπτά θα κλείσουν οι πύλες και θα ξεκινήσει η πρώτη ψηφοφορία.
Οι καρδινάλιοι θα ζητήσουν από το Άγιο Πνεύμα να τους βοηθήσει στο έργο τους και έχουν επίσης δικαίωμα να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες της όλης διαδικασίας.
Των συνεδριάσεων θα προΐσταται ο καρδινάλιος Parolin, ο οποίος θεωρείται και το κύριο “φαβορί” για τη διαδοχή του Φραγκίσκου, ενώ γύρω στις 7 σήμερα το απόγευμα, ώρα Ιταλίας, αναμένεται να βγει ο πρώτος καπνός από την σόμπα της Καπέλα Σιστίνα.

vatican.JPG

Η διαδικασία του κονκλαβίου για την εκλογή του Πάπα είναι αυστηρά μυστική.
Οι καρδινάλιοι κλείνονται μέσα στην Καπέλα Σιστίνα και ακολουθούν ένα αυστηρό τελετουργικό μέχρι να εκλέξουν τον νέο Πάπα.
Η ψηφοφορία πραγματοποιείται με τη χρήση λευκών και μαύρων ψηφοδελτίων.
Αν ένας καρδινάλιος λάβει τα δύο τρίτα των ψήφων, εκλέγεται Πάπας.
Αν δεν επιτευχθεί πλειοψηφία, η διαδικασία συνεχίζεται με επόμενες ψηφοφορίες.
Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται με τον παραδοσιακό τρόπο: οι καπνοί από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα αναγγέλλουν αν η εκλογή ήταν επιτυχής ή αν συνεχίζονται οι ψηφοφορίες.
Η διαδικασία αυτή συνδυάζει την πνευματική διάσταση της Εκκλησίας με τις παγκόσμιες πολιτικές πιέσεις, που καθιστούν την εκλογή του Πάπα μία από τις πιο σημαντικές παγκόσμιες αποφάσεις.

conclave1.jpg
Οι υποψήφιοι

Από τη στιγμή που ο Πάπας Φραγκίσκος άφησε τη θέση του κενή μετά τον θάνατό του, η προσοχή στράφηκε στους πιθανούς διαδόχους του.
Ανάμεσα στα φαβορί για τη θέση του Πάπα υπάρχουν αρκετοί καρδινάλιοι από διάφορες γωνιές του κόσμου.

– Καρδινάλιος Pietro Parolin (Ιταλία): Ως ο πρώτος υποψήφιος από την Ιταλία και πρώην Υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, ο Parolin είναι ίσως ο πιο ισχυρός υποψήφιος για τη θέση του Πάπα. Διαθέτει μια ισχυρή διπλωματική εμπειρία και έχει καλή σχέση με τις ηγεσίες των μεγάλων χωρών, ενώ θεωρείται σύμμαχος του παγκόσμιου νότου.

– Matteo Zuppi (Ιταλία): Ο καρδινάλιος Zuppi, σήμερα αρχιεπίσκοπος της Μπολόνια, είναι ένας άλλος πιθανός υποψήφιος και θεωρείται ένας από τους πιο προοδευτικούς στο επερχόμενο κονκλάβιο.

– Καρδινάλιος Luis Antonio Tagle (Φιλιππίνες): Ενδεχομένως ο πιο δημοφιλής καρδινάλιος στις καθολικές χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, ο Tagle φημίζεται για την επικοινωνιακή του δεινότητα και την αφοσίωσή του στη φτωχογειτονιά και τα κοινωνικά ζητήματα. Είναι επίσης ένας δυναμικός υποστηρικτής της κοινωνικής δικαιοσύνης, κάτι που τον καθιστά αγαπητό σε ένα ευρύ φάσμα πιστών.

– Καρδινάλιος Ambongo Besungu (Κογκό): Ο καρδινάλιος Besungu είναι ένας από τους πιο ειλικρινείς καθολικούς ηγέτες της Αφρικής και ένας πιο συντηρητικός υποψήφιος.

– Καρδινάλιος Robert Sarah (Γουινέα): Με την υποστήριξη του παραδοσιακού καθολικισμού και τη στήριξη των προοδευτικών κλάδων της Εκκλησίας, ο Sarah θεωρείται πιθανός υποψήφιος που θα μπορούσε να εξισορροπήσει τις αντιφάσεις μεταξύ των διαφόρων παρατάξεων στην Εκκλησία.

– Καρδινάλιος Marc Ouellet (Καναδάς): Ένας μετριοπαθής και ικανός διαχειριστής, ο Ouellet έχει μεγάλη διεθνή επιρροή και εμπειρία στις σχέσεις του Βατικανού με την Καθολική Εκκλησία σε όλο τον κόσμο.

– Καρδινάλιος Peter Turkson (Γκάνα), 76 ετών σήμερα, θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος Αφρικανός πάπας της σύγχρονης ιστορίας.

– Καρδινάλιος Pierbattista Pizzaballa (Ιταλία): Ο καρδινάλιος Pizzaballa είναι ο σημερινός επικεφαλής του λατινικού γραφείου του Βατικανού στην Ιερουσαλήμ και έχει περάσει περισσότερες από τρεις δεκαετίες στην πρωτεύουσα του Ισραήλ. Έχει αφιερωθεί στη Μέση Ανατολή και πιο πρόσφατα στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

– Καρδινάλιος Peter Erdo (Ουγγαρία): Γνωστός στους συναδέλφους του ως σοβαρός θεολόγος, ακαδημαϊκός και εκπαιδευτικός, ο καρδινάλιος Erdo είναι ένας από τους επικρατέστερους υποψήφιους μεταξύ των συντηρητικών.

– Καρδινάλιος Jean-Marc Aveline (Γαλλία): Ο καρδινάλιος Aveline είναι γνωστός για τον χαλαρό χαρακτήρα του, την ετοιμότητά του να αστειεύεται και την ιδεολογική του εγγύτητα με τον Πάπα Φραγκίσκο, ιδίως όσον αφορά τη μετανάστευση και τις σχέσεις της εκκλησίας με τους ισλαμιστές ηγέτες. Είναι επίσης ένας σοβαρός διανοούμενος, με διδακτορικό στη θεολογία και πτυχίο φιλοσοφίας και πιστεύεται ότι είναι ένας πιο προοδευτικός υποψήφιος. Αν γίνει Πάπας θα είναι ο πρώτος Γάλλος ποντίφικας από τον 14ο αιώνα.

sistine9.jpg

Προκλήσεις

Ο επόμενος Πάπας θα κληθεί να ηγηθεί μιας Εκκλησίας που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι διαμάχες για ηθικά θέματα όπως οι αμβλώσεις, η μετανάστευση, οι σχέσεις με την Κίνα και η θέση του Βατικανού απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας.

cardinal.JPG

Μηχανορραφίες ηγετών

Καθώς οι 133 καρδινάλιοι συγκεντρώνονται πίσω από κλειστές πόρτες για να εκλέξουν τον επόμενο πάπα, πολιτικές δυνάμεις από το Παρίσι μέχρι την Ουάσινγκτον προσπαθούν να διαμορφώσουν την έκβαση αυτής της σημαντικής εκλογής.
Η σύνοδος της εκλογής του πάπα, που ξεκινά την Τετάρτη, πραγματοποιείται σε ένα περιβάλλον πρωτοφανούς πολιτικής ανάμιξης, με ηγέτες όπως ο Emmanuel Macron από τη Γαλλία, η Giorgia Meloni από την Ιταλία και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump να προσπαθούν, λιγότερο ή περισσότερο φανερά, να επηρεάσουν την απόφαση. Το αποτέλεσμα έχει υψηλούς κινδύνους: ο νέος πάπας θα ηγηθεί των 1,4 δισεκατομμυρίων Καθολικών και θα έχει σημαντική ηθική επιρροή στη διεθνή σκηνή, σε μια εποχή γεωπολιτικής αβεβαιότητας.
Η παρασκηνιακή μάχη είναι ήδη σε πλήρη εξέλιξη, με καρδινάλιους να συμμετέχουν σε κρυφές γεύματα, να διαπραγματεύονται μελλοντικές θέσεις και να διαρρέουν ανώνυμες πληροφορίες στα ΜΜΕ.
Παρά τις αυστηρές διαδικασίες του Βατικανού — όπως την απενεργοποίηση των τηλεφωνικών σημάτων — η πολιτική έχει ήδη εισχωρήσει βαθιά στη διαδικασία.
Ο Macron συναντήθηκε πρόσφατα με Γάλλους καρδινάλιους στην Ρώμη κατά την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, προκαλώντας υποψίες για υποστήριξη σε έναν Γάλλο υποψήφιο.
Ο Trump, από την πλευρά του, υποστήριξε έναν Αμερικανό καρδινάλιο, επικριτή της συμφωνίας του Βατικανού με την Κίνα, ενώ προχώρησε και στην ανακοίνωση… της δικής του υποψηφιότητας.
Παράλληλα, το Πεκίνο κλιμάκωσε την ένταση διορίζοντας επισκόπους χωρίς την έγκριση του Βατικανού, προσθέτοντας περισσότερη πολιτική ένταση.
Η Meloni, πρωθυπουργός της Ιταλίας και… γειτόνισσα του Βατικανού, ζήτησε από τους βουλευτές της να τηρήσουν σιγή, ωστόσο τα μέσα ενημέρωσης που σχετίζονται με την κυβέρνηση πιέζουν για την υποστήριξη καρδινάλιων που συμμερίζονται τις απόψεις της, ενώ παράλληλα επιτίθενται σε υποψηφίους που δεν είναι αρεστοί.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ξένες δυνάμεις προσπαθούν να επηρεάσουν τις εκλογές του πάπα — κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, υπήρχαν φήμες ότι η CIA παρακολουθούσε την διαδικασία, ενώ μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Αυστροουγγαρία είχαν το δικαίωμα του βέτο στην εκλογή του πάπα. Σήμερα, η πολιτική επιρροή εκδηλώνεται μέσα από τα μέσα ενημέρωσης, στρατηγικές επισκέψεις και ιδεολογικές πιέσεις.
Οι εσωτερικές δυναμικές της Εκκλησίας έχουν επίσης αλλάξει.
Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε ενισχύσει την παρουσία των καρδινάλιων από τον Παγκόσμιο Νότο, μειώνοντας την παραδοσιακή δυτική κυριαρχία.
vatican3.JPG

Ως αποτέλεσμα, ο νέος πάπας μπορεί να έχει μια πιο παγκόσμια και λιγότερο δυτικόκεντρική οπτική, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις με ηγέτες που προωθούν εθνικιστικά ή παραδοσιακά προγράμματα, σημειώνει το Politico.
«Η Δύση θέλει να επιστρέψει η Εκκλησία στο δυτικό στρατόπεδο», είπε στο Politico ο καθηγητής γεωπολιτικής του Βατικανού Piero Schiavazzi.
«Ο Trump την θέλει ευθυγραμμισμένη με τη Δύση, ενώ ο Macron βλέπει έναν Γάλλο πάπα ως μια κεντρώα δύναμη στη Γαλλία».
Ωστόσο, οι καρδινάλιοι δεν είναι αθώοι από την πολιτική.
Από τον θάνατο του Φραγκίσκου τη Δευτέρα του Πάσχα, οι καρδινάλιοι συγκεντρώνονται καθημερινά για μυστικές συζητήσεις, ενώ οι αντιπαραθέσεις σχετικά με το αν η Εκκλησία πρέπει να προσαρμοστεί στη σύγχρονη εποχή ή να αντισταθεί συνεχώς αυξάνονται.

macron_trump_1.JPG
www.bankingnews.gr

»»»»»»  ΤΟ ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΔΩ  ««««««



Report