in

Το αντικαρκινικό αρωματικό βότανο που προστατεύει το ήπαρ

Προσφέρει ασυναγώνιστο άρωμα στα φαγητά μας αλλά και στην κουζίνα μας, παράλληλα όμως θωρακίζει τον οργανισμό μας από ορισμένες μορφές καρκίνου και συμβάλλει στη γήρανση του δέρματος. Ανακαλύψτε γιατί θα πρέπει να εντάξετε τον βασιλικό στη διατροφή σας.

Η αλήθεια είναι πως την έντονη γεύση του βασιλικού ή τη λατρεύεις ή τη μισείς. Εκτός όμως από τη γεύση, το σίγουρο είναι ότι ο βασιλικός έχει και πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας, καθώς όπως θα ανακαλύψετε παρακάτω, περιέχει πολύτιμες βιταμίνες, μέταλλα και πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών.

Τα φύλλα του βασιλικού περιέχουν ασβέστιο και βιταμίνη Κ. Η ποικιλία του γλυκού βασιλικού μάλιστα, έχει υψηλή συγκέντρωση της δραστικής ουσίας ευγενόλης (ο γλυκός – πλατύφυλλος βασιλικός, ο οποίος έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα αιθέριου ελαίου καλλιεργείται παντού).

Πριν πάρετε την απόφαση να τον εντάξετε στο εβδομαδιαίο σας διατροφολόγιο, χρήσιμο θα ήταν να γνωρίζετε και τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Το αιθέριο έλαιο του βασιλικού έχει φαρμακευτικά οφέλη, ενώ παραδοσιακά χρησιμοποιείτο ως θεραπεία για τα δαγκώματα φιδιού, του κοινού κρυολογήματος και της φλεγμονής στις ρινικές κοιλότητες.

Μειώνει το οξειδωτικό στρες

Ο βασιλικός περιέχει πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες που μπορεί να απορροφήσει ο οργανισμός μας μέσω της τροφής, τις ανθοκυανίνες και τη βήτα καροτίνη.

Τα αντιοξειδωτικά είναι τόσο σημαντικά για τον οργανισμό μας καθώς εξαλείφουν τις ελεύθερες ρίζες από το σώμα, μόρια τα οποία αναπτύσσονται ως αποτέλεσμα του μεταβολισμού μας αλλά και κακών διατροφικών επιλογών ή λόγω του καπνίσματος. Τα αντιοξειδωτικά από την άλλη είναι εκείνες οι ουσίες που βοηθούν στην απομάκρυνση αυτών των μορίων από το σώμα, αποτρέποντας τη συσσώρευση τους που μπορεί να οδηγήσει σε οξειδωτικό στρες, με αποτέλεσμα την κυτταρική βλάβη και, πιθανώς, την εμφάνιση κάποιας ασθένειας όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και σακχαρώδης διαβήτης.

Βοηθά το ήπαρ

Σύμφωνα με ερευνητικά στοιχεία από το 2015 από μελέτη σε ποντίκια, τα αντιοξειδωτικά ενός μείγματος σκόνης ιερού βασιλικού (o ιερός βασιλικός – Ocimum tenuiflorum – τo ινδουιστικό όνομα του οποίου είναι Tulsi και σημαίνει «το ασύγκριτο»), το οποίο τους χορηγήθηκε μετά από τη χρήση μιας τοξίνης για να προκαλέσουν βλάβη στο ήπαρ, είχε ευεργετικές ιδιότητες στην ηπατική τους υγεία.

Δρα κατά του καρκίνου

Φαίνεται πως ο ιερός βασιλικός είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για την υγεία μας, καθώς ακόμα μια ανασκόπηση από το 2013 διερεύνησε εάν θα μπορούσε να αποτρέψει την εμφάνιση του καρκίνου. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι φυτοχημικές ουσίες του ιερού βασιλικού μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου του δέρματος, του ήπατος, του στόματος και του πνεύμονα. Αυτό συμβαίνει διότι αυξάνεται η αντιοξειδωτική δράση αλλάζοντας τη γενετική έκφραση και προκαλώντας τον κυτταρικό θάνατο και επιβραδύνοντας την κυτταρική διαίρεση.

Παρόλα αυτά, οι έρευνες ήταν προκλινικές ή πραγματοποιήθηκαν σε ζώα, οπότε μια επιβεβαίωση της επίδρασης του βασιλικού χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες

Μια έρευνα του 2011 αποκάλυψε ότι ο γλυκός βασιλικός μπορεί να προστατεύσει εν μέρει το δέρμα μας από τη διαδικασία της γήρανσης. Οι επιστήμονες εφάρμοσαν εκχύλισμα βασιλικού σε εργαστηριακά μοντέλα δέρματος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το εκχύλισμα του βασιλικού σε κρέμες μπορεί να βελτιώσει την ενυδάτωση του δέρματος και να ελαττώσει τις ρυτίδες.

Ωστόσο, η κατανάλωση του βασιλικού δε συσχετίστηκε με πιθανά αντιγηραντικά οφέλη στο δέρμα.

Πηγή: simeiakairwn

Report