Υλικά
1 κιλό αλεύρι
1 ποτήρι λάδι
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι κρασιού ούζο
1 ¼ ποτήρια νερό
2 φακελάκια μαγιά ή προζύμι
λίγο αλάτι, κανέλα, γαρύφαλλα κοπανισμένα
λίγο μάραθο, μερικές βανίλιες και σουσάμι
Στην Καρυά το κουλούρι της νύφης παρασκευάζεται κάθε καλοκαίρι, για τις ανάγκες της εκδήλωσης του Χωριάτικου Γάμου και η διαδικασία είναι η εξής:
Σε μια λεκάνη τρίβουμε το αλεύρι με το λάδι, στη συνέχεια ρίχνουμε τη μαγιά λιωμένη σε χλιαρό νερό καθώς και τα άλλα υλικά.
Κατόπιν ζυμώνουμε καλά για να ενωθούν όλα τα υλικά.
Κρατάμε το ¼ της ζύμης και με την υπόλοιπη πλάθουμε ένα μεγάλο κουλούρι, που το βάζουν σε ταψί Νο 28, στο κέντρο του οποίου τοποθετούμε ένα μεταλλικό δοχείο, για να μην κλείσει η τρύπα του κουλουριού.
Με το ¼ της ζύμης που κρατήσαμε πλάθουμε πλεξίδες, λουλούδια και διάφορα άλλα σχέδια με τα οποία στολίζουμε το κουλούρι.
Πάνω στα σχέδια τοποθετούμε και ασπρισμένα αμύγδαλα. Ψήνεται σε μέτριο φούρνο.
Όταν ψηθεί το στολίζουμε με ζάχαρη άχνη καθώς και με πολύχρωμα ζαχαράτα (κουφέτα).
Πηγή: oikohouse