in

Το Μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως δεν είναι απλά μια κουβεντούλα αδερφέ μου

Στην εξομολόγηση των αμαρτημάτων βάζουμε τελείες και όχι κόμματα.
Η δικαιολογία είναι η εγωιστική τακτοποίηση της ψυχής. Ψευτοκουκούλωμα. Πήγαινε να εξομολογηθείς όπως πήγες και τα έκανες χάλια στη ζωή σου.

Πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να πάρουμε τη ζωή μας στα σοβαρά. Τα κάναμε μαντάρα;

Παίρνουμε την πλήρη ευθύνη των πράξεών μας, αλλάζουμε προσανατολισμό ζωής και κάνουμε μια καινούρια αρχή από το πετραχήλι του πνευματικού μας. Πνευματικό Service!! Πνευματικό Χειρουργείο!!

Ελεύθερα, με συνείδηση ποιοι είμαστε και τι σημαίνει το Μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως. Δεν είναι απλά μια κουβεντούλα αδερφέ μου. Ο σκοπός της εξομολόγησης δεν είναι η συναισθηματική και η ψυχολογική τακτοποίηση. Φυσικά η εκκλησία είναι παρούσα στον πόνο και στην δυσκολία του ανθρώπου.

Στο Μυστήριος της Ιεράς Εξομολογήσεως πάμε τις πληγές, τα κομμάτια μας, ώστε να χτίσουμε πάλι ένα νέο εαυτό δια της μετάνοιάς. Είσαι εσύ και ο Χριστός! Εκείνη την ώρα είσαι γονατιστός στα ποδάρια του Κυρίου.

Φαντάσου ότι από αυτά που θα πεις θα εξαρτηθεί η σωτηρία σου. Φέρε ελεύθερα στην επιφάνεια λάθη, πάθη, αμαρτίες, δυσκολίες, τον πόνο, πάρε την ευθύνη για ό,τι συνέβη και άσε τα υπόλοιπα στον Χριστό.

Μόνο το Σώμα και το Αίμα του Χριστού μπορεί να κλείσει τις πληγές χωρίς να μείνουν σημάδια. Ας αφήσουμε λοιπόν τις δικαιολογίες, τα δεν ήξερα, δεν ήθελα, ίσως, αν κλπ. Δεν βγάζουν πουθενά οι δικαιολογίες αλλά αντίθετα πας να προστατέψεις τον δαίμονα που σε ικετεύει για προστασία ώστε να τον συντηρείς μέσα σου.

Άλλη παγίδα είναι να μιλάς και να κατηγορείς τους άλλους, ενώ είσαι ενώπιον του Χριστού εσύ και όχι οι άλλοι!! Θέλουν προσοχή αυτά αδερφέ. Είσαι εσύ και ο Χριστός στην εξομολόγηση. ΤΕΛΕΙΑ. Ο εξομολόγος δεν είναι ο δικαστής σου, είναι ο φίλος, ο αδερφός, ο συνοδοιπόρος, το στήριγμα σου, η αγκαλιά του Χριστού.

Να βλέπουμε τον εξομολόγο όπως πηγαίνουμε στον γιατρό και όχι σαν να πηγαίνουμε στο δικαστήριο για να μας ανακρίνει. Πάμε ελεύθερα , υπεύθυνα, κάνουμε κένωση του εαυτού μας και προχωράμε με ευθύνη και αποφασιστικότητα. Όπως πάει ο αθλητής στον προπονητή για να κατακτήσουν το χρυσό μετάλλιο!

Με δικαιολογίες και κρυφτούλι και άλλα περίεργα «κόλπα» θα βαδίζεις σε μια ψεύτικη, ψυχολογική μετάνοια χωρίς θεραπεία. Να πας στον Χριστό αυτόν τον εαυτό που έκανε την αμαρτία και όχι τον ψευτο-ευσεβή θρησκευόμενο για να πάρεις την ευχούλα και να κοινωνήσεις έτσι για το καλό. Με αυτοδικαίωση σίγουρα θα πάμε στον γκρεμό και όχι στον ουρανό.

Λένε οι Πατέρες της Εκκλησίας να μην έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Είμαστε ικανοί για όλα. Θα πέσουμε, θα κάνουμε λάθη, αμαρτίες. Όπως όταν ήμασταν παιδιά. Ξέραμε όμως ότι υπάρχει η αγκαλιά του Πατέρα για να τα σβήσει όλα και να τα οικοδομήσει από την αρχή.

Ο πνευματικός δεν θα μπει μπροστά σου. Μπροστά σου είναι ο Χριστός που ανοίγει και φωτίζει τον δρόμο της ζωής σου. Ο πνευματικός θα είναι δίπλα σου σε αυτή την πορεία. Τον δρόμο θα τον περπατήσεις εσύ με τις δικές σου δυνάμεις και ευθύνες. Οι ευθύνες και οι αποφάσεις δεν μεταβιβάζονται, αναλαμβάνονται όπως ο Σταυρός του Χριστού. Εκεί είναι και το κλειδί της σωτηρίας.

Θυμίσου. Στη βάπτισή σου σου έβαλαν ένα σταυρό. Όχι απλά για να τον φοράς αλλά για να ανέβεις επάνω.

Καλό αγώνα…

 

Πηγή: orthodoxia

Report